Djokovic kan ‘golden grand slam’ na uitschakeling op zijn buik schrijven

Novak Djokovic maakt niet langer kans op de zogenoemde ‘golden grand slam’, winst van alle grandslamtoernooien én olympisch goud in hetzelfde jaar.

ANP
Novak Djokovic vrijdag tijdens de halve finale tegen Alexander Zverev. De nummer 1 van de wereld werd uitgeschakeld. Beeld REUTERS
Novak Djokovic vrijdag tijdens de halve finale tegen Alexander Zverev. De nummer 1 van de wereld werd uitgeschakeld.Beeld REUTERS

De Servische nummer 1 van de wereld werd vandaag op de Olympische Spelen in de halve finales verslagen door Alexander Zverev uit Duitsland: 1-6, 6-3, 6-1.

De 34-jarige Djokovic had de tweede tennisser kunnen worden die vijf grote titels in een seizoen verovert. Tot nu toe is dat alleen Steffi Graf nog gelukt. De Duitse won in 1998 alle vier de grand slams (Australian Open, Roland Garros, Wimbledon, US Open) en goud op de Spelen van Seoul.

Titelfavoriet Djokovic begon voortvarend. Na 38 minuten had hij de eenzijdige eerste set gewonnen. In de tweede set kwam de twintigvoudig grandslamkampioen met 3-2 en een break voor en een reguliere zege leek in de maak. Djokovic verloor echter liefst acht games op rij en liet het in de derde set makkelijk lopen.

Vierde nederlaag

Bij een 5-1-achterstand in de beslissende set had Djokovic er duidelijk geen geloof meer in en gaf hij zijn servicegame makkelijk weg. Zverev benutte met een backhand langs de lijn zijn tweede wedstrijdpunt.

Voor Djokovic is het zijn vierde nederlaag van het jaar en zijn eerste sinds 16 mei, toen hij de finale van het masterstoernooi van Rome verloor. Sindsdien won hij het toernooi van Belgrado, Roland Garros en Wimbledon.

Zverev neemt het in de finale op tegen de Rus Karen Chatsjanov, die Pablo Carreño Busta uit Spanje met 6-3, 6-3 de baas was. De 24-jarige Zverev kan de opvolger worden van Andy Murray, die tijdens de Spelen van 2012 in Londen en de Spelen van 2016 in Rio de olympische titel pakte.

Djokovic kan met landgenote Nina Stojanovic nog wel olympisch goud winnen in het gemengd dubbelspel. Zij nemen het bij de laatste vier op tegen de Russen Jelena Vesnina en Aslan Karatsev.

Na de Spelen kan Djokovic zich richten op het laatste grandslamtoernooi van het jaar, de US Open. Dat toernooi begint op 30 augustus.

Meer over