Plus

Drie hoofdrolspelers over Ajax-Juventus van hun tijd

Ajax-Juventus is een schitterend affiche dat zeker niet voor de eerste keer in de historie is gespeeld. Een drietal hoofdrolspelers blikken terug op de editie van Ajax-Juventus van hun tijd.

Nik Kok
Zlatan Ibrahimovic namens Juve in duel met Ajacied Tomas Galásek Beeld ANP
Zlatan Ibrahimovic namens Juve in duel met Ajacied Tomas GalásekBeeld ANP

1973: Ajax - Juventus 1-0
John Rep maakte de winnende goal in de Europa Cup 1- finale van 1973 tegen Juventus in Belgrado.

"Ja, dat was die derde achtereenvolgende finale van Ajax en dat merkte je aan alles. Veel jongens hadden al twee Europacups gewonnen. Geweldig zou je nu zeggen, maar dat besef was er toen niet echt. Het was toch anders in het veld.''

"Wij waren met die twee Europacups op zak natuurlijk zwaar favoriet. Ik wilde juist wel. Na vier minuten maakte ik de enige treffer van de wedstrijd. Dino Zoff stond op doel bij hen. Je had ook nog Capello en Altafini. En Bettega. Dat zijn toch grote namen. Ik was rechtsbuiten, maar Cruijff liet zich vaak terugzakken. Dan kon ik de spits in. Zo maakte ik mijn doelpunten.''

"Na die 1-0 was het wel goed, zo dachten wij. En die Italianen kónden er niks tegen doen. Ze lieten daarna weinig zien vond ik, het leek wel of ze bang waren. Al moesten we wel oppassen. Ze waren sterk in de counter. Het was niet de mooiste finale."

"Na afloop stond ik in een Juventus-shirt met die Europacup in mijn handen. Dat kon toen nog gewoon. Dat shirt was van Longobucco, de linksback. Het enige shirt uit mijn carrière wat ik nog had. Tot voor kort dan. Ik heb 'm laatst verkocht voor vijfduizend euro."

"Wel grappig trouwens: in de halve finales ervoor versloegen we Real Madrid. Net als het Ajax van nu. Ik denk zeker dat dit Ajax een kans maakt. Juventus is favoriet, maar Ajax heeft de juiste spelers om Juventus pijn te doen."

Barry Hulshoff en Johnny Rep feliciteren elkaar als Ajax voor de derde maal de Europabeker heeft veroverd Beeld ANP
Barry Hulshoff en Johnny Rep feliciteren elkaar als Ajax voor de derde maal de Europabeker heeft veroverdBeeld ANP

1996: Ajax - Juventus 1-1
Sonny Silooy miste vanaf de stip tijdens de strafschoppenserie tegen Juventus in de finale van 1996 in Rome.

"Niemand van ons wilde na de verlenging een strafschop nemen. Daar baalde ik wel van. Louis (trainer Van Gaal, red.) was iedereen langsgegaan. Bepalende spelers liepen er voor weg. Ik had eerst al 'nee' gezegd tegen Louis."

"Daarna kwam hij erop terug. Ik wist van mezelf dat ik geen strafschoppennemer was. Ik heb er lang mee gezeten dat mijn allerlaatste actie voor Ajax die gemiste strafschop was. En ook dat ik zo niet drie verschillende Europacupfinales heb kunnen winnen. De UEFA-Cup en de Europacup II had ik al gewonnen."

"Die finale in '96 was voor ons de laatste wedstrijd van een slopend seizoen. De pijp was gewoon leeg. Toch hadden we nog kunnen winnen. Die 1-0 van Ravanelli was nogal een raar moment. Van Edwin van der Sar en Frank de Boer die elkaar in de weg liepen waarna Ravanelli de goal kon maken. Ik was te laat om de bal nog voor de doellijn weg te werken omdat ik er gewoon simpelweg niet op rekende dat die twee een fout zouden maken."

"Later kwamen die verhalen over Juventus en de doping naar buiten. Dan ga je eens nadenken en momenten terughalen, maar veel zin heeft dat niet. Je krijgt er die Europacup niet mee terug. En echte harde bewijzen zijn er niet voor."

Sonny Silooy en Edgar Davids misten in 1996 tijdens de beslissende penaltyreeks Beeld ANP
Sonny Silooy en Edgar Davids misten in 1996 tijdens de beslissende penaltyreeksBeeld ANP

2004: Juventus - Ajax 1-0
Tomás Galásek deed negentig minuten mee in de voorlaatste groepswedstrijd voor de Champions League in 2004.

"Wat ik me nog van de thuiswedstrijd in Amsterdam kan herinneren was dat Zlatan Ibrahimovic net door Juventus van Ajax was gekocht. Ja, die heb je liever in je eigen team natuurlijk. Maar tegen ons wist hij niet te scoren. Dat zegt wel wat, als je hem van het scoren weet af te houden."

"Juventus had toen geweldige namen. Thuram, Cannavaro, Buffon, Nedved, Camoranesi, Zambrotta. Deed Del Piero ook nog mee? Goh, ja daar kwamen wij aan. Met Nigel de Jong. Die was negentien. Rafael (Van der Vaart, red.) was onze aanvoerder van 21. Sneijder was twintig. Grygera had je nog, die had wat ervaring. Trabelsi en ik waren wat ouder."

"We speelden beide duels best goed. Maar de Italianen wonnen dan uiteindelijk. Zo gaat dat dan hè, tegen Italianen. Het was nog in dat oude stadion van ze. Delle Alpi. Dat was niet uitverkocht, er was weinig sfeer. Terwijl Juve moest winnen om zich te kwalificeren voor de volgende ronde en wij ook niet helemaal uitgeschakeld waren."

"Ik denk dat het huidige Ajax meer kans maakt dan wij toen. De huidige spelers van Ajax hebben meer meegemaakt. Wij hadden met Koeman wel een trainer die wist hoe het er aan toeging in de top. Als hij iets zei, dan deden we dat."

Zlatan Ibrahimovic namens Juve in duel met Ajacied Tomas Galásek Beeld ANP
Zlatan Ibrahimovic namens Juve in duel met Ajacied Tomas GalásekBeeld ANP
Meer over