PlusInterview

Door corona kwam er een abrupt einde aan de carrière van basketballer Berend Weijs

Door het coronavirus kwam er sneller dan verwacht een einde aan de basketbalcarrière van Berend Weijs. Tijd om in een zwart gat te vallen heeft hij niet, als vierde generatie in een familiebedrijf.

Jesper Roele
Berend Weijs hoopte op een feestje bij zijn afscheid. Door corona was dat onmogelijk.  Beeld Ernst Coppejans
Berend Weijs hoopte op een feestje bij zijn afscheid. Door corona was dat onmogelijk.Beeld Ernst Coppejans

Bij golfclub Amstelborgh in Zuidoost is de 2,08 meter lange Berend Weijs (31) een opvallende verschijning op de green. Als hij na zijn golf­training in het naastgelegen restaurant aanschuift, heeft de basketballer het allereerst over de harde wind. “Ik speel met langere clubs en moet met mijn lengte een grotere zwaai maken om de bal te raken. Met veel wind is dat lastig.”

Weijs maakte in april bekend te stoppen met basketbal. Nadat de competitie in maart beëindigd was door het coronavirus kwam er een abrupt einde aan zijn carrière. De laatste jaren kwam Weijs uit voor Apollo. “Ik hoopte op een leuke afscheidswedstrijd en een feestje,” vertelt hij. “Maar dat werd onmogelijk.”

Deurenfabriek

Bang om in een zwart gat te vallen is hij niet. Weijs heeft in golf een fijne hobby gevonden en heeft basketballen in Nederland altijd gecombineerd met werken in het in 1926 opgerichte familiebedrijf: een deurenfabriek in Velsen-Noord. Hij is de vierde generatie in zijn familie die de fabriek bestiert. Mede daardoor besloot hij te stoppen.

“Basketballen was voor mij een uitlaatklep, alleen was mijn werk dit jaar niet meer te combineren met sporten op hoog niveau. Om zeven uur ’s ochtends beginnen en dan ’s avond twee uur in de bus zitten om uit in Groningen te spelen. De eerste helft speelde ik dan nog goed, maar in de tweede helft ging ik er mentaal aan onderdoor.”

De familie Weijs verwacht dat hij binnen enkele jaren het bedrijf zal overnemen. “Ik krijg steeds meer verantwoordelijkheden. We produceren ook in Indonesië, maar door het basketbal had ik nooit tijd om daar naartoe te gaan. Dat kan straks wel.”

Teamgeest

Naast Apollo kwam Weijs in de Verenigde ­Staten uit voor de collegeteams van Harcum en Maryland en in Nederland voor de Landslake Lions in Landsmeer. In 2012 werd hij na zijn afscheid bij Maryland geroemd in The Washington Post door coach Mark Turgeon vanwege zijn teamgeest. Dat seizoen was Weijs, ondanks dat hij inmiddels de Oekraïense NBA-ster Oleksiy Len voor zich moest dulden op zijn positie, een belangrijke schakel in het team.

De tijd in Maryland noemt hij achteraf gezien het mooist. “Wedstrijden werden op nationale televisie uitgezonden en in het stadion zaten 18.000 supporters. Ook speelde ik tegen North Carolina, waar Michael Jordan begonnen is. Dan zie je zijn shirtje hangen en sta je daar met kippenvel op het veld.”

Na twee seizoenen Apollo ging hij in 2014 mede vanwege een voetblessure in de promotiedivisie (tweede niveau) spelen bij de Landslake Lions waarmee hij in zijn derde jaar kampioen wist te worden onder coach Laki Lakner. Toch keerde Weijs terug in Amsterdam. “Ik was te competitief om niet op het hoogste niveau te laten zien wat ik kan.”

Niet genoeg middelen

Dit seizoen wist Apollo, dat al jaren achtervolgd wordt door financiële problemen, slechts 4 van de 27 wedstrijden te winnen. Met die prestaties eindigde het team op de laatste plaats in de competitie.

“Verliezen blijft altijd zeer doen, maar ik ben eraan gewend geraakt. Het komt ook doordat je niet genoeg middelen hebt. Je traint minder dan andere teams en dan vond ik dat het verschil af en toe nog klein was.”

Toch wist Weijs zoveel indruk te maken dat de club hem voor komend seizoen wilde behouden. “Ik had dan alleen wel moeten stoppen met werken. Dat was geen optie.”

Dat Apollo zich vanwege financiële onzekerheden nog niet heeft ingeschreven voor de eredivisie van volgend seizoen, begrijpt hij. “Ze hebben zich ingeschreven voor de promotie­divisie en de deadline om in te schrijven voor de eredivisie is verlengd naar 1 september. Ik hoop dat Apollo het daardoor alsnog gaat redden om eredivisie te spelen, maar sponsors binnen­halen is nu erg lastig.”

Over de toekomst van het Amsterdamse basketbal is Weijs, ondanks alle problemen, positief. Er is volgens hem genoeg talent op de Amsterdamse velden. “Die jongens moeten alleen naar Amerika durven te gaan, daar word je echt beter.”

Selectie Apollo vrijwel gereed

Ondanks alle financiële problemen heeft de nieuwe trainer van Apollo, Laki Lakner, zijn selectie voor volgend seizoen zo goed als rond. “Het zal een goed team zijn,” aldus de geboren Kroaat, die eerder succes had bij de mannen en vrouwen van Landslake Lions uit Landsmeer. Op welk niveau dit zal zijn is nog onduidelijk, maar Lakner hoopt net als Weijs dat het eredivisie wordt.”

Om de club te voorzien van net iets meer financiële ruimte, is Apollo een crowdfunding begonnen.

Meer over