Nieuws

De Vrij heeft recht op 4,75 miljoen euro van voormalig management

Topvoetballer Stefan de Vrij heeft recht op een schadevergoeding van 4,75 miljoen euro van zijn voormalig management Sports Entertainment Group (SEG).

ANP
Stefan de Vrij in het shirt van Inter Milan tijdens de Champions Leaguewedstrijd tegen Sheriff Tiraspol half oktober in het San Sirostadion in Milaan. Beeld Daniele Mascolo/Reuters
Stefan de Vrij in het shirt van Inter Milan tijdens de Champions Leaguewedstrijd tegen Sheriff Tiraspol half oktober in het San Sirostadion in Milaan.Beeld Daniele Mascolo/Reuters

Dat is de uitkomst van een door De Vrij aangespannen rechtszaak bij de rechtbank in Amsterdam. De rechtbank heeft woensdag schriftelijk uitspraak gedaan.

De 30-jarige international van Oranje beschuldigde SEG ervan hem te hebben benadeeld tijdens zijn overstap van Lazio naar Internazionale in de zomer van 2018. Hij eiste in februari tijdens de zitting een schadevergoeding van grofweg 10 miljoen euro. Volgens de oud-speler van Feyenoord wilde zijn huidige club Inter hem oorspronkelijk een veel hoger salaris bieden, maar kreeg hij uiteindelijk ‘slechts’ 37,5 miljoen euro bruto voor vijf jaar.

Buiten zijn medeweten zou SEG daarnaast een provisiesom van 7,5 miljoen euro hebben gekregen, iets dat hij vorig jaar pas ontdekte. De topvoetballer leeft sindsdien in onmin met zijn voormalig management, waarmee hij jarenlang had samengewerkt.

Volgens SEG was het voor De Vrij ‘zonneklaar’ dat het management namens Inter en dus niet namens de topvoetballer optrad in de onderhandelingen, maar de rechtbank in Amsterdam oordeelt dat SEG óók voor De Vrij heeft bemiddeld. ‘In dat geval moet volgens de wet transparant zijn hoe de afspraken onderling liggen, met name als sprake is van een eigenbelang bij de bemiddelaar (SEG) die zelf overeenkomsten over haar verdiensten sloot met Internazionale,’ stelt de rechtbank.

Volgens de rechter heeft SEG de mededelingsplicht geschonden en ‘niet volledig openheid van zaken’ gegeven. Zo meldde het sportmanagementbureau niet dat het een aanvullende vergoeding van 2 miljoen euro zou krijgen. De rechtbank noemt het onmogelijk te achterhalen wat Internazionale De Vrij zou hebben betaald als die wist van de hoge commissievergoeding aan SEG en komt uit op een schadevergoeding van 50 procent (4,75 miljoen euro) van wat SEG heeft ontvangen voor de deal tussen De Vrij en Internazionale.

SEG overweegt tegen de uitspraak in beroep te gaan en benadrukt in een reactie dat er geen vertegenwoordigingsovereenkomst was. Het managementbureau zegt ervan overtuigd te zijn dat De Vrij volledig is geïnformeerd. ‘De rechtbank heeft vastgesteld dat De Vrij financieel niet door ons is benadeeld en heeft desondanks geoordeeld dat we de commissie moeten delen. We betreuren dat de rechtbank in haar oordeel geen aandacht heeft gegeven aan door ons onderbouwde cruciale stellingen,’ aldus een verklaring van SEG.

Meer over