PlusAchtergrond

De wereldbeker is voor veel schaatsers een trainingsritje op niveau

Ronald Mulder won in 2014 de wereldbeker op de 500 meter. Beeld ANP
Ronald Mulder won in 2014 de wereldbeker op de 500 meter.Beeld ANP

In Minsk begint vrijdag de strijd om de wereldbeker schaatsen. De Nederlandse top reist de komende tijd weer de hele wereld over voor de competitie. Met wat voor gevoel?

Pijm Bijl en Lisette van der Geest

Ronald Mulder was in 2014 de meest constante 500 meter-rijder en wordt daar nog elke dag aan herinnerd. De wereldbeker staat boven op de kast in zijn woonkamer. “Het is heel gaaf om over een heel seizoen de sterkste te zijn. Het is een van de mooiste prijzen die ik ooit heb gewonnen.”

Presteren in de wereldbeker heeft niet voor alle schaatsers zo veel waarde. Wie zich begin november in Thialf kwalificeerde, vertelde blij te zijn met de tickets voor de eerste vier weekeinden, maar zei meestal ook dat de wereldbekerwedstrijden belangrijk zijn om ‘wedstrijdritme op te doen’. Zoals Sven Kramer het schetst: “Ik ben geen achttien meer. Deze wedstrijden staan voor mij volledig in het teken van de grote toernooien.”

Zo staat de jongere Dai Dai Ntab er ook in. Hij was in 2017 winnaar van de wereldbeker op de 500 meter. Vorig jaar zat de sprinter balend thuis. Nu is hij er wel bij. “Een lekkere aanloop naar de NK eind december. Zo kan ik zien wat ik in het internationale veld doe en mijn niveau uitbouwen.”

Prestigieus

De wereldbeker voert dit seizoen langs Minsk (Wit-Rusland)Tomaszów Mazowiekci (Polen), Nur-Sultan (voorheen Astana, Kazachstan), Nagano (Japan), Calgary (Canada) en de finale in Heerenveen. Het is de vraag of alle toppers overal op het ijs verschijnen. Vorig jaar sloegen de toppers van Jumbo bijvoorbeeld een wereldbekerweekeinde over omdat een trainingskamp belangrijker werd gevonden. De Japanse Nao Kodaira deed hetzelfde.

Dai Dai Ntab won in 2017 de wereldbeker op de 500 meter. Hij beschouwt de wereldbeker als een ‘lekkere aanloop naar de NK eind december.’  Beeld ANP
Dai Dai Ntab won in 2017 de wereldbeker op de 500 meter. Hij beschouwt de wereldbeker als een ‘lekkere aanloop naar de NK eind december.’Beeld ANP

Pakweg vijftien jaar geleden werd winst in de wereldbeker door het merendeel nog als enorm prestigieus gezien. Die status is meer en meer afgebrokkeld. Met aanpassingen in de kalender, het prijzengeld, en te verdienen plaatsen voor de WK is geprobeerd de wereldbeker iets op te waarderen, maar die pogingen hebben nog niet voor een kentering gezorgd.

Beloften

“Vroeger was het echt: dé World Cup,” aldus Ireen Wüst. “Tegenwoordig wil je je gewoon kwalificeren en kies je daarna de momenten wanneer je wilt rijden.” Wüst is echt niet meer gespannen voor elke race in een wereldbeker. “Het hangt er een beetje van af. Vorig jaar in Salt Lake City was ik wel gespannen, daar zijn snelle tijden te rijden. En in Heerenveen wil je ook altijd iets extra’s laten zien. Maar sommige wedstrijden gebruik je puur als training.”

Toch zijn er ook schaatsers voor wie uitkomen in de wereldbeker nog wel voor grote ogen en extra zenuwen zorgt. Voor beloften en debutanten, zoals Michelle de Jong (20). De jongere zus van Antoinette heeft zich voor het eerst gekwalificeerd. “De wereldbeker rijden is een droom die uitkomt. Ik wilde er gewoon naartoe. Ik kan gaan leren, ervaring opdoen, doorgroeien.”

Ronald Mulder is ondanks het soms veeleisende reisschema van plan alle wereldbekerwedstrijden te rijden. “Ik vind het gewoon mooi. In een sprintland als Japan te mogen rijden. En daar voor die wereldbeker te gaan. Dat is gaaf hoor.”

Meer over