PlusPortretten

Deze fans waren er van begin tot eind bij

Veel supporters hebben er wel even een hard hoofd in gehad. Maar toen Ajax in de loop van het seizoen almaar beter werd, begon de hoop op de kampioenschap weer te dagen. ‘ Dit is de minst verwachte titel ooit.’

Josien Wolthuizen

Arco Gnocchi (40), Amsterdam

null Beeld Lin Woldendorp
Beeld Lin Woldendorp

“Ik kan het nog steeds niet geloven. Dit is wel de minst verwachte titel ooit. Onder De Boer hebben we nog weleens 26 punten achtergestaan in de winterstop, maar nu heb ik echt vier keer gezegd dat we geen kampioen meer konden worden. Ik had het zelfs al geaccepteerd. Het is zó’n opluchting. De winst op PSV was de lekkerste van het seizoen. Daarna voelde je dat iedereen de rug rechtte. We hebben nog wel wat hangen-en-wurgen-wedstrijden gehad, maar waar Ajax vorige seizoenen als een twijgje was geknakt, boog het nu gewoon terug. Een jaar van traumaverwerking.”

Denise McArthur (33), Haarlem

null Beeld Lin Woldendorp
Beeld Lin Woldendorp

“Ik ging het seizoen in met het gevoel dat we kampioen konden worden. Blind kwam terug, Tadic werd gehaald, Ziyech besloot te blijven en Tagliafico vond z’n draai. Het was alleen even de vraag hoe de chemie tussen Ten Hag en de ploeg zou zijn, maar dat viel allemaal op z’n plek. Dat we de schaal nu ook echt in handen hebben, is waanzinnig. Het eerste kampioenschap in vijf jaar. Toen PSV in januari punten verspeelde bij Emmen, wist ik dat we het zouden redden. De spelers gingen echt voor elkaar door het vuur. Je zag vastberadenheid in de ploeg.”

Duncan Stutterheim (47), Amsterdam

null Beeld Lin Woldendorp
Beeld Lin Woldendorp

“Ik heb dit seizoen heel intens beleefd. De strijd met PSV dat maar geen punten verloor, Ajax dat ineens werd afgeslacht door Feyenoord. Het was fantastisch voetbal, maar af en toe waren er ook echt rare momenten. Dan lieten ze het koppie hangen en hadden ze het zwaar. De wedstrijd tegen PSV was echt erop of eronder. De twee blunders van Schwaab zorgden voor de ommekeer in de competitie. Toen voelde je ineens dat het toch kon. Mijn favoriete speler? De Jong én De Ligt. Voor Frenkie kom je naar het stadion, maar Matthijs maakte bijna geen enkele fout.”

Merel Blom (35), Amsterdam

null Beeld Lin Woldendorp
Beeld Lin Woldendorp

“Het is een heerlijk gevoel. Het laatste kampioenschap was echt veel te lang geleden. Het seizoen was voor mij ook wel een beetje dubbel. Ik heb 23 jaar een seizoenskaart gehad. Mijn hele jeugd heb ik in het stadion gezeten. Door omstandigheden heb ik die kaart niet meer, terwijl het fantastisch was geweest om mee te maken. Maar wat nu overheerst is trots op dit seizoen en deze generatie jongens. De selectie was zo ongelooflijk sterk. Toen ik doorkreeg hoe goed de sfeer in deze groep is, wist ik dat het weleens een leuk seizoen kon gaan worden.”

Archana Mahabiersing (32), Amsterdam

null Beeld Lin Woldendorp
Beeld Lin Woldendorp

“Ik ben echt uitzinnig. Het is niet te beschrijven. Het is geen makkelijk seizoen geweest. Telkens als we over PSV heen konden, lukte het niet. Ik had aan het begin van het seizoen veel vertrouwen in het kampioenschap, zoals eigenlijk altijd wel. Alleen meteen dat gelijkspel tegen Heracles in de eerste wedstrijd, dat was even slikken. De 3-1 overwinning op PSV is het hoogtepunt van het seizoen. Die wedstrijd móesten we winnen om nog aanspraak te kunnen maken op het kampioenschap. Het werd een ongelooflijk zwaarbevochten overwinning.”

Hugo van der Wedden (43), Weesp

null Beeld Lin Woldendorp
Beeld Lin Woldendorp

“Het kampioenschap is de slagroom op de taart. Het Europese succes was leuk, maar dit is de hoofdprijs van het seizoen. Ik heb lang twijfels gehad toen we tijdens de openingswedstrijd tegen Heracles thuis gelijkspeelden, kreeg ik toch het gevoel: daar gaan we weer. De kansen die we kregen om in te lopen op PSV lieten we steeds liggen. Anders dan in de Champions League zag ik in de ere­divisie soms echt het oude Ajax dat klassiek steekjes liet vallen. Mijn held van dit seizoen is Huntelaar. Hij was de dertiende of veertiende speler, maar toch heel belangrijk.”

Pascal Vanenburg (41), Almere

null Beeld Lin Woldendorp
Beeld Lin Woldendorp

“Dit kampioenschap voelt als een ­fucking bevrijding. Het is echt veel te lang geleden. Het is de kroon op het seizoen, waarin Ajax prachtig voetbal speelde. Ik begon het seizoen sceptisch. De eerste wedstrijd speelden we gelijk tegen Heracles, dan loop je meteen achter de feiten aan. Het duurde echt even voordat Ajax op stoom kwam. Op een gegeven moment zag je dat Ten Hag het toch wel heel goed deed. Het spel werd niet alleen goed, maar ook heel mooi. Vervolgens tikten we de ene na de andere ploeg het veld af. Mijn favoriete ­speler? Dat zijn er een heleboel.”

Amara (8) en Dhamin Algani (10), Diemen

null Beeld Lin Woldendorp
Beeld Lin Woldendorp

“Mijn broer Dhamin en ik zijn heel blij dat we kampioen zijn. Het was een leuk seizoen. De mooiste wedstrijd vonden we tegen Feyen­oord, toen Ajax met 3-0 won. Ziyech is onze favoriete speler. Waarom? Omdat hij Marokkaans is, net als wij. Daarna is Huntelaar favoriet. Waarom weet ik eigenlijk niet, het is een gevoel. Ik had zeker verwacht dat Ajax kampioen kon worden, omdat ze goed kunnen spelen. Het was wel lang spannend.”

Meer over