Update

Dubbele winst Hamilton in GP Canada

MONTREAL - Lewis Hamilton heeft zondag dubbele winst geboekt in de Formule 1. De Britse autocoureur van McLaren won op het circuit van Montreal de Grote Prijs van Canada en nam door de zege de leiding over in het wereldkampioenschap Formule 1 van Mark Webber. De Australiër van Red Bull Racing eindigde pas als vijfde.

De Brit Jenson Button maakte het succes van McLaren compleet door als tweede te finishen. De Spanjaard Fernando Alonso van Ferrari werd derde. De Duitser Sebastian Vettel van Red Bull arriveerde als vierde aan de meet.

De bandenkeus bepaalde goeddeels het wedstrijdverloop op het stratencircuit van Montreal, waar niet vaak wordt geracet en de snelle bolides uit de Formule 1 voortdurend moesten zoeken naar grip en balans. Aanvankelijk leek de strategie van Red Bull om op harde, slijtvaste banden te beginnen goed uit te pakken. Nadat Hamilton, Alonso en Button al snel de pits opzochten om hun zachte banden voor hard om te wisselen, kregen Vettel en Webber de leiding in handen.

Na een tweede bandenstop viel Vettel wel weer terug achter Hamilton, Alonso en Button, maar Webber koos ervoor zo lang mogelijk door te rijden op zijn harde banden. Te lang, bleek achteraf. De Australiër zag tegen het einde van de race zijn voorsprong zienderogen slinken en in ronde vijftig van de zeventig te rijden rondjes kwam Hamilton weer voorbij. Toen Webber eindelijk ook voor de tweede keer nieuw rubber was gaan ophalen, was zijn achterstand te groot om nog voor het podium in aanmerking te komen.

Alonso reed een solide race en de Spanjaard had lang zicht op plaats twee, maar Button bewees dat McLaren op het circuit van Montreal over verreweg de snelste bolide beschikte. De regerend wereldkampioen glipte handig langs Alonso toen een achterblijver de weg versperde.

De 25-jarige Hamilton kon pronken met een foutloos weekeinde; hij verzilverde poleposition tot zijn dertiende grandprixzege en nam met 109 punten de leiding in het WK-klassement. Zijn teamgenoot Button heeft slechts 3 punten minder. Webber zakte weg naar plaats drie met 103 punten. Over twee weken is op de Nürburgring de negende race van het seizoen. (ANP)

Lewis Hamilton. ANP Beeld
Lewis Hamilton. ANP
Meer over