Dit zijn statistisch gezien de beste potentiële aankopen voor Ajax

Voetbal, we vinden er van alles van. Maar wat zeggen de cijfers? Een statistische zoektocht naar mogelijke transferdoelwitten voor Ajax.

Sam Planting
Wat zijn mogelijke transferdoelwitten voor Ajax? Beeld anp
Wat zijn mogelijke transferdoelwitten voor Ajax?Beeld anp

Om deze zoektocht analytisch zo verantwoord mogelijk te doen, zijn er een paar randvoorwaarden. We zoeken een betaalbare speler (een keeper, linksback of buitenspeler), spelend voor een club met lagere salarissen dan in Amsterdam. Ook moet de speler passen bij de op positiespel gerichte Ajaxspeelstijl.

Keeper
In eigen land vallen drie mogelijke transfertargets duidelijk op.
De 'surprise' van de statistische transferzoektocht binnen de eredivisie heet Benjamin van Leer (24).

De keeper is aan een uitstekend seizoen bezig bij het stroef voetballende Roda JC. Hoewel de Limburgers zeventiende staan, incasseren ze de minste tegentreffers (19) van alle eredivisieclubs buiten de top vijf.

Van Leer heeft al vijf keer de nul gehouden - alleen topclubkeepers Jeroen Zoet, Brad Jones en André Onana deden dat vaker, allen met een aanzienlijk lager reddingspercentage dan Van Leer.

Ajax zou met Van Leer een goedkopere back-up/concurrent voor Onana kunnen binnenhalen dan de dure Newcastlehuurling Tim Krul.

Linksback
Voor de linksbackpositie komen we ook via de statistische route uit bij de meestgenoemde naam: Ridgeciano Haps (23).

De linksachter van AZ is momenteel de best presterende back van de eredivisie: hij heeft het hoogste percentage geslaagde tackles (83%) en de meeste aangekomen voorzetten (2,1 per wedstrijd) van alle vleugelverdedigers. Het is alleen de vraag of er geen grotere clubs dan Ajax in Alkmaar zullen aankloppen voor Haps.

Vleugelaanvaller
De beste vleugelaanvaller van de eerste seizoenshelft is Sam Larsson (23) van sc Heerenveen. 'Slalom Sam' leidt de eredivisie in goals van buiten het zestienmetergebied (vijf), staat tweede in gegeven assists (vijf) en verstuurt de meeste sleutelpasses (2,1) per wedstrijd van alle eredivisieaanvallers. Larsson is simpelweg efficiënter dan Amin Younes of Bertrand Traoré.

Alternatieven
Goedkopere transferopties vindt men in Scandinavië (uiteraard).
Een alternatief voor de linksbackpositie zou de piepjonge Australische international Alex Gersbach (19) kunnen zijn, die bij kersvers Noors kampioen Rosenborg BK als linksback bijna even dominant is als Haps bij AZ.

In diezelfde Noorse competitie komt ook de statistisch best presterende keeper van 21 jaar of jonger in heel Europa uit: Ethan Horvath, sinds oktober VS-international, staat al anderhalf jaar uitstekend te keepen bij Molde FK. Dit heeft Ajax vorig seizoen zelf ervaren, toen in de Europa League tweemaal niet werd gewonnen van Horvath en Molde.

Als Larsson te duur blijkt te zijn, zou Ajax met Rafael van der Vaart kunnen bellen om hem te vragen of zijn ploeggenoot Mikkel Duelund zin heeft in een overstap. Deze linksbuiten kwam ondanks zijn leeftijd (19) al 58 keer uit voor FC Midtjylland, waarin hij goed was voor twaalf goals, drie assists en het hoogste percentage geslaagde dribbels in de Deense Superliga.

Hoewel deze drie alternatieven jonger en goedkoper zijn dan eerder genoemde eredivisiespelers, en daardoor ook risicovoller, staan de cijfers in elk geval aan hun zijde.

Meer over