Diskwalificatie Viviani, Gaviria ritwinnaar

Niet Elia Viviani maar Fernando Gaviria heeft de derde etappe van de Ronde van Italië gewonnen.

ANP
Fernando Gaviria Beeld AFP
Fernando GaviriaBeeld AFP

De Italiaan van Deceuninck - Quick-Step kwam weliswaar na 220 kilometer als eerste over de finish in Orbetello, maar was even daarvoor van zijn lijn afgeweken. De jury besloot hem de deklasseren, waardoor Gaviria er met de dagzege vandoor ging. Het was de vierde zege van de Colombiaan dit jaar in het shirt van Team Emirates.

De Franse sprinter Arnaud Démare schoof op naar de tweede plaats. De Duitser Pascal Ackermann, zondag winnaar van de tweede etappe, werd derde.

Roglic

De Sloveen Primoz Roglic (Jumbo-Visma) behield de roze leiderstrui. Tom Dumoulin staat vijfde. Bauke Mollema klom naar de zevende plaats. Hij passeerde de Brit Tao Geoghegan Hart, die werd opgehouden door een valpartij. Dinsdag volgt opnieuw een redelijk vlakke rit, ditmaal van Orbetello naar Frascati over 235 kilometer.

Kort na de start koos de Japanner Sho Hatsuyama voor een eenzaam avontuur. De voorsprong van de renner van Nippo-Vini Fantini liep op naar een minuut of zeven. Met name de mannen van Lotto Soudal (sprinter Caleb Ewan) zorgden dat de marge weer terugliep naar ruim vier minuten op zo’n 100 kilometer voor de streep in het aan de kust gelegen Orbetello. Na 140 kilometer was het gedaan voor Hatsuyama en begon de koers opnieuw.

Sprintploegen

Althans, dat was vooraf gedacht. Er werden waaiers verwacht met de zijwind die het peloton vooruit blies. Maar nadat voorlopig bergkoning Giulio Ciccone de puntjes mocht pakken op het enige klimmetje van de dag bleef het ook nadat de kust was bereikt rustig. De sprintploegen brachten hun snelle mannen naar voren, de Jumbo’s controleerden en verdwenen nooit van het front. Een val in het peloton 5 kilometer voor de finish had de Italiaan Enrico Battaglin als voornaamste slachtoffer en zorgde bovendien voor een schifting.

Viviani passeerde juichend de finish, maar verdween even later mokkend naar de teambus. Hij moet nog even wachten op zijn zesde ritzege in de Giro. Gaviria won er in 2017 vier en kreeg nummer vijf in de schoot geworpen.

Meer over