Dopingschandaal in honkbal

NEW YORK - Sport beheerst vandaag de Amerikaanse media, maar niet vanwege sportieve prestaties. Een voorlopig onderzoek heeft aangetoond dat in het Amerikaanse honkbal op grote schaal doping is gebruikt.Namen van tientallen topspelers uit de Major League zijn in verband gebracht met het gebruik van anabole steroïden.

De Europese sportwereld kijkt sinds de val de DDR (atletiek, zwemmen) al nauwelijks meer op van een dopingschandaal. De aanhoudende affaires in de Ronde van Frankrijk hebben dat gevoel versterkt: doping 'hoort' bij topsport, al zette het ontslag van de Deense geletruidrager Michael Rasmussen van de Rabobank de zomer van 2007 nog op zijn kop.

Op dit moment ligt het accent op de Amerikaanse sportwereld. Meervoudig olympisch atletiekkampioene Marion Jones heeft amper de tranen gedroogd nadat zij haar dopingzonde voor de draaiende camera's had toegegeven, of de nieuwe schok is gearriveerd: 'tachtig Rasmussens' in het honkbal.

Lange tijd heeft de professionele Amerikaanse honkbalwereld zich gedistantieerd van de strakkere antidopingregels die de internationale sportwereld, onder aanvoering van het Internationaal Olympisch Comité nastreeft. Maar de geruchten over dopinggebruik in het Amerikaanse honkbal werden zo krachtig dat de verantwoordelijken niet langer wilden afwachten.

In opdracht van de hoofdbestuurder van de Major League MLB, Bud Selig, heeft ex-senator George Mitchell lang en diepgaand onderzoek verricht. Uit zijn nu verschenen rapport blijkt dat zeker tachtig spelers verboden spierversterkende middelen gebruiken en dat geen enkele club in de MLB nog 'schoon' is. En dat de zo bejubelde en rijkelijk beloonde topspelers als Mark McGwire, Barry Bonds en Roger Clemens hun spierkracht niet louter aan dagelijkse training ontlenen.

In Amerika is geschokt gereageerd op de resultaten van het rapport. Mitchell sprak met honderden betrokkenen, spitte duizenden documenten en dossiers door. De politicus stelt geen sancties voor, wel aanbevelingen.

De MLB wil aan de hand van de onderzoeksresultaten elk geval apart onder de loep nemen. Omdat nog niet van officiële beschuldigingen sprake is en directe bewijslast ontbreekt, hebben de spelers die bij naam zijn genoemd, woedend gereageerd.

De MLB negeert hun protesten vooralsnog en bereidt zich voor op een juridische strijd.

© Het Parool, 14-12-2007

Meer over