PlusDa's logisch

Deze 5 toptalenten uit Latijns-Amerika zijn interessant voor Ajax

Zonder romantiek, nostalgie, blinde loyaliteit en nog blinder optimisme heeft voetbal geen zin. Maar voetbal bevat ook logica. In de rubriek Da’s Logisch analyseert Het Parool elke maandag ‘het spel achter het spel’. Vandaag: de vijfde en laatste stap in onze zoektocht naar zomerversterkingen voor Ajax, met ditmaal vijf toptalenten uit Latijns-Amerika.

Sam Planting
De Mexicaan Roberto Alvarado (21, midden) is een echte allround aanvaller, én tweebenig. Beeld AFP
De Mexicaan Roberto Alvarado (21, midden) is een echte allround aanvaller, én tweebenig.Beeld AFP

In deze voetballoze periode heeft Da’s Logisch de blik op de aanstaande transferperiode gericht: zowel op de Nederlandse velden, bij titelconcurrent AZ, onder oude bekenden in het buitenland als onder minder bekende namen in Europa zochten we naar dé zomerversterking voor de ploeg van trainer Erik ten Hag. De regio waar Ajax het actiefste scout en inkoopt de laatste jaren, Latijns-Amerika, hebben we voor het laatst bewaard. Deze vijf toptalenten staan hoogstwaarschijnlijk op de radar van de Amsterdammers.

Alan Franco

Positie: centrumverdediger
Leeftijd: 23
Club: Independiente
Nationaliteit: Argentijns

Als Ajax zich ook voor de solide Franco in de markt mengt, gaan de Amsterdammers volledig op de Argentijnse tour’. De rechtsbenige voorstopper zou, evenals landgenoten (en mede-neo-internationals) Lisandro Martínez en Nico Tagliafico een hit in Amsterdam kunnen worden. Daarnaast is het verdedigingstalent niet op zijn duurst momenteel, gezien het matige seizoen van zijn club Independiente, een subtopper die dit jaar plots diep weggezakt in het rechterrijtje terug te vinden was in Argentinië.

Franco kan goed worden ingezet om spitsen af te stoppen. Beeld Screenshot
Franco kan goed worden ingezet om spitsen af te stoppen.Beeld Screenshot

Nee, Franco heeft niet de laser-precieze inspeelpass van Perr Schuurs of het vermogen richting het middenveld in te dribbelen als Daley Blind. Maar het aantrekken van de 23-jarige centrumverdediger zou direct een van Ajax’ zwakste punten versterken: Franco is het soort spitsenafstopper dat je ‘op een eiland’ (zoals hierboven) achterin kan laten hangen. Nuttig, gezien de kwetsbaarheid van Ajax tegenover snelle counteraanvallen dit seizoen.

César Montes

Positie: centrumverdediger
Leeftijd: 23
Club: Monterrey
Nationaliteit: Mexicaans

Net als Franco is ook de boomlange (1.93 meter) Montes op jonge leeftijd al een gevestigde naam in het Latijns-Amerikaanse voetbal. Op het eerste oog lijkt de verdediger van Monterrey vooral een sloper: Montes is, zelfs voor zijn postuur, bijzonder krachtig en beschikt over een opvallend groot springvermogen.

Maar een nadere blik op het spel van Montes in de Mexicaanse competitie - die zich door zijn algehele neiging tot verzorgd, aanvallend voetbal goed laat vertalen richting de Nederlandse speelstijl - laat al snel zien dat dit verdedigingstalent méér is dan een pure stopper. Als je flauw wil doen, kan je na het middelmatige eerste jaar van Edson Álvarez en het last-minute stuklopen van een Amsterdamse overgang van Diego Lainez stellen dat Ajax geen ezel moet zijn die zich wederom aan de Mexicaanse steen stoot, maar Mexico lijkt qua niveau, betaalbaarheid en speelstijl een ideale broedplaats voor potentiële Ajax-toppers.

Montes heeft van achteruit de blik naar oren gericht. Beeld Screenshot
Montes heeft van achteruit de blik naar oren gericht.Beeld Screenshot

Montes past in dit ideaalplaatje omdat hij tijdens de spelopbouw van achteruit altijd de blik naar voren gericht heeft, zoekend naar een vrijstaande ploeggenoot in een linie verderop (zoals in bovenstaande afgebeelde situatie). Zijn verdedigende vermogens zouden hem tot een directe versterking in Amsterdam maken, maar het is zijn wil om voor de ‘voetballende oplossing’ te gaan die hem tot Ajax-materiaal maakt.

