Djokovic stuurt Nadal in drie sets naar huis

Negenvoudig winnaar Rafael Nadal is op zijn 29ste verjaardag op pijnlijke wijze uitgeschakeld op Roland Garros. Novak Djokovic versloeg de Spanjaard in de kwartfinale drie sets: 7-5, 6-3 en 6-1. Het topduel, waarin Nadal danig teleurstelde, duurde twee uur en 26 minuten.

null Beeld ap
Beeld ap

Voor Nadal was het pas zijn tweede nederlaag op het Franse grandslamtoernooi in elf jaar, na zijn eerste verliespartij in 2009 in de vierde ronde tegen de Zweed Robin Söderling. Nadal was eerder in Parijs in zes onderlinge duels met Djokovic ongeslagen gebleven en behaalde er tot dusver zeventig overwinningen. Vorig jaar zegevierde Nadal op Roland Garros in de finale nog in vier sets over de Serviër, die gebrand is op zijn eerste titel ooit op het graveltoernooi.

Nadal begon onzeker aan het titanenduel, dat vooraf nog de mooiste kwartfinale ooit in het moderne tennis werd genoemd. De Spanjaard keek in de eerste set snel tegen een achterstand van 0-4 aan. Hij weigerde de eerste set op zijn verjaardag echter zomaar cadeau te doen. Op basis van inzet en karakter en mede dankzij wat foutjes bij Djokovic wist Nadal terug te komen tot 4-4. Na ruim een uur benutte Djokovic zijn zesde setpunt, met dank aan een mislukte stopvolley van Nadal: 7-5.

Blessuregevaar
Diverse verzoeken van Djokovic om de opdrogende baan in de Franse zon na de eerste set vervroegd te sproeien, vonden geen gehoor bij de arbiter. Mopperend over blessuregevaar begon de nummer één van de wereld geprikkeld aan de tweede set. De vermoeid ogende Nadal, die dit jaar nog geen graveltoernooi won, kon echter geen ferme weerstand meer bieden.

De als zesde geplaatste Spanjaard kon Djokovic niet meer onder druk zetten. De Servische favoriet behield het initiatief en bereikte zonder problemen de laatste vier. Voor Djokovic was het zijn 21ste zege in zijn 44ste partij tegen Nadal. Hij verloor dit jaar slechts twee van zijn 42 tennisduels.

Roland Garros is de enige grand slam die Djokovic nog niet wist te winnen. De Serviër staat nu in de halve finale. Daarin treft hij de Schot Andy Murray, die in zijn kwartfinale in vier sets afrekende met de Spanjaard David Ferrer.

Novak Djokovic. Beeld ap
Novak Djokovic.Beeld ap
null Beeld ap
Beeld ap
null Beeld epa
Beeld epa
null Beeld epa
Beeld epa
Meer over