Dramatische ontknoping op laatste speeldag MLB

Na een schier eindeloze reeks van 162 wedstrijden die in krap zeven maanden werden afgewerkt, is het reguliere gedeelte van het Amerikaans honkbalseizoen met een harde klap ten einde gekomen. Twee teams verspeelden afgelopen nacht in hun laatste wedstrijd een play-offplaats.

Coen Brandhorst
Teleurstelling bij Red Sox-catcher Jarrod Saltalamacchia. Beeld ap
Teleurstelling bij Red Sox-catcher Jarrod Saltalamacchia.Beeld ap

De schlemielen van het seizoen zijn Boston Red Sox en Atlanta Braves, gekende namen en zeer regelmatige deelenemers in de MLB-playoffs. Beiden zagen de afgelopen maand een enorme voorsprong op hun concurrenten verschrompelen. Die inzinkingen kwamen vannacht tot een climax toen de teams hun afschuwelijke septembermaand afsloten met een smadelijke nederlaag.

Tampa Bay Rays
De Red Sox verspeelden hun tweede plaats in de American League aan de Tampa Bay Rays, door een nederlaag in de negende inning tegen laagvliegers Baltimore Orioles, waar de Nederlandse werper Rick van den Hurk onder contract staat. De Rays versloegen leaguewinnaars New York Yankees in de verlenging en maakten daarmee een achterstand van negen winstpartijen op Boston goed.

Met name in New York zal met gegniffel naar de collapse van Boston zijn gekeken, tussen Bosten en New York bestaat een rivaliteit die vergelijbaar is met Ajax-Feyenoord. De New Yorkers deden het de afgelopen dagen met hun tweede garnituur tegen Tampa Bay en dat leverde pardoes drie nederlagen op.

Cardinals
Zo mogelijk nog dramatischer is de ineenstorting van de Atlanta Braves. Zij verspeelden in september een voorsprong van elf overwinningen op de St. Louis Cardinals, die nu als beste nummer twee aan het playoffgeweld van de National League mogen deelnemen. Ook de huidige kampioen, de San Francisco Giants, is na het reguliere seizoen uitgeschakeld voor de titelstrijd.

Nederland
Ook dit jaar is er weer Nederlandse inbreng in de play-offs. Neerlands best betaalde sporter aller tijden Andruw Jones (34) mocht dit seizoen bij de Yankees proberen zijn ietwat in het slop geraakte carrière van nieuwe glans te voorzien. Hij slaagde daar zeer redelijk in. Als invaller speelde hij 77 wedstrijden als outfielder en aan slag kwam hij tot 13 homeruns en een slaggemiddelde van .250.

Pech was er voor onze landgenoot, werper Jair Jurrjens. De werper was met 13 zeges aan een ijzersterk seizoen bezig op de heuvel van de Atlanta Braves, totdat een knieblessure hem vorige maand uit de roulatie wierp. Wellicht was hij de ontbrekende schakel, waardoor de Braves de seizoensfinale missen.

Play-offs
De play offs gaan vrijdagnacht van start. In de halve finale van American League nemen de Yankees uit New York het op tegen de Detroit Tigers. In de andere wedstrijd mogen de Rays het gaan opnemen tegen de verliezend finalist van vorig jaar de Texas Rangers.

In de National League spelen de topfavorieten voor de titel, de Philadelphia Phillies tegen de Cardinals en in de andere match nemen de Milwaukee Brewers het op tegen de verrassing van dit seizoen, de Arizona Diamondbacks.

Vanaf woensdag 19 oktober nemen de kampioenen van de American en National League het in een best of seven reeks tegen elkaar op in de World Series.

Vreugde bij de St. Louis Cardinals na het onverwacht bereiken van de playoffs. Beeld reuters
Vreugde bij de St. Louis Cardinals na het onverwacht bereiken van de playoffs.Beeld reuters
Andruw Jones (r.) krijgt de felecitaties na een homerun. Beeld reuters
Andruw Jones (r.) krijgt de felecitaties na een homerun.Beeld reuters
Rick VandenHurk op de heuvel voor de Baltimore Orioles. Beeld afp
Rick VandenHurk op de heuvel voor de Baltimore Orioles.Beeld afp
Meer over