Plus

Dit staat Oranje in de beslissende duels van de WK-kwalificatie te wachten

Oranje begint vandaag aan de aanloop naar de beslissende duels in de WK-kwalificatie. Vier vragen over wat er allemaal te gebeuren staat.

Maarten Wijffels
Jasper Cillessen, hier in actie namens Valencia in de wedstrijd tegen Barcelona op 17 oktober, is weer terug bij de selectie van het Nederlands elftal. Beeld EPA
Jasper Cillessen, hier in actie namens Valencia in de wedstrijd tegen Barcelona op 17 oktober, is weer terug bij de selectie van het Nederlands elftal.Beeld EPA

1 Kan Oranje de tickets voor het WK 2022 al boeken?

Nederland staat er goed voor. Het is koploper in de poule, met negentien punten na acht van de tien duels. Twee punten meer dan Noorwegen, vier meer dan Turkije. Zaterdag speelt Oranje eerst in en tegen Montenegro, dat al kansloos is voor het WK. Bij winst in Podgorica is Nederland in elk geval zeker van WK-play-offs, maar het doel is uiteraard rechtstreekse plaatsing. Die kan er komen in de laatste poulewedstrijd, zélfs bij verlies tegen Montenegro. Volgende week dinsdag, 16 november, speelt Oranje in De Kuip tegen Noorwegen.

2 De Noren missen de geblesseerde Erling Haaland. Wie ontbreekt bij Oranje?

Er zijn best wat verschuivingen in de selectie. Cody Gakpo en Steven Berghuis ontbreken zeker in het basisteam van de afgelopen interlands. De PSV’er en Ajacied zijn geblesseerd. Berghuis is bij Oranje de enige buitenspeler die gewend is op rechts te spelen. Ook Arnaut Danjuma viel dit weekend uit bij Villarreal, maar hij meldt zich vandaag wel in Zeist. De flankaanvaller, die prima op de plek van Gakpo kan spelen, heeft geen spierverrekking of -scheuring, maar alleen een kneuzing in zijn knie.

Verder ontbreken Jurriën Timber (geblesseerd) en Joël Drommel (ziek). Als vervangers zijn Steven Bergwijn (Tottenham Hotspur), Devyne Rensch (Ajax) en Jasper Cillessen (Valencia) opgeroepen. De rentree van Cillessen is best pikant. De keeper keert voor het eerst terug sinds hij op het laatste moment afviel voor het EK. Toenmalig bondscoach Frank de Boer wilde niet afwachten toen Cillessen positief was getest op corona, tot woede van de keeper. Die zei dat De Boer bij de bekendmaking van de EK-selectie al wist van de positieve test, maar hem toen nog ‘gewoon’ erbij hield. Na het EK koos Louis van Gaal als bondscoach voor andere keepers.

3 Wat opvalt: heeft Van Gaal eindelijk eens een hele trainingsweek, trommelt hij Oranje een dag later op dan normaal. Waarom?

De spelers melden zich vandaag om 13.00 uur in Zeist. Normaal is dat altijd al op maandag. Van Gaal wil graag trainen, maar heeft inmiddels ervaring. Bij een start op maandag is het voor spelers lastig de boog optimaal gespannen te houden tot aan de aftrap op zaterdag. Daarom geven clubcoaches in ‘normale’ trainingsweken standaard één dag vrij. Midden in een interlandweek is vrij geven lastig.

Drie dagen achtereen trainen en op dag vier de wedstrijd, dat beschouwen veel voetballers en coaches als ideaal. Daar komt bij: oktober en november zijn al zo druk, één dagje extra bij de familie kan een mentale ‘boost’ geven. In zijn eerste periode als bondscoach, tussen 2000 en 2001, had Van Gaal die extra trainingstijd nog wel vooropgezet.

4 Welke bananenschillen liggen op de loer in zo’n slotweek?

Schorsingen. Davy Klaassen, Virgil van Dijk, Donyell Malen, Ryan Gravenberch en Bergwijn staan op scherp. En Montenegro keek in de heenwedstrijd bepaald niet op een schop of provocatie meer of minder. Punt twee is de herinnering aan Nederland-Noord-Ierland, najaar 2019, EK-kwalificatie: Oranje in De Kuip tegen zijn rechtstreekse concurrent en na 75 minuten stond het volledig onverwacht 0-1. Dankzij pinchhitter Luuk de Jong erin kwam het alsnog goed: 3-1. Bij Noorwegen blijven zonder Haaland spelers als Mohamed Elyounoussi gevaarlijk. In Oslo had Oranje weinig grip op deze middenvelder, die bij een 1-0 voorsprong dé kans op 2-0 miste. Vorige maand scoorde Elyounoussi nog twee keer bij Noorwegen-Montenegro (2-0).

Meer over