PlusDe aftrap

DVVA uit Oost voetbalt weer op 'dat heerlijke grasveld'

Vanaf zaterdag rolt de bal weer op alle amateurvelden. Het Parool trapt af met een korte serie. Vandaag: terug naar gras.

Frank Hettinga
null Beeld ANP
Beeld ANP

Op zijn verjaardag, 1 juli, kreeg Henk van Driest geweldig nieuws. Het eerste elftal van DVVA voetbalt dit seizoen weer op 'dat heerlijke eerste grasveld', pal voor het eigen clubhuis.

"Hetgeen mij een driewerf hiep hiep hoera ontlokte. Ik hoop om die reden weer wat vaker present te zijn," schrijft de 87-jarige clubman op de website in zijn rubriek Gekakel.

DVVA, uit Oost, speelde afgelopen seizoen zijn thuiswedstrijden op het afgelegen derde kunstgrasveld.

Het werd een dramatisch seizoen, in de tweede klasse zaterdag. Waar de ploeg normaliter bovenin meedoet en af en toe de play-offs haalt, ontsnapte het elftal van trainer Jeroen Smakman ternauwernood aan de­gradatie.

"Meneer Van Driest is net zo oud als de vereniging, een instituut, maar hij is steeds minder goed ter been en kwam niet meer kijken, omdat het derde veld te ver weg is," zegt Smakman.

"De beste man heeft daarom flink gelobbyd en daarvoor zijn wij gezwicht."

De trainer lacht: "Onze ­terugkeer naar het hoofdveld heeft in elk geval al één extra supporter op­geleverd, want ik zag hem zaterdag weer lopen."

Toch staan de selectie en hij er dubbel in. Ze verkozen vorig jaar het kunstgras, omdat het hoofdveld rond oktober altijd verandert in 'een knollentuin', wat de rest van het seizoen zo blijft. Bovendien trainen de geelzwarte Leeuwen altijd op kunstgras.

Smakman: "Maar als je het moeilijk hebt tijdens een wedstrijd maakt het wel verschil als je voetbalt voor een vol terras in plaats van op een ach­teraf gelegen veld. Teams die al gespeeld hebben, drinken nog een biertje na. Dat kan voordelig werken."

"Vorig jaar was het voor de rest van de vereniging minder interessant als wij thuis voetbalden. De kantine miste inkomsten. Er kwamen ook minder mensen kijken."

"Nou, er komen bij ons sowieso niet zoveel mensen kijken, hoor," grinnikt aanvoerder Job Verhoeve.

"Ik begrijp de keuze wel, maar ik had zelf liever gezien dat we op kunstgras waren blijven spelen. Maar ik heb er vrede mee. We doen het ermee."

Meer over