Plus

Duitsland maakt in zeven minuten een einde aan de doom van Jong Oranje

Jong Oranje is door Jong Duitsland op hardhandige wijze uit de EK-finale gehouden. De Duitsers schoten de droom van de Oranjebeloften in zeven minuten aan diggelen: 1-2. ‘Ze vraten ons bij vlagen op.’

Johan Inan
Aanvoerder Dani de Wit (links) en Kaj Sierhuis na de uitschakeling. Beeld Thomas Bakker/Pro Shots
Aanvoerder Dani de Wit (links) en Kaj Sierhuis na de uitschakeling.Beeld Thomas Bakker/Pro Shots

Een paar tellen voordat de halve finale begon, schreeuwde aanvoerder Dani de Wit nog een laatste keer: ‘Come on boys, gas erop nu’. Een halve minuut later liep Florian Wirtz de 0-1 van de Duitsers al binnen en weer zes minuten later had de door Peter Bosz bij Bayer Leverkusen gelanceerde middenvelder de Nederlandse missie al verpulverd.

Brullen deden alleen de Duitsers in Székes­fehérvár. Daar, op zo’n 70 kilometer van Boedapest, was het veel te lang leeuwen tegen welpjes en senioren tegen beloften. Duitsland ageerde en als Jong Oranje al reageerde, gebeurde dat te laat en te lief. De openingstreffer stond symbool voor de kansloze avond. Duitsland bouwde op volgens een simpel trainingspatroon. In de vijf duels die volgden, kwam elke speler in het oranje te laat.

En het vertrouwen en de honger hadden in aanloop naar het duel, dat hooguit in de slotfase een kraker werd, nog wel zo groot geleken. “Nu we zover zijn gekomen, moeten we het EK ­pakken ook,” had Tyrell Malacia vol bravoure gezegd. Jordan Teze ging nog een stapje verder. Hij kon de EK-titel ‘al een beetje ruiken’. Een halve finale was niet genoeg. Jong Oranje ging volgens Teze voor ‘het hoogst haalbare’ en daarvoor moesten en wilden de jeugdinternationals ook Duitsland ‘aanpakken’.

Uitgerekend Teze zag de ballen en spelers langs hem heen vliegen. Als de Duitsers al werden aangepakt, deden ze dat zelf. Tegen het ­einde van de eerste helft bijvoorbeeld, toen Nico Schlotterbeck de bal in de maag van team­genoot David Raum ramde. Schlotterbeck en middenvelder Salih Özcan lachten, terwijl hun teamgenoot op de grond crepeerde. Ook illustratief: Raum stond op, verbeet de pijn en raasde verder over de linkerflank.

Teamgeest

Toen al zagen de Duitsers dat het goed zat. Dat ze de 120 minuten van maandag nog in de benen hadden, deed daar niets aan af. In de kwartfinale tegen Denemarken was de ploeg van Stefan Kuntz in de slotminuten ontsnapt, net als in de poulefase tegen Oranje. Ook in de penaltyreeks waren ze teruggekomen van een achterstand. Al hun zes EK-treffers hebben ze na het eerste uur gemaakt.

“We kennen Duitsers. Ze geven nooit op en ­kunnen zelfs 120 minuten gas geven,” had Perr Schuurs vooraf dan ook geconcludeerd. Wat hij ook wist, was dat de opponent – in tegenstelling tot het Franse sterrenensemble dat Jong Oranje in de kwartfinale had uitgeschakeld – niet teert op naam en individuele klasse maar op teamgeest en een ijzersterke toernooibezieling. ­Tegen Jong Oranje zette de mini-Mannschaft die status luister bij. Een hecht collectief gaf twee kansjes (Justin Kluivert en Myron Boadu stuitten op Finn Dahmen) weg, raakte zelfs drie keer het aluminium en had aan de goals van Wirtz genoeg.

Hoewel Schuurs nog voor de aansluitingstreffer tekende, kwam de EK-droom van Jong Oranje ten einde.

Verdiend

“We werden op alle fronten afgetroefd,” zei een aangeslagen Van de Looi tegen de NOS. “Duitsland zette volle bak druk en daar hadden we geen verweer op. Zij vraten ons bij vlagen gewoon op. Dan krijg je ook nog twee goals tegen en daar moet je dan de hele wedstrijd tegen vechten. We zijn er echter de hele wedstrijd niet goed ingekomen. Duitsland heeft een goede ploeg, daar is geen twijfel over, en heeft ook verdiend gewonnen van ons. Zo eerlijk moet je gewoon zijn. Dat is wel pijnlijk in een halve finale.”

“Wij hebben niet ons beste niveau gehaald. Bij lange na niet zelfs. Dat is hartstikke teleurstellend. Je kunt altijd verliezen van een tegenstander die beter is, als je dan jezelf maar niks kan verwijten. Maar ik denk dat we onszelf na deze wedstrijd best wel iets kunnen verwijten. Ik ben super teleurgesteld, vooral in wat we hebben gebracht.”

Meer over