Tennis

Djokovic wint zijn twintigste grandslamtitel op Wimbledon

Novak Djokovic heeft op Wimbledon zijn twintigste grandslamtitel veroverd. De nummer 1 van de wereld was in de finale in vier sets te sterk voor de Italiaan Matteo Berrettini: 6-7 (4), 6-4, 6-4, 6-3.

Het Parool
Djokovic viert zijn twintigste grandslamtitel.  Beeld Pool via REUTERS
Djokovic viert zijn twintigste grandslamtitel.Beeld Pool via REUTERS

“Wat dit betekent? Dat geen van ons zal stoppen”, zei de 34-jarige Djokovic tijdens de prijzenceremonie. Met zijn twintigste grandslamtitel is Djokovic (34), die dit jaar ook al de beste was op de Australian Open en Roland Garros, op gelijke hoogte gekomen met Rafael Nadal (35) en Roger Federer (39).

“Ik heb het vaker gezegd, maar zij zijn legendes in onze sport en de twee belangrijkste spelers die ik ooit heb getroffen. Zij zijn de reden dat ik zo ver ben gekomen en beter en sterker ben geworden. Zij hebben ervoor gezorgd dat ik me op alle gebieden, bijvoorbeeld mentaal, continu heb moeten verbeteren”, aldus Djokovic.

Nadal pakte vorig jaar op Roland Garros zijn twintigste grandslamtitel, Federer was in 2018 op de Australian Open de eerste die die mijlpaal bereikte. Op de lijst met gewonnen grand slams volgt Peter Sampras het trio op gepaste afstand, met veertien titels.

Onbegrijpelijke missers

Djokovic won Wimbledon al voor de derde keer op een rij en voor de zesde keer in totaal. De negen jaar jongere Berrettini, de mondiale nummer 9, stond voor het eerst in de finale van een grandslamtoernooi.

Berrettini was in de beginfase duidelijk onder de indruk van het volle Centre Court en produceerde een aantal onbegrijpelijke missers. Djokovic liep eenvoudig uit naar 5-2 en nadat Berrettini met veel moeite op 5-3 was gekomen, begon hij losser te worden en een stuk beter te spelen. De set draaide toch nog uit op een tiebreak en daarin nam Berrettini een 3-0-voorsprong. Djokovic maakte die achterstand ongedaan, maar moest de set toch verrassend aan de debutant in de finale laten. Berrettini haalde de set binnen met een ace.

Nauwelijks fouten

In het restant bepaalde Djokovic wat er gebeurde, zoals hij al zo vaak heeft gedaan na een achterstand. De taaie Serviër was nauwelijks nog op onnodige fouten te betrappen en speelde zijn beste tennis op de belangrijke momenten. Zo ook halverwege de vierde set, toen Berrettini hard op weg leek naar een break. Met een schitterende safe gevolgd door een korte cross passeerbal pakte Djokovic het punt en uiteindelijk de game. Het bleek bepalend voor de rest van de wedstrijd.

‘Golden grand slam’

Na 3 uur en 24 minuten benutte Djokovic zijn derde wedstrijdpunt nadat een backhandslice van Berrettini in het net belandde.

Djokovic gaat zich nu voorbereiden op de Olympische Spelen, waar hij zijn volgende vinkje hoopt te zetten in zijn jacht op de zogenoemde ‘golden grand slam’, winst van alle grandslamtoernooien én olympisch goud. “Ik kan me indenken dat dat gaat gebeuren”, aldus Djokovic. “Ik verkeer in een geweldige vorm, speel goed en laat mijn beste tennis zien op de grand slams. Dat heeft ook mijn hoogste prioriteit. Laten we zo doorgaan.”

Barty noemt titel op Wimbledon een wonder en een droom

Volgens Ashleigh Barty is het een wonder dat ze zaterdag op Wimbledon haar tweede grandslamtitel veroverde. De nummer 1 van de wereld trok zich een maand geleden nog met een heupblessure terug uit Roland Garros.

“Ik realiseerde me net, toen ik met mijn team sprak, dat ze me niet alles hebben verteld. Het feit dat ze niet alles hebben gezegd, geeft wel aan dat de kansen niet in mijn voordeel waren,” zei Barty over haar herstelperiode. “Het is een wonder en het is ongelooflijk om het toernooi te hebben kunnen spelen zonder pijn te voelen. De kansen waren statistisch veel lager dan ik dacht.”

Volgens Barty was het geen zekerheid dat ze haar opwachting zou maken in Londen. “Eigenlijk was het een blessure die twee maanden nodig zou hebben. Maar ik word omringd door het meest formidabele team dat er is. Ik heb ze al mijn vertrouwen gegeven, wetende dat ze er alles aan doen om niet aan mijn lichaam te twijfelen. En ik heb het dit toernooi waargemaakt.”

De 25-jarige Barty droomde als kind al van winst van Wimbledon. “Het heeft voor mij lang geduurd voordat ik écht durfde te dromen om dit geweldige toernooi te winnen,” aldus Barty, die in de finale in drie sets te sterk was voor de Tsjechische Karolina Pliskova (6-3, 6-7 (4), 6-3).

“Om nu hier mijn droom in vervulling te zien gaan, voelt nog beter dan ik mij ooit had kunnen voorstellen. Ik heb vannacht niet kunnen slapen en lag alleen maar te denken aan wat er allemaal had kunnen gebeuren vandaag. Het is ongelooflijk dat ik hier nu op deze manier sta. Op Wimbledon is tennis eigenlijk is ontstaan. En hier zijn ook zo veel dromen begonnen.”

Meer over