Drama Eriksen kwam hard aan bij emotionele Blind: ‘Trots dat ik gespeeld heb’

Daley Blind hield het niet droog toen hij in het EK-duel met Oekraïne (3-2) naar de kant werd gehaald. De Ajacied werd langs de lijn al direct getroost door bondscoach Frank de Boer en verklaarde na afloop dat hij het erg moeilijk had na het incident met Christian Eriksen een dag eerder.

Het Parool
 Daley Blind heeft het even moeilijk bij zijn wissel. Beeld ANP
Daley Blind heeft het even moeilijk bij zijn wissel.Beeld ANP

Blind werd na 64 minuten spelen bij een 2-0 voorsprong vervangen door Nathan Aké. De 31-jarige verdediger was na een enkelblessure maar net op tijd fit voor de start van het EK.

Blind vertelde na de wedstrijd dat de emoties vooral te maken hadden met het drama rond voormalig ploeggenoot Christian Eriksen. De Deen kreeg zaterdagavond op het veld een hartaanval en moest worden gereanimeerd. “Het heeft heel veel impact gehad op mij persoonlijk,” aldus Blind, die zelf in een recent verleden ook te maken had met hartproblemen, bij de NOS. “Hij is een vriend en ik heb zelf ook het één en ander meegemaakt op dat gebied. Ik heb er moeilijk van geslapen en er ook wel echt over nagedacht om niet te spelen. Het was een grote mentale horde om te nemen, maar ik ben trots dat ik het gedaan heb en dan komt de emotie eruit.”

Christian Eriksen (m) en Daley Blind (r) vieren de 32ste landstitel van Ajax.
 Beeld Pim Ras Fotografie
Christian Eriksen (m) en Daley Blind (r) vieren de 32ste landstitel van Ajax.Beeld Pim Ras Fotografie

“Ik zat live te kijken met een aantal jongens,” vertelde Blind over de wedstrijd tussen Denemarken en Finland, waarin Eriksen plotseling neerviel en vervolgens moest worden gereanimeerd. “Ook een aantal die Abdelhak Nouri hebben meegemaakt en teamgenoten van Christian (Stefan de Vrij, red.). Dat heeft zoveel impact en voor mij was het herkenbaar, dat maakte het zo heftig voor mij en mijn familie. Nogmaals wil ik benadrukken om als mensen eromheen hem met rust te laten en niet te gaan speculeren over oorzaken. Geef hem rust, tijd en ruimte om te herstellen.”

“Ik weet dat hij het moeilijk heeft met wat er gisteravond is gebeurd,” doelde bondscoach Frank de Boer op het drama met Eriksen. “En Daley moest natuurlijk terugkomen van zijn blessure. Al die emoties kwamen even door elkaar. En dat lijkt me heel normaal.”

Frank de Boer troost Daley Blind. Beeld Pro Shots / Marcel van Dorst
Frank de Boer troost Daley Blind.Beeld Pro Shots / Marcel van Dorst
Meer over