Dick Advocaat coacht dinsdag zijn laatste wedstrijd in Nederland

Dick Advocaat coacht dinsdagavond dan toch echt zijn laatste wedstrijd in Nederland, met FC Utrecht tegen ­Vitesse om Europees voetbal. Maar wat gaat de ‘Kleine Generaal’ daarna eigenlijk doen?

Tim Reedijk

Advocaat kan dinsdagavond de eerste trainer worden die zowel de eredivisie, de KNVB-beker, de Johan Cruijff Schaal (alle drie met PSV), de eerste divisie (met SVV) en de play-offs voor Europees voetbal wint. Maar, voor de 71-jarige Hagenaar nóg belangrijker: hij kan de kater van vorig jaar wegspoelen. Het voelde niet goed om in Nederland als coach te stoppen met een degradatie – bij Advocaat ging het in dit geval om Sparta.

Advocaats loopbaan zou een passend slot moeten krijgen en daarom stapte hij met zijn rechterhand Zeljko Petrovic in het ‘project FC Utrecht’. De club was zwalkend begonnen aan het seizoen, met magere resultaten en het ontslag van trainer Jean-Paul de Jong als gevolg. Van een plaats net boven de degradatiestreep loodste hij Utrecht naar de zesde plaats, een prestatie die vanavond bekroond kan worden. Of zoals hij het zelf zegt: een goed seizoen kan een geweldig seizoen worden.

‘Iets anders doen’

Dan doemt de onvermijdelijke vervolgvraag op: wat daarna? Zondagavond keek hij naar de Netflix-documentaire Bobby Robson: More Than a Manager en dat zette hem aan het denken. Lachend: “Als ik dat zie, wordt het tijd om te stoppen. Die man heeft ook qua ziektes ontzettend veel meegemaakt. Ik voel me nu nog goed, maar dat kan morgen anders zijn. Robson was volgens mij liever op een voetbalveld dan thuis. Ik heb altijd wel dat ik na afloop van een wedstrijd graag naar huis wil. Hij was heel erg gefocust op alles wat hij deed.”

En wat zegt dat over Advocaat? “Dat je misschien toch nog iets anders moet gaan doen.”

Toen hij even in beeld was als nieuwe bondscoach van Schotland, stond hij daar niet onwelwillend tegenover. Hoofdtrainer in Nederland wil hij niet meer zijn, maar verder ligt alles nog open. En er zijn opties. “Maar er is niet zoveel meer wat ik zelf wil. Jullie zien het wel. Ik heb al zo vaak gezegd te stoppen en dan doe ik het toch weer niet. En dan krijg ik dát weer naar mijn hoofd.”

En als er geen nieuwe klus komt? Advocaat denkt even na en begint dan te lachen. “Eh… voetbal kijken?”

Meer over