PlusDa's Logisch

Dit zijn de vier talenten van Ajax-aankoop Antony

Zonder romantiek, nostalgie, blinde loyaliteit en nog blinder optimisme heeft voetbal geen zin. Maar voetbal bevat ook logica. In de rubriek Da’s Logisch analyseert Het Parool elke maandag ‘het spel achter het spel’. Vandaag: de kwaliteiten van miljoenenaankoop Antony onder de loep.

Sam Planting
Antony bij Sao Paulo in actie. Volgend seizoen speelt hij bij Ajax. Beeld EPA
Antony bij Sao Paulo in actie. Volgend seizoen speelt hij bij Ajax.Beeld EPA

Laten we er niet te veel woorden aan vuil maken; we missen voetbal allemaal. Maar laten we onze favoriete hobby aanwenden om vooruit te kijken. Voorbij de malaise van gedwongen gevangenschap. Later, in een post-quarantainetijdperk, is het aan een nieuwe generatie Ajacieden om een vertrokken smaakmaker als Hakim Ziyech te doen vergeten.

Een van de jonge spelers op wiens schouders deze zware erfenis zal rusten, is Braziliaans toptalent Antony Matheus dos Santos, waar Ajax een slordige zestien miljoen euro voor heeft betaald. Waarom zijn de Amsterdammers bij deze twintigjarige buitenspeler van São Paulo terechtgekomen? Dit zijn zijn vier beste kwaliteiten.

Binnen- en buitenkant

Antony mag weliswaar stijf linksbenig zijn, hij speelt bij São Paulo steevast als rechtsbuiten. Maar in de 4-3-3-formatie van zijn club staat hij niet aan de zijlijn geplakt, rechts voorin. Hij laat gedurende de wedstrijden - zoals hier, op aangeven van Braziliaanse legende Dani Alves - zien dat hij een goed gevoel voor positionering heeft. Antony komt opvallend vaak aan de bal ‘tussen de linies’ van de tegenstander, door zich aan de binnenkant van de flank aan te bieden; ondanks zijn jonge leeftijd schuwt hij de drukste plekken op het veld niet.

null Beeld Fox Sports
Beeld Fox Sports

Blijft Antony wél in de buitenbaan tijdens een aanval, dan is hij op zoek naar een situatie als onderstaande, waar hij met zijn superieure techniek één-op-één-duels probeert te winnen van zijn directe tegenstander.

null Beeld Fox Sports
Beeld Fox Sports

Als we kijken naar de veelzijdige rolbezetting die trainer Erik ten Hag van zijn vleugelspelers Ziyech, David Neres en Quincy Promes vraagt, is het logisch dat Ajax voor de toekomstige bezetting van deze posities is uitgekomen bij een speler die op meerdere manieren als flankspeler effectief kan zijn, zoals Antony.

Durf

Hoewel Antony niet als pure, één-op-één-opvolger van Ziyech is gehaald, zal er een flinke brok aan creatieve durf verdwenen zijn uit het Ajax-spel, wanneer de smaakmaker van weleer eenmaal naar Chelsea is vertrokken. Antony is veel meer een ‘echte’ buitenspeler dan Ziyech, maar zijn stijl komt qua risico’s nemen overeen met de Marokkaanse ster. In onderstaande spelsituatie (uit het Copa Libertadores-duel met Quito) zijn er twee ‘makkelijke’ opties voorhanden voor Antony, maar kiest de linkspoot alsnog voor de gedurfde steekpass.

null Beeld Fox Sports
Beeld Fox Sports

Versnelling

In datzelfde Latijns Amerikaanse Champions League-duel staat Antony aan de basis van de openingstreffer. Op zijn voorzet maakt een van de Ecuadoraanse verdedigers hands binnen het eigen penaltygebied. Neem een kijkje naar de still van de situatie die daaraan voorafgaat.

null Beeld Fox Sports
Beeld Fox Sports

Juist. Antony verovert uiteindelijk deze doorgeschoten bal, kort nadat hij nog een fikse achterstand had op de Quito-speler die het dichtst bij de bal was. De twintigjarige aanvaller is snel. Niet een Speedy Gonzales-achtig type dat keer op keer de back van de oppositie zijn hielen laat zien met lange rushes, maar snel in de explosieve zin van het woord. Antony’s reactiesnelheid en versnelling met de bal aan de voeten zijn indrukwekkend.

Vervolgacties na dribbels

Onderstaand screenshot is genomen twee seconden voor Antony de bal in de verre bovenhoek krult.

null Beeld Fox Sports
Beeld Fox Sports

Dit laatste, simpelste punt weegt waarschijnlijk het zwaarst bij Ajax’ beslissing om zo veel neer te tellen voor Antony. Hij beschikt, zeker voor een speler van zijn leeftijd (20), over een technisch vermogen uit de buitencategorie. Op volle snelheid volledige balcontrole hebben, dat is een kwaliteit waar clubs een miljoenenbedrag voorover hebben, zelfs al heeft iemand maar één profseizoen achter zijn naam.

Zoals gebruikelijk sluiten we Da’s Logisch af met drie prijzen voor de volgende categorieën: het moment, het beeld en het cijfer.

Het moment

29 januari, het Olympisch kwalificatietoernooi, regio Conmebol (Latijns Amerika). Brazilië doet aan dit OKT mee met een murderers row aan toptalenten. In het duel met Bolivia onder de 23 zien we alle toekomstige sterren in het geel-groen van de Goddelijke Kanaries in één vloeiende aanval samen schitteren. Een combinatie tussen toekomstig wereldsterren Bruno Guimarães (Olympique Lyon), Paulinho (Bayer Leverkusen) en Reinier (Real Madrid) wordt na drie minuten afgerond door, jawel, Antony.

null Beeld Screenshot
Beeld Screenshot

Het beeld

Evenals David Neres is Antony een linksbenige, dribbelgrage rechtsbuiten die voor veel geld is overgenomen van São Paulo. Maar daar houden de gelijkenissen dan ook wel op. Antony is eerder een boefje dan een lieverdje. Dat kun je niet alleen aan zijn mimiek op het veld zien, maar ook aan het grote zelfvertrouwen bij het juichen. Een stuk minder mellow dan de immer rustige en vrolijke Neres.

Het cijfer

70 en 38. In het voorbije seizoen van de Braziliaanse Serie A, waar grootmacht São Paulo teleurstellend in de middenmoot eindigde, was Antony in 29 wedstrijden goed voor 70 geslaagde dribbelacties en 38 gecreëerde kansen voor ploeggenoten. Geen enkele andere speler onder de 21 jaar oud kwam tot deze cijfers in de Braziliaanse clubcompetitie vorig seizoen.

Meer over