PlusDa's Logisch

Deze vier eredivisiespelers zouden een versterking zijn voor Ajax

Zonder romantiek, nostalgie, blinde loyaliteit en nog blinder optimisme heeft voetbal geen zin. Maar voetbal bevat ook logica. In de rubriek Da’s Logisch analyseert Het Parool elke maandag ‘het spel achter het spel’. Vandaag: een zoektocht naar de ideale zomeraankoop van Ajax binnen de eredivisie.

Sam Planting
null Beeld EPA
Beeld EPA

Ooit zal er weer een nieuw Eredivisie-seizoen voor de deur staan - uiteindelijk. En het heeft er alle schijn van dat de selectie van Ajax er in 2020/21 een stúk anders zal uitzien dan nu het geval is. Vorig seizoen bleef de ‘schade’ van het Champions League-succes beperkt qua massa-exodus: Matthijs de Ligt, Frenkie de Jong en Lasse Schöne waren de enige drie basisklanten die vertrokken (Kasper Dolbergs aftocht was minder het gevolg van de glansrijke Europese campagne).

De huidige selectie van trainer Erik ten Hag bevat met David Neres, Donny van de Beek, André Onana en Nico Tagliafico nog altijd veel (relatief) jonge topspelers die er uitstekend op staan bij de internationale scouts van de internationale voetbalgrootmachten.

Da’s Logisch brengt een aantal potentiële vervangers in kaart. In de komende weken struinen we de andere competities af op zoek naar ideale zomerversterkingen, deze week richten we ons op de binnenlandse velden. Vier kandidaten steken er bovenuit in de Eredivisie.

1. Steven Berghuis

Laten we bij de meest controversiële kandidaat beginnen. Want het zal in Rotterdam en omstreken - zeker na een hoopgevend halfjaar onder leiding van Dick Advocaat - natuurlijk niet al te lekker vallen als Ajax met de absolute ster aan de haal gaat. Berghuis is de enige Eredivisie-aanvaller die naast Hakim Ziyech en Dusan Tadic qua prestaties gerekend mag worden tot de statistische buitencategorie. Met het vertrek van Ziyech naar Chelsea - en het gebrek aan zekerheid over het wel of niet blijven van Neres - ligt er een vacature open voor de rechterflank in Amsterdam.

Want het is nog geen uitgemaakte zaak dat Braziliaanse miljoenenaankoop Antony vanaf dag één tot de startende elf zal behoren. Bij Berghuis zou dit ongetwijfeld wel het geval zijn. De linkspoot heerst bij Feyenoord in de rechter halfruimte (de zone tussen de buitenbaan en de middelste baan van het veld). De creativiteit, balcontrole en dreiging die Berghuis hiervandaan brengt - zoals bij onderstaande spelsituatie, voorafgaand aan zijn wondergoal tegen PEC - komt dicht in de buurt bij dat wat Ziyech zo waardevol voor Ajax maakte.

null Beeld Fox Sports
Beeld Fox Sports

2. Pol Llonch

Llonch is een 27-jarige verdedigende middenvelder die nog nooit een minuut maakte op het hoogste niveau in Spanje en die Willem II twee zomers geleden transfervrij kon oppikken bij het Poolse Wisla Krakow, waar hij voornamelijk op de reservebank had gezeten. Kortom, niets aan deze volgetatoeëerde onderdeur (1 meter 71 volgens de databank Transfermarkt.de) schreeuwt ‘toekomstig Ajax-uitblinker’.

Toch is er op tactisch vlak eigenlijk geen waardevoller controleur te vinden op de Nederlandse velden dan Llonch. Precies het soort defensief solide middenvelder dat het in de omschakeling kwetsbare Ajax dit jaar miste door het vertrek van De Jong en Schöne. Als balafpakker is Llonch de onbetwiste nummer één in de Eredivisie, terwijl hij ook qua positionering en atletisch vermogen dit seizoen wekelijks indruk maakt bij de Tilburgers. Zoals in onderstaande situatie tegen Feyenoord, waar hij middels zijn coaching ruim vijf tellen van tevoren in wezen ‘aankondigt’ waar het balbezit herwonnen kan (en zal) worden.

null Beeld Fox Sports
Beeld Fox Sports

3. Joey Veerman

Llonch is qua stijl, achtergrond en uitstraling geen typische Ajax-middenvelder. Veerman, de stilist van het Heerenveen-middenveld dit seizoen, is dat juist wél. De 21-jarige Volendammer trekt in jaar één in Friesland de imposante ontwikkeling door die hij bij de club in zijn geboortedorp had ingezet. Veerman beschikt over het surplus aan technische kwaliteit en gedurfd spelinzicht dat het middenrif goed zal kunnen gebruiken zodra Ziyech is vertrokken naar Londen.

Neem onderstaand voorbeeld uit de eerste helft van de laatste competitiewedstrijd van Veerman: op het zeldzame moment dat opponent Ajax liefst negen veldspelers achter de bal heeft staan bij het verdedigen, weet de fijnbesnaarde Volendammer alsnog bijna een kans te creëren voor ploeggenoot Mitchell van Bergen bij de achterlijn aan de rechterzijde met een gevoelig lobpassje.

Dit omdat Veerman zeer bedreven is in de zogeheten blikopeneraanname. Hij slaagt er keer op keer in om de bal aan te nemen in een voorwaarts gerichte draaibeweging, net als de beste midmids die we bij Ajax voorbij hebben zien komen. Het soort technische details dat het verschil maakt tussen een stroperig spelende en flitsend spelende ploeg in balbezit. Veerman moet zich op veel vlakken nog verder ontwikkelen - vooral qua constantheid en qua beslissingen op momenten dat zijn ploeg de bal niet heeft - maar de potentie van deze technicus is groot.

null Beeld Fox Sports
Beeld Fox Sports

4. Chidera Ejuke

Laten we in Friesland blijven voor transfertarget nummer vier. Want dit jaar is er eigenlijk geen speler te vinden die in de eredivisie voor meer individueel spektakel zorgt dan dribbelkoning Ejuke. Natuurlijk, de avontuurlijkheid in het spel van de 22-jarige Nigeriaan laat zich bij tijden beschrijven door voetbalclichés als ‘grillig’ of ‘met oogkleppen op’. Maar Ejuke laat in jaar één bij sc Heerenveen ook dikwijls zien méér te zijn dan een betoverende dribbelkunstenaar. Vraag dat maar aan de Ajaxdefensie, die extreem veel moeite had de diepgang en directe acties van de explosieve Ejuke te beteugelen.

In onderstaand voorbeeld creëert Ejuke met één slimme, fijnbesnaarde balaanraking vijftig meter aan open veld voor zichzelf tegenover een fel uitgestapte Daley Blind. Bij een eventueel zomers vertrek van Neres (of Quincy Promes) ontbeert het Ajax aan pure snelheid en spelers die één-op-één-situaties kunnen domineren. In dat geval staat Ejuke ongetwijfeld hoog op de lijstjes.

null Beeld Fox Sports
Beeld Fox Sports
Meer over