PlusDa's Logisch

Deze vijf spelers van AZ zijn interessant voor Ajax

Zonder romantiek, nostalgie, blinde loyaliteit en nog blinder optimisme heeft voetbal geen zin. Maar voetbal bevat ook logica. In de nieuwe rubriek Da’s Logisch analyseert Het Parool elke maandag ‘het spel achter het spel’. Ditmaal: de vijf AZ-spelers die interessant zijn voor Ajax.

Sam Planting
null Beeld ANP
Beeld ANP

Vorige week keken we in deze rubriek naar de andere Eredivisie-clubs, op zoek naar mogelijke zomerversterkingen voor Ajax. Opvallende afwezigen hierbij waren spelers uit de selectie van AZ. Dit omdat er meerdere uitblinkers bij de Alkmaarse formatie spelen waarvoor Ajax in de markt wil zijn. Da’s Logisch noemt één voor- en één tegenargument voor de komst naar Amsterdam van de vijf grootste AZ-uitblinkers.

1. Owen Wijndal

Pro
De coronacrisis zal de aanstaande transferzomer behoorlijk doen temperen. Toch is de kans aanwezig dat Nico Tagliafico volgend jaar niet meer bij Ajax speelt. De Argentijn is een gewilde speler, gezien het feit dat linksback momenteel de dunst bezette positie is in de Europese top. Wijndal is een prima kandidaat voor Tagliafico’s opvolging: snel, wendbaar, op zijn gemak aan de bal en, vooral, positioneel slim. AZ’s aanvalsspel leunt zwaar op de effectieve, lage voorzet vanaf de hoeken van het strafschopgebied. Wijndal komt opvallend vaak vrij in deze zone - zoals bij zijn assist die volgt uit onderstaande situatie uit het duel met ADO - omdat hij zowel aan de binnenkant als buitenkant mee kan opkomen.

null Beeld Fox Sports
Beeld Fox Sports

Contra
Wijndal is pas sinds augustus 2019 vaste basisspeler in het eerste van AZ. Ajax, door schade en schande wijs geworden, is de laatste jaren juist wat minder happig op het binnenhalen van spelers met één sterk Eredivisie-seizoen achter de naam. Het is de vraag of Ajax zich een bult wil vallen aan een dure aankoop die wellicht te groen is voor een wekelijkse basisrol.

2. Teun Koopmeiners

Pro
Dé absolute uitblinker bij het 0-2 pak slaag dat AZ uitdeelde in Amsterdam op 1 maart. Bij Koopmeiners gaat het vaak over zijn specialiteit: het verzilveren van penalty’s. Deze aandacht verbloemt het gegeven dat de bonkige linkspoot tot een zéér solide speler is uitgegroeid in de voorbije paar seizoenen. Koopmeiners is met zijn strakke passing, fikse duelkracht en volwassen spelinzicht essentieel in de spelopbouw van achteruit. Hij heeft een neusje voor het immer op tijd herkennen, bereiken en bezetten van een sleutelpositie. Ook op momenten dat opponenten pittig druk zetten - zoals Ajax in onderstaand voorbeeld - laat Koopmeiners zich in alle rust uitzakken tussen zijn centrale verdedigers, om van daaruit het spel vorm te geven.

null Beeld Fox Sports
Beeld Fox Sports

Contra
Daley Blind. Lisandro Martínez. Carel Eiting. Ajax heeft al flink wat linkspoten die speelminuten moeten maken op de twee posities die Koopmeiners kan bekleden. Tel daarbij op een eventuele terugkeer van Jan Vertonghen, en een surplus aan linksbenige stoppers en controleurs maakt een Amsterdamse overgang van Koopmeiners minder voor de hand liggend.

3. Fredrik Midtsjø

Pro
Voor de tactiek-liefhebber geldt Midtsjø al een paar jaar als een degelijk, ouder en saaier alternatief voor Frenkie de Jong. De Noorse midmid is extreem waardevol voor AZ door zijn handelingsbekwaamheid en snelle denkwerk op momenten dat de ruimtes klein worden, zoals in onderstaande spelsituatie. Midtsjø doorziet het spel doorgaans als eerste op het veld. Hij is het type behendige schaker dat dit seizoen ontbrak op het het Amsterdamse middenveld.

null Beeld Fox Sports
Beeld Fox Sports

Contra
Midtsjø wordt komende zomer 27 jaar oud, en speelde (met Rosenborg en AZ) in de voorbije drie seizoenen liefst acht keer een wedstrijd tegen Ajax. Het is de vraag of de Noorse uitblinker naar een club wil die afgelopen zomer nog Razvan Marin boven hem verkoos als beoogde nieuwe middenveldsarchitect.

4. Calvin Stengs

Pro
In het topduel uit tegen Ajax bewees Stengs voor de zoveelste keer een compleet creatief talent te zijn: dus niet alleen beschikkend over een fijnbesnaarde techniek, splijtende steekpass en aardige versnelling aan de bal, maar ook positioneel in staat om telkens de vrije ruimte voor zichzelf te vinden. Tussen de gevestigde Ajax-namen bleek Stengs geen kleintje.

null Beeld Fox Sports
Beeld Fox Sports

Contra
Stengs is een linkspoot wiens talenten het beste tot uiting te komen aan de rechterkant van het veld. Een gegeven dat ook opgaat voor Ajax’ eerste monsteraankoop voor komend seizoen, de twintigjarige Braziliaan Antony. Zou Ajax, met David Neres nog in de selectie, twéé keer in één zomer een enorm bedrag willen uitgeven aan een linksbenige creatieveling op de vleugel?

5. Myron Boadu

Pro
Stengs is de mooiste speler van het huidige AZ, Midtsjø de meest constante en Koopmeiners wellicht de belangrijkste. Maar laat er geen twijfel over bestaan: als Boadu fit blijft, is hij van al deze parels degene met de meest rooskleurige toekomst. Boadu is in januari pas 19 jaar oud geworden, en is dit seizoen al een constante bron van doelpunten voor zijn club. Slechts één keer (in de openingsmaand) kwam het dit seizoen voort dat de spits langer dan twee duels op rij droogstond. Boadu is the real deal: technisch begaafd, een klinische afmaker en buitengewoon snel op de eerste meters. Onderstaande situatie eindigt in een simpele intikker voor Boadu, terwijl de Sparta-defensie enkele tellen daarvoor toch echt nog een handvol meters voorsprong op hem had.

null Beeld Fox Sports
Beeld Fox Sports

Contra
Een horrorwaardige enkelblessure (2018-19) en dito kniekwetsuur (2017-18) kostten Boadu in de voorbije drie jaar twee volledige seizoenen. Durft Ajax de (dure) gok aan om na één excellent seizoen erop te vertrouwen dat Boadu’s blessuregeschiedenis verleden tijd is?

Meer over