Update

Djokovic wint rechtszaak en mag Australië binnen voor Australian Open

Novak Djokovic kan waarschijnlijk tóch meedoen aan de Australian Open. Eerder werd zijn visum bij de douane in Melbourne ingetrokken, omdat hij niet aan de voorwaarden voor een medische vrijstelling zou hebben voldaan. De rechtbank draait deze beslissing nu terug.

Het Parool
null Beeld AFP
Beeld AFP

De rechter oordeelde maandag dat de Australische overheid ten onrechte het visum van Djokovic heeft geannuleerd, toen hij vorige week aankwam in Australië.

De rechtbank heeft besloten dat de nummer één van de wereld direct moet worden vrijgelaten uit het quarantainehotel en niet het land wordt uitgezet.

De Australische regering heeft laten weten dat de minister van Immigratie overweegt om zich te beroepen op zijn persoonlijke bevoegdheid tot uitzetting. Mocht dit gebeuren, zou dat betekenen dat Djokovic drie jaar lang geen voet op Australische bodem mag zetten. Al kan de tennisser tegen dat besluit wel nog in beroep.

Niet gevaccineerd

De rechter uitte eerder zijn zorgen over de behandeling van de tennisser bij de douane. Volgens de rechter was een medische vrijstelling voor de tennisser toegekend door een onafhankelijk deskundigenpanel in de staat Victoria. “Het punt waar ik enigszins geïrriteerd over ben: wat had deze man nog meer kunnen doen?” aldus rechter Anthony Kelly.

Djokovic wilde afgelopen maanden niet zeggen of hij gevaccineerd is. Volgens de 34-jarige Serviër is dat een persoonlijke zaak. Tegen de Australische douane zei hij vorige week dat hij niet is gevaccineerd. Een transcriptie van dat gesprek werd maandag tijdens de rechtszaak openbaar gemaakt.

Besmetting

Djokovic raakte half december besmet met het coronavirus. Zes dagen later testte hij negatief. Hij dacht daarom aan alle voorwaarden te hebben voldaan voor een medische vrijstelling en daarom zonder vaccinatiebewijs Australië in te mogen.

Opvallend genoeg zou Djokovic na zijn positieve PCR-test nog in het openbaar zijn verschenen bij enkele publieke evenementen, waaronder een bijeenkomst van de Servische tennisbond en een fotoshoot voor de Franse sportkrant L’Equipe.

Meer over