De Sjosjoni komen naar Amsterdam

Hun bijnaam luidt Sjosjoni, afgeleid van de Amerikaanse indianenstam Shoshone wat 'de mensen uit het dal' betekent. De Slowaakse stad Zilina (85.000 inwoners) ligt ook in een dal. Het is de thuishaven van MSK Zilina, donderdag tegenstander van Ajax in het Uefa-Cuptoernooi.

De gemeentelijke sportclub - de letterlijke vertaling van wat achter de afkorting MSK schuilt - is sinds 2000 de toonaangevende club in Slowakije. Vijf kampioenschappen en het winnen van twee nationale bekers getuigen daarvan. Alleen in het seizoen 2005-2006 trad MSK Zilina niet in de voorronde van de Champions League of de Uefa Cup op.

Veel succes had de geelgroene brigade niet in Europa. Zo won FC Utrecht in 2003 nog moeiteloos van de in 1908 door Hongaren opgerichte vereniging. Dit seizoen is dat anders. Zilina schakelde MTZ Ripo Minsk, Levski Sofia en Slovan Liberec uit om de groepsfase van de Uefa Cup te bereiken. Opvallend daarbij: Zilina legde de basis voor het succes steeds in de uitwedstrijd. In Minsk werd 2-2 gespeeld, in Sofia en Liberec werd gewonnen (0-1 en 1-2).

Mogelijk nog verrassender was het besluit van Jozef Michalko, oud-gemeenteraadslid in Zilina, zakenman en eigenaar van MSK Zilina (budget drie miljoen euro), om trainer Pavel Vrba aan de kant te zetten, kort voor de wedstrijd met Levski in Sofia. Volgens Michalko werd er niet aantrekkelijk genoeg gespeeld en scoorden de spitsen te weinig.

Vrba werd vervangen door Dusan Radolsky (58), een grootheid in de landen van Midden-Europa. Radolsky trainde onder meer de nationale ploeg van Slowakije en het team Onder 21. Daarnaast was hij oefenmeester bij een tiental verenigingen op het hoogste niveau in Tsjechië, Slowakije en Polen.

Naast Radolsky kent de club een aantal beroemde zonen. Zo speelde Stanislav Griga er, voormalig spits van het nationale team van Tsjecho-Slowakije en Feyenoord (1990-1992). Ook Karel Brückner, langjarig bondscoach van Tsjechië, was ooit bij Zilina actief (1988-1989).

Onder leiding van Radolsky is MSK Zilina een goed geoliede voetbalmachine geworden met Dusan Pernis als betrouwbare sluitpost. De viermansverdediging staat als een huis. De kracht van Zilina ligt echter vooral op het vier- of vijfmans-middenveld: een mix van jonge, snelle spelers en wat oudere, ervaren krachten. Uitblinkers vormen de Bosniër Admir Vladavic en Robert Jez. Radolsky laat de aanval meestal bestaan uit Peter Styvar (topscorer in de competitie) en Adauto Evandro da Silva. Laatstgenoemde Braziliaan speelde vorig seizoen nog in de Tsjechische derde divisie.

De ploeg maakte het HSV knap moeilijk in de confrontatie op 23 oktober in Zilina. De Hamburgse trainer Martin Jol moest erkennen behoorlijk in zijn rats te hebben gezeten of zijn ploeg de 1-2 voorsprong wel kon vasthouden.

Radolsky en zijn Sjosjoni beweren voor niemand bang te zijn. Zilina gokt daarbij op een verrassing tegen één van de vier tegenstanders in de poule. Tegelijk wil de ploeg 'mooi' voetballen zodat Zilina meer krediet krijgt in voetbalminnend Europa. Stiekem dromen eigenaar Michalko, trainer Radolsky en zijn selectie van de volgende ronde Uefa Cup. Radolsky: ''Er gaan drie teams door, dus het is niet onrealistisch.''

De fans - er komen enkele honderden - bereiden zich voor op een grootse groengele Bengaalse vuurwerkshow in de Arena. Het benodigde materiaal zal onder de winterjassen mee naar binnen gesmokkeld worden, zo meldt de site van de Zilina-aanhang. (HET PAROOL)

Martin Durica (R) van MSK Zilina ontwijkt Piotr Trochowski (L) van SV Hamburg tijdens de UEFA Cup groep F wedstrijd in Zilina op 23 oktober. Hamburg won met 2-1. Foto EPA/PETER HUDEC Beeld
Martin Durica (R) van MSK Zilina ontwijkt Piotr Trochowski (L) van SV Hamburg tijdens de UEFA Cup groep F wedstrijd in Zilina op 23 oktober. Hamburg won met 2-1. Foto EPA/PETER HUDEC
Meer over