Plus

De Volewijckers kampioen: sommigen riskeerden hun leven om het te zien

Het elftal van De Volewijckers kort voor de kampioens­wedstrijd tegen Heerenveen, op 29 mei 1944.  Beeld Nationaal Archief/Collectie Spaarnestad
Het elftal van De Volewijckers kort voor de kampioens­wedstrijd tegen Heerenveen, op 29 mei 1944.Beeld Nationaal Archief/Collectie Spaarnestad

Precies 75 jaar geleden werden De Volewijckers kampioen van Nederland. Sommige supporters van de voetbalclub uit Noord riskeerden hun leven om dat mee te maken.

Jurryt van de Vooren

Het Olympisch Stadion zat op 29 mei 1944 afgeladen vol. Het was tweede pinksterdag en voetbalclub De Volewijckers speelde in het stadion de laatste wedstrijd van de kampioenscompetitie, tegen Heerenveen. Een gelijkspel was genoeg voor de landstitel.

Na de bombardementen van 1943 op de Fokkerfabrieken in Noord hadden de Duitsers De Volewijckers verboden op het nabijgelegen Mosveld te spelen. De club speelde daarom in Stadion De Meer, bij Ajax. Op 26 maart was daar een eerste poging voor de wedstrijd tegen Heerenveen, maar die werd na elf minuten onderbroken door een luchtalarm. ­

Ondanks vriendelijke verzoeken het stadion te verlaten bleef een groot deel van de 25.000 toeschouwers zitten. Daarop greep burgemeester Edward Voûte in en werd de wedstrijd definitief afgelast. ‘Het publiek heeft ondanks dat alles toch een kwartier kunnen genieten van een spannenden strijd,’ constateerde De Leeuwarder Courant droog over de enige Nederlandse voetbalwedstrijd ooit die vanwege een luchtalarm is gestaakt.

Voedsel voor kaartjes

Het Ajaxstadion was intussen te klein gebleken voor De Volewijckers en zo werd de rest van de kampioenswedstrijd in het Olympisch Stadion gespeeld.

Dat heel Amsterdam daarbij wilde zijn, was een maand eerder nog eens duidelijk geworden bij de thuiswedstrijd tegen het Haagse V.U.C. ‘Bepaalde levensmiddelen zijn moeilijk te krijgen,’ merkte Ph. K. Corstens op als bestuurslid van De Volewijckers. ‘De mensen gaan echter niet naar de Beemster voor zichzelf, maar louter met de bedoeling om de daar verkregen groenten en aardappelen te ruilen voor kaartjes.’

Er waren mensen die hun leven riskeerden om de kampioenswedstrijden van De Volewijckers te zien. Tip de Bruin bijvoorbeeld, de latere mode­onder­nemer, zat in die tijd ondergedoken. “Ik was blij als ik één keer in de twee weken weer even onder de mensen was,” zei hij in 1997 als verklaring waarom hij toch naar het stadion ging.

Volgens hem waren er zo nóg honderden onderduikers vanuit Noord naar het Olympisch Stadion gekomen. Hoe gevaarlijk dit was, bleek op 21 mei 1944 in Sneek met een Duitse razzia onder de mannelijke bezoekers bij een voetbalwedstrijd. Die dreiging was De Bruin niet ontgaan toen hij naar de wedstrijd tegen Heerenveen ging: “Bij de ingang van het stadion stonden leden van de NSB en mannen van de Grüne Polizei. Ik liep in het midden van de massa om onopgemerkt binnen te komen.”

Spontaan kampioensfeest

Het was het allemaal waard geweest, want De Volewijckers wonnen met 4-1 en waren landskampioen. De duizenden supporters liepen daarna in een feestelijke stoet dwars door de stad terug naar huis, want de trams reden die dag niet uit besparing.

Het was een heel lange wandeling, ook voor De Bruin. “Amsterdammers en de bezetters keken op van die zingende, juichende schare supporters. Vele Amsterdammers sloten zich bij ons aan.”

Het leidde tot een spontaan volksfeest vanwege de eerste – en nog steeds enige – landstitel van een Noord-Amsterdamse voetbalclub.

De Duitsers vonden het voor één keer goed. Gelukkig maar, vooral voor al die onderduikers die met gevaar voor hun leven De Volewijckers hadden gesteund.

Meer over