Nieuws

Edgar Davids als rechterhand Louis van Gaal mee naar WK in Qatar

Edgar Davids maakt per direct onderdeel uit van de technische staf van het Nederlands elftal. De 49-jarige oud-Ajacied wordt een van de assistenten van Louis van Gaal.

ANP
Edgar Davids Beeld Global Media Group/Sipa USA
Edgar DavidsBeeld Global Media Group/Sipa USA

Hij volgt daarmee tot en met het wereldkampioenschap voetbal Henk Fraser op, die vertrok omdat hij in het komende seizoen de baan niet kon combineren met zijn nieuwe functie als hoofdtrainer bij FC Utrecht.

“Ik ben verheugd dat Edgar Davids onze technische staf komt versterken,” zei Van Gaal. “Nadat duidelijk was dat Henk Fraser zich met ingang van het komend seizoen volledig op FC Utrecht richt, heb ik Edgar gevraagd of hij mijn - tweede - assistent bij Oranje wilde worden. Onze wegen hebben elkaar in het verleden regelmatig gekruist en ik ben ervan overtuigd dat hij deze rol op een prima manier gaat invullen. De spelers kunnen optimaal profiteren van zijn ervaring als international op onder meer vier internationale eindtoernooien.”

Davids: “Ik ben niet alleen trots maar ook super enthousiast dat ik mijn loopbaan als trainer kan voortzetten samen met zo’n gerenommeerde trainer als Louis van Gaal en kan werken met de absolute top van Nederland.”

Ajax

Als speler kwam Davids in actie voor onder meer Ajax, AC Milan, Juventus, Barcelona, Internazionale en Tottenham Hotspur. Hij kwam 74 keer uit voor het Nederlands elftal en was twaalf keer aanvoerder. Verder speelde hij op drie EK’s en één WK. Gedurende de cursus Coach Betaald Voetbal liep Davids stage bij FC Twente en Telstar. Als (assistent-)trainer werkte hij bij Barnet, Telstar en Olhanense.

De technische leiding van het Nederlands elftal bestaat nu officieel uit bondscoach Van Gaal, eerste assistent Danny Blind, tweede assistent Davids en keeperstrainer Frans Hoek.

Oranje speelt eind van dit jaar op het WK, dat van 21 november tot en met 18 december wordt gehouden in Qatar. Daarna volgt Ronald Koeman Van Gaal op.

Meer over