Dekkers via een omweg in de Tour

De turbodijen gebruikt hij niet meer om plankgas in het zadel op de finishlijn af te stuiven. Hans Dekkers was ooit een begenadigd sprinttalent bij Rabobank, maar de wereldtop is voor de Brabander een onhaalbare kaart gebleken. Toch draait hij nu mee in het Tourcircus, als chauffeur van het gastenleger dat het organiserende ASO dag in dag uit op bezoek heeft.

Het is ook voor de 30-jarige Dekkers een dagelijkse race tussen start en aankomst. Rondleidingen in het Village Départ, onderweg drie, vier keer het peloton zien passeren en als het even kan de ontknoping van de finale meepakken: zelfs hij kijkt soms best op van de grootsheid van dit evenement.

Bij Dekkers, die tussen 2005 en 2011 beroepsrenner is geweest, zijn geen sporen van frustratie te ontdekken. Hij was een behoorlijke coureur, maar nimmer goed genoeg om de besten ter wereld partij te kunnen bieden. Vanwege zijn sterke eindschot hevelde Rabobank hem al snel over van de continentale ploeg naar het profteam. Wat men dacht dat erin zat, kwam er evenwel niet uit. Eind 2011, toen zijn contract bij Landbouwkrediet niet werd verlengd, besloot hij te stoppen.

'Ik was geen nieuwe Jeroen Blijlevens en heb dat ook nooit verkondigd. Ik wist wat mijn niveau was, de ProTour was gewoon te hoog gegrepen. Wedstrijden als de Vierdaagse van Duinkerken kon ik goed aan, maar dat was mijn plafond. Ik had de snelheid wel. Bij de profs komt er echter meer kijken dan alleen rap zijn. Ik ben tevreden met mijn prestaties, heb nergens geen spijt van, ben prof geweest en nu zit ik in de Tour", aldus de in IJzendijke woonachtige Dekkers.

'Ja, je moet iets en ik ben hier als VIP-chauffeur. Beetje gasten van ASO rondrijden. Mooi werk, vind ik. Ik werd in januari gebeld door ASO, die een Frans sprekend iemand zocht voor de gasten in de World Port Classic, die tweedaagse tussen Rotterdam en Antwerpen, volgende maand. Kort daarop had ik in Parijs een gesprek. Toen kwam het verzoek of men me voor meer koersen kon inzetten. Parijs-Nice heb ik vervolgens als gast gevolgd om te zien wat het werk inhield. Tijdens de Ronde van Picardië ben ik begonnen."

Na zondag zit het avonturieren in Frankrijk er weer op. 'Moeten we weer echt aan het werk. Ik loop mee op een accountantskantoor, misschien wel als toekomstig accountant. In september ga ik studeren. Ik heb vroeger mbo detailhandel gedaan, een beetje achtergrond heb ik wel, maar ik ben er lang uit geweest. Het wordt nu zaak dingen opnieuw op te pakken en te leren."

Meer over