Nieuws

Drievoudig olympisch kampioene Ranomi Kromowidjojo stopt per direct met zwemmen

Zwemster Ranomi Kromowidjojo heeft haar loopbaan per direct beëindigd. Dat meldt de zwembond KNZB. De 31-jarige Kromowidjojo werd drie keer olympisch kampioen.

Parool
Ranomi Kromowidjojo op de zomerspelen in Tokyo in 2021. Beeld AP
Ranomi Kromowidjojo op de zomerspelen in Tokyo in 2021.Beeld AP

“’Mijn carrière als topsporter is helemaal af. Zwemmen zal mijn passie blijven, maar nu niet meer op professioneel niveau,” aldus Kromowidjojo. “Ik heb altijd geweten dat er meer is dan topsport en dat het een onderdeel is van een groter geheel. Dankzij alle jaren topsport weet ik dat je tot veel meer in staat bent dan je zelf denkt, onder andere door je juiste gedachten te hebben. Ik ben ervan overtuigd dat deze ervaringen mij nu ook gaan helpen met mijn volgende uitdaging om anderen te inspireren.”

Na eerste individuele titels bij het EK en WK kortebaanzwemmen in 2010 volgde haar grote succes bij de Olympische Spelen van 2012 in Londen. Eerst haalde ze knap zilver met de estafetteploeg (met Inge Dekker, Marleen Veldhuis en Femke Heemskerk) en zilver op de 4 x 100m vrije slag.

Daarna sloeg Kromowidjojo toe met goud op de 100 én 50 meter vrije slag. Op beide disciplines zwom ze een olympisch record (53,00 en 24,05 seconden). Na het legendarische trio Kristin Otto, Inge de Bruijn en Britta Steffen was Kromowidjojo daarmee de vierde zwemster in de historie die op een en dezelfde Olympische Spelen zowel op de 50 als op de 100 meter vrije slag won.

Ze werd daarnaast drie keer wereldkampioen op de langebaan en veroverde liefst veertien keer goud op de WK kortebaan. Ze is nog altijd wereldrecordhoudster op de 50 meter vrije slag kortebaan (22,93) en een van de estafettezwemsters van de wereldrecords kortebaan 4x50 meter, 4x100 meter en 4x200 meter vrije slag. Kromowidjojo werd in 2011 en 2012 verkozen tot Sportvrouw van het Jaar.

Toewijding en focus

Eerder beëindigde haar partner Ferry Weertman al zijn loopbaan. Kromowidjojo liet haar toekomst nog open, maar heeft nu besloten niet door te gaan tot de Olympische Spelen van 2024 in Parijs.

In de loop der jaren werkte Kromowidjojo samen met de trainers Jeanet Mulder, Jacco Verhaeren, Marcel Wouda en Patrick Pearson. “Elke meter zwom zij met veel toewijding en focus,” aldus Pearson. “Ze gebruikte de kennis, kunde en haar eigen ervaringen om vijftien jaar lang de absolute top te bereiken en daar te blijven. Ik heb genoten van het plezier wat zij daarbij had. Ranomi bracht met haar sportprestaties en optimisme heel zwemmend en sportminded Nederland in vervoering. Het was een eer om met haar samen te mogen werken.”

Meer over