Achtergrond

Door het coronavirus komen Olympische sporters in de knel

Van sporters die al jaren bezig zijn met één doel, de Olympische Spelen, wordt door het coronavirus een flexibele geest gevraagd. De weg naar Tokio voert plots over hobbels en onverwachte zijwegen.

Rik Spekenbrink
null Beeld ANP XTRA
Beeld ANP XTRA

Op een blanco vel papier begon ­waterpolobondscoach Arno Havenga donderdag maar weer aan een nieuw trainingsschema voor de komende maanden. Zijn ploeg was deze week vrij, maar in de Whatsappgroep was het drukker dan normaal. Het coronavirus en de gevolgen daarvan houden de gemoederen bezig. “Het raakt natuurlijk iedereen. Er is geen paniek, maar we zijn er de hele dag druk mee.”

Waar atleten dik vier maanden voor de Olympische Spelen idealiter bezig zijn met de laatste kwalificatiefase of het toewerken naar topvorm, zijn er nu andere zorgen. Het coronavirus zorgde donderdag ieder half uur voor een afgelast toernooi. Kwalificatiemomenten worden uitgesteld of ­geschrapt. Reizen voor een trainingskamp is allesbehalve vanzelfsprekend geworden.

En dan zijn er nog de alledaagse ­sores thuis: kunnen de kinderen nog naar school, gaat het weekje vakantie in het voorjaar door? Geen olympische voorbereiding verloopt dit jaar zoals gepland.

Lastig plannen

Eigenlijk hadden Havenga en zijn ­waterpolosters nu in het Italiaanse Triëst het olympisch kwalificatietoernooi gespeeld. Dat werd logischerwijs uitgesteld, naar de tweede helft van mei, locatie nog onbekend. De vier World Leaguewedstrijden van de ­komende weken zijn geschrapt. Dus kunnen de waterpolosters vooralsnog alleen trainen en afwachten. “Het is lastig plannen,” zegt Havenga. “Want het plan van nu kan over twee uur weer van tafel.” Relativeren is wel belangrijk in onrustige tijden. “Er zijn ook mensen besmet of in quarantaine geplaatst.”

Arno Havenga. De waterpolobondscoach moet flink puzzelen met het trainingsschema  Beeld ANP
Arno Havenga. De waterpolobondscoach moet flink puzzelen met het trainingsschemaBeeld ANP

Donderdag werden de EK judo, gepland voor de eerste week van mei in Praag, uitgesteld. De grand slam in Jekaterinenburg van komend weekeinde gaat niet door, zoals tot eind april alle toernooien zijn afgelast. Voor de drie Nederlandse judokoppels die nog in een onderlinge strijd om een olympisch ticket zijn verwikkeld, zoals Henk Grol en Roy Meyer, zijn er dus geen wedstrijden meer tot 8 mei. Op die datum zou de selectiecommissie de judoka’s voor Tokio aanwijzen. Mogelijk wordt dat moment nu verlaat.

Met het annuleren van de marathon van Rotterdam dreigt er een abrupt einde te komen aan de olympische droom van Michel Butter en Khalid Choukoud. Zie nog maar eens een marathon te vinden die wel doorgaat, voordat op 31 mei de limiet van 2.11.30 moet zijn gelopen. Juist voor de duursporters geldt dat ze volgens een uitgekiend schema naar zo’n wedstrijd toeleven.

Schema omgegooid

De zeilsters uit de 470-klasse waren al op Mallorca voor het WK, toen daar gisteren ook een streep doorheen ging. En nu? Ze kunnen terugkeren en trainen op de Noordzee, maar dat is eigenlijk te koud. Uitwijken naar het olympische water in Japan is nu geen optie. Maar welk land wel? Je moet ook weer thuis zien te komen.

De honkballers zagen hun laatste OKT in Taiwan ook worden uitgesteld, van begin april naar half juni. Dat heeft gevolgen voor de hoofdklasse; het schema van de competitie moest iets worden omgegooid. “Dat is op zich te overzien,” zegt bondscoach Evert-Jan ’t Hoen.

“Alleen hoor ik net dat wedstrijden en bijeenkomsten met meer dan honderd personen eigenlijk niet door mogen gaan. Dat heb je op een sportclub natuurlijk al vrij snel. En de situatie wordt elke dag erger.”

Dat zijn mannen pas eind juni weten of ze in juli op de Olympische Spelen uitkomen, is geen probleem. “Honkbal speel je elke dag. Als we het OKT winnen en Tokio halen, prima. Het is alleen afwachten of de spelers uit de Amerikaanse competities, ongeveer de helft van de selectie, in juni worden vrijgegeven.”

Maar coach ’t Hoen heeft zijn glas graag halfvol. “Je hebt in deze tijden een flexibele geest nodig, en die hebben we. Ik heb twee maanden extra om te kijken wie in vorm is, zo bekijk ik het maar. Het is allemaal al ernstig genoeg.”

Meer over