PlusAchtergrond

Dit gaan we missen op Wimbledon: tien hoogte- en dieptepunten

Geen aardbeien met slagroom, geen smetteloos wit geklede spelers en geen recordtitel voor Serena Williams. De tenniszomer is zonder Wimbledon, dat maandag zou zijn begonnen, akelig leeg. Tien hoogte- en dieptepunten van het toernooi dat we dit jaar moeten missen.

Stefan Raatgever
Kiki Bertens in 2018, in de derde ronde tegen Venus Williams.  Beeld Getty Images
Kiki Bertens in 2018, in de derde ronde tegen Venus Williams.Beeld Getty Images

Een regenloos toernooi

Zwetend tuurt Sue Barker samen met de chronisch opgewekte BBC-weervrouw Carol Kirkwood naar de lucht boven het zuidwesten van Londen. Het is de ochtend van de tweede zondag van het toernooi en nog steeds is er geen druppel regen gevallen. Zou het dan toch? Een toernooi zonder ‘rain delays’, zonder ‘play is suspended’ en zonder Cliff Richard in zuidwester? Ja, de klimaatverandering heeft ook Wimbledon bereikt. De eerste druppel valt dit jaar pas op de laatste avond, als Roger Federer net zijn smoking aantrekt voor het Champion’s Dinner.

Roger Federer (hier in 2007) won Wimbledon acht keer. Negen keer, als je 2020 meerekent. Beeld BSR Agency
Roger Federer (hier in 2007) won Wimbledon acht keer. Negen keer, als je 2020 meerekent.Beeld BSR Agency

Federer pakt 9e titel

Federer? Die haakte afgelopen maand toch voor de rest van het seizoen af vanwege een knie-ingreep? Nee, met Wimbledon gewoon op de kalender bleek de noodzaak voor de operatie minder dwingend. Hij gaat nu half juli pas onder het mes. Volgetankt met vertrouwen na zijn elfde (!) titel op het voorbereidingstoernooi van Halle haalt hij toch weer de finale, waar hij ouderwets Rafael Nadal treft. Federer kondigt met de trofee in z’n hand aan nog minstens een jaar door te gaan. Achteloos meldt hij ook dat zijn vrouw en hij een derde tweeling verwachten.

Djokovic wijt nederlaag aan negatieve krachten in drinkwater

De nummer 1 van de wereld slaagt er niet in zijn titel te verdedigen. Hij oogt het gehele toernooi geprikkeld en koortsig. Zijn kwartfinale tegen Matteo Berrettini is een slopende vijfsetter, die hem als een vaatdoek doet verschijnen tegenover Nadal. Na een flauwte tijdens de warming-up strompelt hij van de baan. Na afloop chat hij op Instagram live met natuurgenezer en huisgoeroe Chervin Jafarieh. Die wijt Djokovic’ slechte conditie niet aan een virus, maar aan negatieve krachten in het Londense kraan­water.

Oranjedroogte

Het Nederlandse tennis is terug bij het dramatische jaar 2009: opnieuw speelt niet één Nederlandse man in het hoofdtoernooi. Tallon Griekspoor en Robin Haase strandden in de kwalificatie. Elf jaar geleden deed er ook geen enkele vrouw mee in het enkelspel. Dat ligt anno 2020 gelukkig anders. Voor grashaatster Kiki Bertens blijkt de derde ronde het hoogst haalbare. Ze handhaaft zich na Wimbledon in de mondiale top 10, een niet te onderschatten prestatie.

Serena Williams met Andy Murray in de mixed double in 2019. Beeld EPA
Serena Williams met Andy Murray in de mixed double in 2019.Beeld EPA

Serena verliest vijfde Grand-Slamfinale op rij

Er wordt gezegd dat de enige reden waarom Serena Williams nog tennist de evenaring van het Grand Slam-record van Margaret Court is: 24 titels. Ze zal moeten wachten tot de US Open voor een nieuwe poging. Want Serena verliest opnieuw een eindstrijd. Dit keer van Sofia Kenin, die de macht in het vrouwentennis naar zich toe lijkt te trekken. Na vijf verloren grandslamfinales op rij is Serena haar aura van onoverwinnelijkheid kwijt. En vindt dat maar eens terug als je over twee maanden 39 wordt.

Kim Clijsters imponeert bij rentree

Wie zei daar dat leeftijd in het tennis een beperkende factor is? Kim Clijsters speelt op haar 37ste het eerste grandslamtoernooi in haar tweede comeback. Met een kwartfinaleplaats en zeges op Kiki Bertens en Angelique Kerber maakt ze indruk. Alleen niet op haar drie kinderen. Die zijn in de spelersbox slechts verdiept in hun computergames.

Coco Gauff vorig jaar op Wimbledon.  
 Beeld REUTERS
Coco Gauff vorig jaar op Wimbledon.Beeld REUTERS

Coco Gauff draagt zwart

De bestuursleden van de All England Club verslikken zich in hun glaasje Pimm’s als Coco Gauff voor haar eerste wedstrijd volledig in het zwart verschijnt. Zelfs aan het statige Centre Court gaat de tijdgeest van antiracismeprotesten niet voorbij. Waar is het beter een statement te maken dan in de tennisoase van smetteloos wit, dacht de 16-jarige en zeer maatschappelijk bewuste Gauff, die onder haar zwarte kleding wel een traditionele outfit draagt. Maar waarom is zo’n kledingwissel eigenlijk nodig?

Wimbledon 1995: Jeff Tarango verlaat het veld na een woordenwisseling met umpire Bruno Rebeuh. Beeld AFP
Wimbledon 1995: Jeff Tarango verlaat het veld na een woordenwisseling met umpire Bruno Rebeuh.Beeld AFP

Hereniging Tarango en Rebeuh

Een nogal onwennige omhelzing is het, precies op de plek waar Jeff Tarango 25 jaar geleden zijn rackets in zijn tas smeet, een woedend ‘No way! That’s it!’ riep richting de scheidsrechtersstoel en met ferme passen de baan af beende. Umpire Bruno Rebeuh, door Tarango enkele ogenblikken eerder ‘the most corrupt official in the game’ genoemd, keek hem bedremmeld na. Nadat uitgerekend Nick Kyrgios op sociale media een oproep tot verzoening heeft gedaan, komen de twee een kwarteeuw later samen. Tarango: ‘En toch was die bal gewoon in.’

Harry en Meghan duiken op

Is het een verzoeningsgebaar van Koningin Elizabeth? Of juist een doelbewuste provocatie van het voormalige koninklijke koppel? In elk geval zitten prins Harry en Meghan Markle ­pontificaal op de eerste rij van de Royal Box. Uitgerekend bij de wedstrijd van Andy Murray tegen John Isner, de nummer één van hun nieuwe thuisland Amerika. Dat betekent een week lang vulling voor de tabloids.

Dé tiebreak jubileert

De BBC toont met een knappe minidocumentaire historisch besef: dé tiebreak, die zijn veertigjarige bestaan viert, wordt uitgebreid be­sproken door de hoofdrolspelers van wat is uitgegroeid tot het tv-vulsel van menig regenpauze. Borg en McEnroe verbazen zich erover dat hun na vier decennia nog steeds wordt gevraagd wie die nou won. McEnroe, aan het einde van een vurige monoloog: ‘Voor de laatste keer: ik won die tiebreak, maar verloor de wedstrijd.’ Borg: ‘Ja.’

Meer over