Langs de velden

Degradatiegevaar De Dijk blijft en hockeyers weer zaalkampioen

Een duel voor De Dijk om snel te vergeten en de hockyers van Amsterdam zijn opnieuw landskampioen zaalhockey geworden. Dit gebeurde er dit weekend op de Amsterdamse sportvelden.

Curt Simons
De Dijk-speler Frank Schilder (links) in duel. Beeld Pro Shots / Remko Kool
De Dijk-speler Frank Schilder (links) in duel.Beeld Pro Shots / Remko Kool

Amateurvoetbal

De Dijk blijft in degradatiegevaar in de tweede divisie. Met coach Jochem Twisker, die maandag werd ontslagen en vrijdag toch van het bestuur mocht aanblijven, op de bank werd in Tiel met 2-0 verloren van concurrent en hekkensluiter TEC.

Het was voor De Dijk een duel om snel te vergeten. Middenvelder Raymond Baten kreeg al na een half uur een rode kaart en doelman Roy Pistoor viel uit met een kuitblessure. De Dijk blijft, ondanks de nederlaag, op de vijftiende plaats staan. Het verschil met de zeventiende plaats die directe degradatie betekent, is slechts een punt.

AFC heeft door een doelpunt diep in blessuretijd met 3-2 verloren van het FC Lienden van coach Hans Kraay jr. AFC stond tien minuten voor tijd door doelpunten van Matthijs Jesse en Raily Ignacio nog met 2-1 voor. AFC liet door de nederlaag de kans lopen de degradatiezone in de tweede divisie te verlaten. De ploeg van coach André Wetzel staat met evenveel punten maar een minder doelsaldo dan De Dijk zestiende.

AFC-speler Derre Kwee (rechts) in duel. Beeld Pro Shots / Remko Kool
AFC-speler Derre Kwee (rechts) in duel.Beeld Pro Shots / Remko Kool

OFC was in de zondag derde divisie, met oud-profvoetballer Olaf Lindenbergh voor het eerst als speler op de bank, in Naaldwijk met 2-0 te sterk voor Westlandia. Adnan Barakat en Martijn Tjon-A-Njoek maakten de doelpunten voor de ploeg uit Oostzaan. OFC, dat als ambitie heeft zo snel mogelijk naar de tweede divisie te promoveren, staat op de vijfde plaats in de zondag derde divisie.

Aanvaller Tim Klaassen-Bos van zondag derdeklasser SDZ schiet tot nu toe met scherp in 2018. De spits was vorige week tegen Wijk aan Zee (9-0 overwinning) goed voor vier doelpunten en vijf assists. Daar kwamen gisteren in de met 5-1 gewonnen wedstrijd bij Alliance'22 in Haarlem vier doelpunten bij. SDZ is koploper in de zondag derde klasse C. Nummer twee Roda'23 (5-2 zege op Spaarnwoude) volgt op twee punten.

Basketbal

De basketbalsters van Loon Lions hebben in de degradatiegroep met 60-54 gewonnen van Eagles. Fieke Lighart speelde in Landsmeer tegen de club uit Apeldoorn gewoon mee. De 27-jarige speelster kreeg vorige maand te horen dat ze multiple sclerose, een chronische aandoening van het centrale zenuwstelsel, heeft.

Voormalig international Ligthart wil, ondanks het slechte nieuws, voorlopig blijven basketballen. "Misschien sla ik wel eens een training over en maak ik minder minuten, maar ik voel me absoluut geen patiënt en dat wil ik voorlopig zo houden."

Handbal

De handbalsters van VOC hebben na de eerste twaalf wedstrijden te hebben gewonnen deze competitie voor het eerst verloren. Het door de Amsterdamse Monique Tijsterman getrainde Dalfsen was in sporthal Elzenhagen na een 14-14 stand bij rust met 30-28 in de topper te sterk voor de ploeg uit Amsterdam-Noord.

VOC blijft ondanks de nederlaag koploper in de eredivisie met een punt meer dan nummer twee Dalfsen.

Korfbal

De korfballers van Blauw-Wit hebben weer een belangrijke stap gezet in de strijd om de play-offs om de landstitel. De ploeg van coach Barry Schep won thuis met 29-26 van DOS'46 uit Nijeveen. Met vijf minuten op de klok was de stand nog gelijk: 26-26. Marc Broere (twee) en Peter Scheek bezorgden Blauw-Wit toch de overwinning.

De Amsterdammers staan stevig op de derde plaats. De beste vier ploegen aan het einde van de competitie plaatsen zich voor de play-offs. Blauw-Wit heeft met zes wedstrijden te gaan zes punten voorsprong op nummer vijf Fortuna.

Zaalhockey

De hockeyers van Amsterdam zijn in Topsportcentrum Rotterdam voor de vierde keer op rij en de negende keer in totaal landskampioen zaalhockey geworden. Cartouche uit Leidschendam werd in de finale met 5-4 verslagen. Robert Tigges was met drie doelpunten belangrijk. Boris Burkhardt en Caspar van Dijk maakte de andere doelpunten van Amsterdam.

Bij de vrouwen ging de landstitel naar Laren (6-2 overwinning op Kampong). Hurley eindigde door een 4-2 zege op Oranje-Rood op de derde plaats.

Meer over