De nieuwe 'screamqueen' van Wimbledon

Michelle Larcher De Brito heeft naar eigen zeggen geen controle over de kreten die ze uitslaat tijdens haar tennispartijen. Foto EPA Beeld
Michelle Larcher De Brito heeft naar eigen zeggen geen controle over de kreten die ze uitslaat tijdens haar tennispartijen. Foto EPA

LONDEN - Eerst had je Monica, toen kwam Maria en nu is het Michelle Larcher De Brito. Het geluid dat de pas 16-jarige Portugese op de tennisbaan produceert, lijkt verdacht veel op het beruchte gekreun en gesteun van Seles en Sjarapova in hun vocale toptijden. Larcher De Brito is de nieuwe 'screamqueen' van Wimbledon.

Het was maandag laat in de Londense middag een drukte van belang op baan 17 van The Championships. Tennisfans en mediamensen vanuit de hele wereld wilden het nieuwe decibelfenomeen wel eens met eigen oren beluisteren.

In haar eerste partij tegen de Tsjechische Klara Zakopalova hield de kleine Zuid-Europese zich nog redelijk in. Haar opponente, die fout op fout stapelde, dreef haar ook niet bepaald tot het uiterste. Toch kreeg het publiek in twee sets (6-2 7-5) een aardig voorproefje van het lawaai dat ongetwijfeld op Wimbledon nog komen gaat.

''Ik heb het speciaal voor jullie rustig gehouden'', grapte Larcher De Brito na afloop tegen de Britse pers. ''Ik speelde goed en solide. Meer geluid was niet nodig. Ik heb er ook geen controle over. Het gaat vanzelf. Het heeft met de intensiteit van de partij te maken. En die viel in dit eerste duel wel mee.''

De beruchte Britse tabloids hadden eerder juichend gereageerd op de wildcard die Larcher De Brito, nummer 91 van de wereldranglijst, van de organisatie kreeg toebedeeld. Dat zou weer een aantal sappige verhalen opleveren! De zogenoemde 'gruntometer', waarmee de herrie in getallen wordt vertaald, werd snel weer van stal gehaald.

Tijdens het, inderdaad luidruchtige, optreden van Larcher De Brito op Roland Garros werden alvast de eerste metaforen verzonnen, uiteraard zonder enige nuance. Haar gekrijs werd vergeleken met het opstijgen van een vliegtuig, met een passerende dieseltrein en met twee kop-aan-kop vechtende olifanten.

Tegenstander Aravane Rezai had er in Parijs in haar gewonnen partij in de derde ronde tegen Larcher De Brito op een gegeven moment ook schoon genoeg van. De Franse speelster deed haar beklag bij de scheidsrechter. ''Ze leidt mij af met haar gegil'', foeterde Rezai. De umpire trad echter niet op. Dat kan hij reglementair alleen doen als hij zeker weet dat een speler opzettelijk wordt gehinderd door zijn tegenstander. En dat valt nu eenmaal moeilijk te bewijzen. Toch lieten tennisofficials later weten dat er zorgvuldiger dan vroeger naar deze materie zal worden gekeken.

''Het hoort bij mijn spel'', wees Larcher De Brito alle kritiek van de hand. ''Ik doe het mijn hele tennisleven al. Een verbod zou ik belachelijk vinden. Maar ik ben pas zestien. Misschien krijg ik het later nog wel onder controle. Maar waarom zou ik eigenlijk? Seles en Sjarapova hebben het toch wel ver geschopt in het tennis, dacht ik zo. Ik zal er ook niet mee stoppen op last van de arbiter. Liever een boete dan een nederlaag omdat ik me geforceerd stil moest houden.'' (ANP)

Meer over