Deal is rond: Calvin Bassey komt van Rangers FC over naar Ajax

Calvin Bassey (22) is na Steven Bergwijn en Owen Wijndal de derde zomeraankoop van Ajax. De Nigeriaanse verdediger arriveerde woensdag in het spelershotel in Oostenrijk, waar hij een krabbel zette onder een contract tot medio 2027. Ajax maakt 23 miljoen over aan Rangers voor de opvolger van Lisandro Martinez. Het bedrag kan oplopen tot 26,5 miljoen euro.

Johan Inan
Calvin Bassey in actie in het blauwe shirt van Rangers FC. Beeld REUTERS
Calvin Bassey in actie in het blauwe shirt van Rangers FC.Beeld REUTERS

Bassey vloog woensdagmorgen naar München, waar technisch manager Klaas-Jan Huntelaar met de trein arriveerde. Samen is het duo vervolgens naar Bramberg gereden om de transfer naar Ajax definitief te beklinken en de mandekker, die ook op de flank uit de voeten kan, het tweede deel van Ajax’ trainingskamp in Oostenrijk te laten meedraaien. Bassey kan zaterdag zijn officieuze debuut maken voor de landskampioen, die de week voorbereiding in de bergen dan afsluit met een oefenwedstrijd tegen Eintracht Frankfurt.

In dat geval wordt zijn eerste tegenstander met Ajax de club waar Bassey als laatste een officiële wedstrijd tegen speelde met Rangers. In de Europa League-finale tegen Frankfurt ging Bassey na penalty’s onderuit, maar wist hij Ajax wel verder te overtuigen van zijn kwaliteiten. De verdediger presenteerde zichzelf op social media middels een dikke knipoog: “Dag vriendjes en vriendinnetjes, ik ben Calvin Bassey en hier ben ik,” uiteraard verwijzend naar fonetische naamgenoot clown Bassie.

De Amsterdamse club bombardeerde hem daarop tot potentiële opvolger van de door Manchester United en Arsenal begeerde Martínez. Toen bleek dat de club van trainer Erik ten Hag vol inzette op de komst van de Argentijn, trok het technische duo Huntelaar en Gerry Hamstra naar Londen om de transfer van Bassey in de steigers te zetten.

Doorbraak

In de onderhandelingen met het Schotse Rangers vond vorige week een doorbraak plaats. Bassey doorliep maandag de keuring in Amsterdam en de voorbije dagen werden met zijn Engelse agent in de hoofdstad de laatste plooien gladgestreken. “We halen één van de uitblinkers van de Europa League-finale,” legt Hamstra uit hoe Ajax bij Bassey uitkwam.

“Wij kenden hem al, maar zijn profiel was anders. Het principe van spelers achter basisspelers klaarstomen, zoals we bijvoorbeeld met Antony en David Neres gedaan hebben, willen we handhaven. Als je teveel spelers kwijtraakt, moet je soms ook spelers halen die wat duurder zijn, maar Ajax wel meteen een kwaliteitsinjectie geven. Dat doen we met Steven Bergwijn, Owen Wijndal én Bassey.”

Hamstra beschrijft Bassey als een open persoonlijkheid. “Je kijkt uiteindelijk gewoon naar potentie. We hebben een speler gehaald voor meer dan we normaal zouden betalen omdat het een Champions League-waardige vervanger moest zijn.”

Spagaat

Bassey verkoos Ajax boven Brighton Hove & Albion, een middenmoter uit de Premier League, en - naar nu blijkt - ook West Ham United en Nottingham Forest. “Hij kreeg van Brighton ook een aanbieding. Hij zegt alleen: ik wil naar Ajax. Hetzelfde verhaal: twee of drie jaar en dan door naar de top van de Premier League.”

“In die spagaat zitten wij ook. We willen vooral presteren aan de ene kant, maar we weten aan de andere kant ook: jongens willen uiteindelijk de volgende stap maken,” besluit Hamstra, die in Bramberg stelde dat ook de transfers van Brian Brobbey en Francisco Conceição in de ‘afrondende fase’ zitten. Of zij nog aansluiten in Oostenrijk kon de technische baas niet zeggen.