Plus

Dertigers in een droomfinale: Roger Federer tegen Rafael Nadal

In oktober openden ze als geblesseerd duo een tennisschooltje op Mallorca. Nu staan de oude rivalen Roger Federer en Rafael Nadal zondag in een droomfinale op de Australian Open.

Joep School
Rafael Nadal en Roger Federer speelden 34 keer tegen elkaar. Nadal won 24 partijen. Beeld Dean lewis/EPA
Rafael Nadal en Roger Federer speelden 34 keer tegen elkaar. Nadal won 24 partijen.Beeld Dean lewis/EPA

Het was een bijzonder moment: Rafael Nadal werkte een dag voor aanvang van de Australian Open geduldig zijn persconferentie af in de perszaal in Melbourne. Of hij na het langdurige blessureleed aan zijn pols wel iets te zoeken had in Australië, wilde een journalist weten.

"Als ik niet overtuigd ben dat ik kan vechten voor de dingen waar ik de laatste jaren voor heb gevochten, kan ik beter thuis gaan golfen of vissen. Dat ik hier ben, betekent dat ik geloof dat ik kan vechten voor de dingen die mij motiveren," zei Nadal, een tikje getergd door de ondertoon van de vraag.

Het kan verkeren. Gisteren sloeg Nadal (30) in de halve finale zijn Bulgaarse opponent Grigor Dimitrov (25) in vijf sets naar huis. De Spaanse hardhitter overleefde twee breakpoints op eigen service en brak daarna door de service van Dimitrov, liefkozend Baby Federer genoemd. Daarna kon hij de wedstrijd uitserveren (6-4, 5-7, 7-6, 6-7, 6-4). Minder taai is Nadal niet geworden tijdens zijn revalidatie. Maar nu wacht Federer, de maestro, de beste aller tijden.

Eeuwige rivaal
Ook Federer (35) lag er het afgelopen jaar lange tijd uit. Na Wimbledon nam hij een half jaar rust om te herstellen van een knieoperatie. Zijn terugkeer verliep met horten en stoten. In een interview op de baan, na zijn overwinning donderdag in de halve finale tegen zijn landgenoot Stan Wawrinka, schetste Federer, gevraagd naar een mogelijke finale tegen zijn eeuwige rivaal, een prachtig beeld.

Hij en Nadal hadden elkaar tijdens hun revalidatie nog ontmoet, bij de opening van een tennisschooltje van Nadal op Mallorca. Federer was door Nadal uitgenodigd als eregast. "Ik liep op één been, hij had een polsblessure. We tennisten met wat kinderen, zo van: dit is het beste wat we er op dit moment van kunnen maken. We konden niet bevroeden dat we nu tegen elkaar in de finale zouden staan."

De verbazing was oprecht en de woorden voor Nadal waren warm. Na zo veel jaren aan de top zijn de twee rivalen ook goede vrienden. Natuurlijk, dat Andy Murray en Novak Djokovic er in Melbourne al vroeg uitvlogen was geen tegenvaller. Die twee hebben Nadal en Federer voorgoed verdrongen van de bovenste plaatsen op de ATP-ranglijst. Nieuwe helden als Milos Raonic en Kei Nishikori staan te dringen om Federer en Nadal nog verder terug te dringen.

Toch dartelden de oude meesters opmerkelijk fris door dit toernooi heen. Alleen de vervreemdende plaatsingsnummers, 17 voor Federer en 9 voor Nadal, verraden dat ze zijn weggeweest. Nadal is thuis op de baseline, loopt op elke bal en legt zijn zware spinballen met zijn forehand precies in het gewenste hoekje. Zijn dubbelhandige backhand is weer het wapen dat het ooit was.

Federer is zijn subtiele zelf, speelt aanvallend, zoekt waar mogelijk het net en is ook eindelijk van die oervervelende mishits met zijn backhand verlost. Voor beide heren geldt dat ze altijd kunnen terugvallen op een service met hoog rendement.

Opleving
De finale, zondag, is een nu al veelbelovend sluitstuk van de bijzondere opleving. Al is het maar omdat het voor beiden alweer even geleden is dat ze zo'n eindstrijd speelden. Bereikte Federer tussen Wimbledon 2005 en de Australian Open van 2010 achttien van de negentien grandslamfinales, nu stamt zijn laatste uit 2015 - en op die US Open moest hij toen ook nog eens de titel laten aan Djokovic. Voor Nadal was het zelfs begin 2014 dat hij voor het laatst in een grandslamfinale stond. Hij won, jawel, de Australian Open.

Veel belangrijker dan dat is dat Federer-Nadal de absolute droomfinale is voor iedere tennisliefhebber. Al is het alleen maar omdat de drang naar één laatste finale tussen de twee grootmachten - misschien de beste tennissers aller tijden - vervallen was tot de vrees dat hun laatste tweestrijd al had plaatsgevonden.

null Beeld Laura van der Bijl
Beeld Laura van der Bijl
null Beeld Laura van der Bijl
Beeld Laura van der Bijl

De cijfers: voordeel Nadal

Nadal en Federer speelden 34 keer tegen elkaar. Nadal won 24 partijen.
In grandslamontmoetingen leidt Nadal met 9-2. Van hun acht grandslamfinales won Nadal zes keer, de laatste in 2011 op Roland Garros. In hun drie onderlinge finales van de Australian Open zegevierde Federer niet een keer. Als Nadal morgen wint, haalt hij zijn vijftiende zege binnen en passeert hij in aantal grandslamtitels de legendarische Pete Sampras.

Federer slaagde daar al eerder in; hij heeft er nu zeventien. Maar wie kan zich de komende jaren de succesvolste tennisser ooit noemen? Daar heeft oud-tennisser Andy Roddick een mooi theorietje over. "Als Rafa, toch pas 30 jaar, wint is het 17-15. Met Roland Garros op komst ligt de strijd om de meeste titels dan weer volledig open. Als Roger wint is het 18-14." Zo'n verschil kan ook Nadal niet meer overbruggen, denkt Roddick.

Meer over