PlusAchtergrond

Dumoulin koerst overtuigend naar vierde titel op de tijdrit

Tom Dumoulin veroverde woensdag in Emmen voor de vierde keer de Nederlandse titel bij het tijdrijden. En daar was hij erg blij mee.

Het Parool
Tom Dumoulin tijdens zijn winnende tijdrit op het NK in Drenthe. Beeld ANP
Tom Dumoulin tijdens zijn winnende tijdrit op het NK in Drenthe.Beeld ANP

De 30-jarige Limburger van Jumbo-Visma was op het parcours rond het stadion van FC Emmen duidelijk sneller dan Sebastian Langeveld en zijn teamgenoot Koen Bouwman. ­Dumoulin legde het parcours van 29,6 kilometer af in 36.06 minuten, bijna 50 kilometer per uur. Langeveld eindige uiteindelijk op 27 seconden.

Na afloop kon Dumoulin zijn geluk niet op. “Lekker!” schreeuwde hij in de televisiecamera, voordat hij iedereen te woord stond. De belangrijkste reden? Hij hervond naar eigen zeggen zijn lichaam. Iets wat lang had geduurd, zeker nadat hij eerder dit jaar een pauze had ingelast.

“Ik ben als een kind zo blij met deze overwinning,” zei Dumoulin na zijn race. “Het is heel lang geleden dat ik voor het laatst een wedstrijd heb gewonnen. Van de vier behaalde tijdrittitels op het NK voelt dit toch wel als de bijzonderste.”

‘Overwinning op mezelf’

Dumoulin maakte na een klein half jaar eerder deze maand zijn rentree in het wielerpeloton in de Ronde van Zwitserland, nadat hij in januari wilde uitvinden wie hij wilde zijn, als renner en als mens. De titel op het NK is zijn eerste zege sinds zijn overwinning in de tijdrit in de Tour van 2018.

Dumoulin rijdt zondag nog de wegwedstrijd van het NK, voordat hij zich richt op Tokio, waar hij over een maand ook de tijdrit rijdt. Dat is zijn grote doel dit jaar. En een overwinning in juist die discipline, ook al was de tegenstand niet van het hoogste niveau, doet een mens goed. Dumoulin: “Ik begon het koersen telkens weer wat leuker te vinden. Dat gevoel heb ik doorgetrokken. Dit is echt een overwinning op mezelf.”

Van der Breggen oppermachtig

Bij de vrouwen won Anna van der Breggen de Nederlandse titel. De regerend wereldkampioene bij het tijdrijden, die bezig is aan haar laatste seizoen als profwielrenster, was bij de NK verreweg de snelste en greep voor de tweede keer de nationale titel.

Van der Breggen won de Nederlandse titel bij het tijdrijden eerder in 2015. Ze volgt Van Vleuten op, die in 2019 won en nu als vierde finishte. Ook Van der Breggen heeft Tokio als doel. Wint ze daar de tijdrit, dan heeft ze elke ­belangrijke wedstrijd gewonnen.

Meer over