FC Groningen speler Deyovaisio Zeefuik en FC Emmen speler Caner Cavlan in een strijd om de bal.

PlusLijstje

Dit waren de elf statistische uitblinkers van het seizoen

FC Groningen speler Deyovaisio Zeefuik en FC Emmen speler Caner Cavlan in een strijd om de bal.Beeld ANP

Voetbal, we vinden er alles van. Maar wat zeggen de cijfers? Vandaag: het elftal statistische uitblinkers van dit eredivisieseizoen.

Sam Planting

Het is alweer het derde jaar dat ter afsluiting van het seizoen in deze rubriek een heus Moneyball All Star-team wordt gepresenteerd. Dit jaar was het qua verschil tussen de top twee en de rest knap eentonig. Voor dit elftal geldt daarom de regel: maximaal één speler per club.

Doelman Marco Bizot (AZ)

De AZ-goalie laat het op één na beste reddingspercentage (72,5 procent) van dit seizoen noteren, na André Onana. In liefst negen van de zestien wedstrijden sinds de winterstop hield Bizot de nul. Oranjewaardig, dus.

Rechtsback Deyovaisio Zeefuik (Groningen)

FC Groningen had na tien speelrondes vier punten. Sindsdien is de ploeg middels een geloofwaardige Atlético Madridimitatie herrezen – gerekend vanaf november heeft Groningen de minst gepasseerde verdediging in de eredivisie. Ex-Ajacied Zeefuik laat de meeste geslaagde tackles (107) van alle eredivisiespelers noteren.

Centrumverdediger Jürgen Mattheij (Excelsior)

Excelsior heeft het aanstaande tripje naar de degradatieplayoffs weliswaar te danken aan een lekke defensie – 77 tegentreffers, meest gepasseerde ploeg – maar Mattheij solliciteert nadrukkelijk naar Engeland: voor het derde jaar op rij leidt hij Excelsior in zowel gewonnen luchtduels als aangekomen lange passes.

Centrumverdediger Willem Janssen (Utrecht)

Janssens transformatie van aanvallend nuttige middenvelder naar ervaren, balvaste voorstopper blijft indrukwekkend. De aanvoerder leidt zijn team dit jaar in gewonnen luchtduels, wegwerkingen, geblokte schoten en aangekomen lange passes.

Linksback Caner Cavlan (Emmen)

De ster van dé verrassingsploeg van Dick Lukkien staat links achterin. Cavlan is Emmens beste verdediger, maar is na aanvaller Anco Jansen ook de Emmenspeler met de meeste assists (6) en gecreëerde kansen (53).

Controleur Danny Post (VVV)

Een goede schopper zijn, is ook een kunst. VVV-aanvoerder Post zet de toon voor de fysieke speelstijl van de Venloërs, met een leidend totaal van 74 overtredingen. Máár: liefst 31 spelers pakten dit seizoen vaker geel dan Post (vijf keer).

Midmid Tonny Vilhena (Feyenoord)

Vilhena behoorde dit seizoen tot de vijf Feyenoorders met de meeste goals, assists, schoten, gecreëerde kansen, dribbels, tackles en onderscheppingen. Een échte allrounder.

Aanvallende Middenvelder Michel Vlap (Heerenveen)

Een elfde plaats is voor Heerenveen een verontrustende eindnotering. De effectiviteit van Vlap (16 goals, 4 assists) vormt het lichtpuntje voor de Friezen.

Buitenspeler Brandley Kuwas (Heracles)

Kuwas (10 goals, 10 assists) was dit jaar voor het derde achtereenvolgende jaar in Almelose dienst de Heraclied met de meeste gecreëerde kansen (74) en geslaagde dribbels (93). Kortom, Kuwas heeft zijn lucratieve overstap naar ‘de zandbak’ van Dubai dubbel en dwars verdiend.

Spits Luuk de Jong (PSV)

De op één na sterkste kopper in deze eredivisiejaargang, Groningens Samir Memisevic, won 157 kopduels. De Jong won er 293! Daarnaast kwam hij tot een persoonlijk seizoensrecord van 28 treffers. Dit terwijl de PSV-captain dit jaar de penalty’s niet meer neemt.

Speler van het jaar Hakim Ziyech (Ajax)

Ooit, minder lang geleden dan we nu denken, werd er op de tribunes van de Johan Cruijff Arena nog veelvuldig verzucht dat het team wel ‘wat meer creativiteit’ kon gebruiken. En toen was daar Ziyech, een van de beste creatievelingen in de Eredivisie-historie. In 90 competitiewedstrijden voor Ajax kwam de linkspoot tot het indrukwekkende totaal van 351 gecreëerde kansen.

Dit seizoen was Ziyech goed voor zestien goals en twaalf assists. De Eredivisie is hij inmiddels ontgroeid. En, gezien zijn ontwikkeling, zullen de échte topclubs zich deze zomer wél aandienen.

Meer over