Duizendste marathon prooi voor De Vries

Bob de Vries gaat de boeken in als winnaar van de duizendste kunstijsmarathon in de historie van het marathonschaatsen. De Vries zegevierde zaterdag in de Friese schaatstempel Thialf in de sprint. Dat deed eerder op de avond ook Irene Schouten. Zij won de tweede wedstrijd van de KPN Marathon Cup bij de vrouwen.

null Beeld anp
Beeld anp

Na een enerverende sprint stonden aanvankelijk drie BAM-schaatsers op het podium. Bob de Vries werd geflankeerd door ploeggenoten Alexis Contin en Arjan Stroetinga. De naam van de Fransman werd luttele minuten na de finish echter uit de uitslag geschrapt. Hij zou in de laatste ronde Gary Hekman onrechtmatig hebben geblokkeerd. Hekman, winnaar van de eerste race, schoof daarna door naar plaats drie.

Die sprint was de ontknoping van een enerverende wedstrijd, waarin in twee bedrijven liefst 21 rijders een ronde voorsprong achter hun naam kregen. Daarmee bleek de slag geslagen, waarna de wedstrijd op slot ging. De Vries was bijzonder gelukkig. 'Het is prettig zo vroeg in het seizoen al een wedstrijd te winnen. Dat neemt wat druk weg bij mezelf.' En dat terwijl de boer uit Haule aanvankelijk niet eens reed om de sprint te winnen. Die rol was voorbehouden aan Stroetinga. 'Maar na de laatste bocht waaierde iedereen naar buiten en lag de weg aan de binnenkant open. Daarna heb ik het gas vol opengedraaid.'

Voor De Vries, ook leider in het klassement, is het mogelijk voorlopig alweer zijn laatste marathon geweest. Hij heeft immers olympische ambities en hoopt zich komende week te plaatsen voor de wereldbekercyclus. 'Er hangt veel af van het NK afstanden. Ik hoop natuurlijk de komende weken te rijden in het internationale circuit. Dat is de mooiste weg naar de Spelen.'

Bij de vrouwen zegevierde opnieuw Irene Schouten. De Andijkse deed dat op vrijwel identieke wijze als een week eerder in Amsterdam. Ze klopte in de sprint Foske Tamar van der Wal en Carla Zielman. 'Alleen ging het nu makkelijker dan vorige week. Ik kwam met zo veel snelheid uit de laatste bocht dat ik toen al voelde dat ik ging winnen.' Van der Wal blijft wel de leidster in het klassement van de KPN Marathon Cup.

Meer over