PlusReportage

Dylan van Baarle rijdt 50 kilometer solo: ‘Ik dacht: karren maar’

Al zoveel ereplaatsen in de Vlaamse klassiekers en nu de mooiste zege uit zijn loopbaan. Dylan van Baarle won Dwars door Vlaanderen woensdag na een prachtige solo. Nederland heeft er een schaduwfavoriet bij voor de Ronde van Vlaanderen.

Daniël Dwarswaard
Dylan van Baarle wint de 75ste editie van Dwars door Vlaanderen. Beeld AFP
Dylan van Baarle wint de 75ste editie van Dwars door Vlaanderen.Beeld AFP

Duizenden kilometers reed hij bij de sterrenploeg Ineos en voorloper Sky in dienst van grote namen. Op vlakke wegen of op cols in de Tour, het maakte hem eigenlijk niet uit. Nu gaat alle aandacht uit naar hem, Dylan van Baarle (28). Zijn moment van glorie. Hij geniet in kalmte, op een gammele stoel in de perszaal in het stadion.

Hij won door dik vijftig kilometer voor de finish te ontsnappen op Berg ten Houte en vervolgens ruim een uur solo te rijden. “Nee, dat was vanochtend in de bus niet het plan. Ik had gehoopt dat er een groepje meekwam. Toen dat niet gebeurde, dacht ik: karren maar, karren maar, karren maar. In de laatste vijf kilometer geloofde ik pas echt dat het ging lukken.”

Het is voor hem een zege met veel waarde. “Mijn eerste podium in een grote Vlaamse koers was ook hier in Dwars door Vlaanderen. Derde werd ik toen, in 2015. Daarna heb ik veel ereplaatsen gereden, dus dit voelt voor mij wel als een bevestiging dat mijn eerdere prestaties geen toeval waren.”

Klaar voor de Hoogmis

Een zege ook met waarde voor zijn status binnen de ploeg. Hij is een meer dan gewaardeerde kracht in de miljoenenploeg, waar hij knechtte voor wereldtoppers als Chris Froome en Michal Kwiatkowski. Dit is het bewijs dat hij zelf ook kan winnen. “Ik weet dat ik geen sprint kan winnen. En normaal gesproken hoef ik op een bergje ook het man-tegen-mangevecht met bijvoorbeeld Mathieu niet aan te gaan. Dus moet ik aanvallen. Dat heb ik altijd al wel gedaan, maar nu heb ik de benen om het vol te houden.”

Dus heeft Nederland er zondag tijdens de Ronde van Vlaanderen, de hoogmis van de Vlaamse wielerweken, een belangrijke troef bij. Van Baarle snapt dat er nu meer van hem wordt verwacht, maar grote bespiegelingen zo vlak na de euforie? Nee. Van Baarle, droogjes: “Het zegt dat ik goede benen heb. Dat is wel lekker.”

Het is even wennen, dat niet Van der Poel alle aandacht opeist. Die voelt zich tijdens zijn generale repetitie voor ‘Vlaanderen’ slecht, zo zei hij zelf. Dat hij nog wat werk kan doen voor ploeggenoot Tim Merlier, die uiteindelijk derde wordt, is een schrale troost. Van der Poel moet lossen op de Knokteberg. Zoals hij het zelf met een knipoog zegt: “Daar moest ik de parkeermeter betalen. Maar nee, ik was echt niet goed. Er zat niks in de benen vandaag. Ach, beter nu dan zondag. Ik maak me geen zorgen.”

Eerste overwinning van het seizoen voor Van Vleuten

Annemiek van Vleuten boekte in Dwars door Vlaanderen haar eerste zege van het seizoen en ook haar eerste in het shirt van Movistar. Van Vleuten ontsnapte op zo’n 30 kilometer voor de finish op de Knokteberg uit een eerste groep en kreeg Kasia Niewiadoma mee. In een lange sprint hield ze de Poolse net achter zich.

Van Vleuten had na de Strade Bianche op 6 maart geen koers meer gereden, maar in plaats daarvan op hoogte getraind op Tenerife. Dat betaalde zich uit in de koers met start en finish in Waregem. “Ik ben meestal wel meteen goed na zo’n hoogtestage. Ik had het parcours goed verkend en gezien dat de Knokteberg de plek was om het verschil te maken.”

Meer over