PlusNieuws

Dumoulin kan goed klassement in Giro vergeten na fors tijdverlies

Tom Dumoulin heeft al in de eerste bergetappe van de Ronde van Italië moeten ervaren dat zijn rol als klassementsrenner is uitgespeeld. De kopman van Jumbo-Visma, in 2017 winnaar van de Giro, verloor op de flanken van de Etna meer dan 6 minuten op zijn concurrenten.

ANP
Tom Dumoulin (links) kort na de finish op de top van de Etna op Sicilië. Beeld Jennifer Lorenzini/REUTERS
Tom Dumoulin (links) kort na de finish op de top van de Etna op Sicilië.Beeld Jennifer Lorenzini/REUTERS

Dumoulin passeerde de finish op 9.10 minuten van ritwinnaar Lennard Kämna, die vooruit reed met de nieuwe leider Juan Pedro López. “Ik heb er hard voor gewerkt, maar het kwam er niet uit,” was Dumoulins conclusie voor de camera van Eurosport.

De 31-jarige Limburger had al sinds het najaar van 2020 geen grote ronde meer gereden en nam vorig jaar een pauze wegens motivatieproblemen. Wel pakte hij in Tokio afgelopen zomer olympisch zilver op de tijdrit. Door de nodige tegenslag in het voorjaar ontstond er twijfel over zijn vorm. In het openingsweekeinde in Hongarije maakte Dumoulin nog een goede indruk met de derde plaats in de individuele tijdrit in Boedapest.

Volgelopen benen

Maar bergop bleek Dumoulin, net als bijvoorbeeld eerder dit jaar in de UAE Tour, niet te kunnen volgen. “Het lichaam reageert niet zoals ik wil,” sprak hij teleurgesteld na afloop van de rit. “De benen liepen vol, ik heb niet de ‘power’ van een paar jaar terug. Waar het aan ligt? Ik kan het nu niet zeggen. Ik heb net zo goed getraind als andere jaren. Nee, ik ben niet ziek of zo. Ik heb nu ook geen antwoorden. Ik rijd gewoon niet goed.”

Extra probleem voor Jumbo-Visma was het tijdverlies van de andere twee kopmannen. De Noor Tobias Foss en Sam Oomen gaven ook meer dan twee minuten toe op de andere klassementsrenners. Dumoulin wilde niet ingaan op de suggestie dat etappewinst nu het doel wordt de komende weken. “Ik moet dit eerst even laten bezinken.”

De vierde etappe van de Ronde van Italië was de eerste op Italiaanse bodem en ook de eerste met een beklimming van de hoogste categorie. Die kostte niet alleen Dumoulin zijn plaats in de top van het klassement, maar ook Mathieu van der Poel die tot gisteren het klassement had aangevoerd. Van der Poel kwam 23 minuten na Kämna over de finish.

Sterke debutant

Kämna, die rijdt voor Bora-hansgrohe, versloeg zijn medevluchter Juan Pedro López van Trek-Segafredo in de sprint. De Spanjaard werd wel de nieuwe leider van het algemeen klassement.

Nog voor de groep met kandidaten voor het eindklassement finishte Giro-debutant Gijs Leemreize op 2.31 als zesde. Enkele tellen later sprintte de Ecuadoraan Richard Carapaz naar de zevende plaats in een groep met onder anderen Wilco Kelderman, de Fransman Romain Bardet, diens ploeggenoot Thymen Arensman, de Portugees João Almeida en de Brit Simon Yates.

Meer over