Heitor

Positie: rechtsback
Leeftijd: 19
Club: Internacional
Nationaliteit: Braziliaans

Bij de negentienjarige Heitor kunnen we het kort en bondig houden: de backposities zijn al jarenlang de schaarst bezette posities qua internationaal talent. Kijk maar naar Ajax: Sergiño Dest en Tagliafico hadden het dit seizoen bij tijden vrij moeilijk met het complexe takenpakket dat een vleugelverdediger anno nu krijgt opgezadeld, en staan alsnog in de belangstelling van de internationale voetbaltop.

Heitor loopt van achterlijn naar achterlijn. Beeld Screenshot
Heitor loopt van achterlijn naar achterlijn.Beeld Screenshot

Bovenstaand beeld schetst het beeld van het Braziliaanse backtalent Heitor: de tiener is continu aan het pendelen van achterlijn tot achterlijn op de rechterflank van Internacional. In tegenstelling tot kersverse Ajax-aankoop Antony maakt Heitor niet al sinds piepjonge leeftijd steevast deel uit van nationale jeugdteams in Brazilië, waardoor hij - ondanks zijn doorbraak in 2019 - nog niet vol op de radar van alle internationale topteams staat. Daardoor is hij iets betaalbaarder dan generatiegenoot Antony.

Roberto Alvarado

Positie: aanvallende middenvelder / buitenspeler
Leeftijd: 21
Club: Cruz Azul
Nationaliteit: Mexicaans

Ondanks zijn 21 jaar is Alvarado een van de gevestigde sterren in het Mexicaanse clubvoetbal. In dit opzicht lijkt hij op ex-PSV’er Hirving ‘Chucky’ Lozano, die voor zijn komst naar Eindhoven ook al een ster in eigen land was. Ajax werd eerder dit seizoen al met 18-voudig international Alvarado in verband gebracht.

Alvarado is een echte aanvallende allrounder én is tweebenig. Beeld Screenshot
Alvarado is een echte aanvallende allrounder én is tweebenig.Beeld Screenshot

Alvarado is, in tegenstelling tot snelheidsduivel Lozano, een echte allrounder als aanvallende middenvelder: hij kan uit de voeten op zowel de ‘10-positie’ als op beide flanken. De technicus van Mexicaanse middenmoter Cruz Azul heeft één kwaliteit die meteen opvalt: hij is nagenoeg perfect tweebenig. Bovenstaande spelsituatie, waar Alvarado is vrijgekomen tussen de twee verdedigende linies van de tegenstander rondom het vijandelijk strafschopgebied, zet hij op fabuleuze wijze om in een doelpunt. Met rechts neemt hij de inspeelpass zacht, waarna hij een draaibeweging om zijn eigen as opvolgt met een volley met links.

Als aanvallende middenvelder in het Ajax-systeem onder Ten Hag moet je zowel verticaal (achter de laatste verdedigingslijn én tussen de linies) als horizontaal (in de kleine ruimtes aan de binnenkant van het veld én in de wijde ruimtes aan de buitenbaan) met technische acties beslissend kunnen zijn. De veelzijdige Alvarado is in dit opzicht een potentiële topkandidaat.

José Juan Macías

Positie: spits
Leeftijd: 20
Club: Chivas Guadalajara
Nationaliteit: Mexicaans

Om een cliché-uitspraak van stal te halen: Macías heeft écht een ‘neusje voor de goal’. De jonge spits was in zijn eerste fulltime seizoen in de hoofdmacht van Chivas goed voor 13 goals in 29 duels en deed het bij het nationale Mexicaanse team zelfs nog beter, door 4 goals in zijn eerste 5 interlands te scoren.

Macías heeft een neusje voor de goal. Beeld Screenshot
Macías heeft een neusje voor de goal.Beeld Screenshot

Macías’ doelpuntendrift heeft de interesse gewekt van veel Europese (sub)topclubs. Toch lijkt de twintigjarige goalgetter bereid om zijn carrière stapsgewijs op te bouwen: zo was hij in 2018 bereid een jaar op huurbasis bij het kleinere Club León te spelen en gaf hij in interviews met de Mexicaanse pers al aan dat hij eerst elders in Europa wil presteren voordat hij het probeert bij de grootmachten van Spanje, Engeland of Italië.

Hoewel Lassina Traoré (in het eerste) en Brian Brobbey (bij Jong Ajax) veelbelovende flitsen toonden in het afgelopen seizoen, lijkt Ajax toch echt een opvolger voor Kasper Dolberg te moeten halen. Zo kan de tactische optie met Dusan Tadic als ‘valse spits’ worden afgewisseld met een systeem met een échte nummer 9. Macías moet wat kosten, maar dan heb je ook meteen wat.

Meer over