De mogelijke tegenstanders van Ajax in de Champions League

Ajax heeft zich ten koste van Dinamo Kiev geplaatst voor de groepsfase van de Champions League. Donderdag volgt de loting. Wie zijn de mogelijke tegenstanders?

Het Parool
Ajax viert de overwinning op Dinamo Kiev in de play-off van de Champions League. Beeld anp
Ajax viert de overwinning op Dinamo Kiev in de play-off van de Champions League.Beeld anp

Ajax plaatste zich dinsdag voor het eerst in vier jaar voor het hoofdtoernooi van de Champions League en speelt daarin ten minste zes wedstrijden. We zetten op een rijtje tegen wie dat zou kunnen zijn.

Donderdag wordende 32 ploegen in het deelnemersveld van de Champions League verdeeld over groepen van vier. Voorafgaand aan de loting in Monaco heeft de Europese voetbalbond UEFA al vier zogeheten 'potten' gevormd van elk acht clubs. Elke groep wordt straks gevuld met een clubs uit alle vier de potten.

Coëfficienten
De eerste pot wordt sinds jaar en dag gevuld met de kampioenen van de traditionele topcompetities, Spanje, Duitsland, Engeland en Italië, aangevuld met die van Frankrijk en Rusland. Ook present zijn de winnaars van de Champions- en Europa League. Dat zijn in dit geval de stadgenoten Real en Atlético Madrid.

De drie potten die volgen vult de UEFA op basis van de coëfficiëntenranglijst, een puntentelling die de Europese bond bijhoudt. Ajax is op basis van die lijst de 31e club van Europa. Landskampioen PSV, dat zich woensdagavond kwalificeerde, de veertigste. Beide Nederlandse clubs zitten in pot drie en kunnen elkaar niet treffen.

De verdeling:

Pot 1: Real Madrid, Atlético Madrid, FC Barcelona, Bayern München, Manchester City, Juventus, Paris Saint-Germain, Lokomotiv Moskou

Pot 2: Borussia Dortmund, FC Porto, Manchester United, Shakhtar Donetsk,
Napoli, Tottenham Hotspur, Roma en Benfica

Pot 3: Liverpool, Schalke 04, Olympique Lyon, AS Monaco, AJAX, CSKA Moskou, PSV en Valencia

Pot 4: Viktoria Plzen, Club Brugge, Galatasaray, Young Boys, Internazionale, 1899 Hoffenheim, Rode Ster Belgrado en AEK Athene

Ajax is na vier jaar terug in de groepsfase van de Champions League. Op bezoek bij Dinamo Kiev miste de club de ene na de andere mooie kans, maar 0-0 volstond voor een plaats in de hoogste klas van het Europese club voetbal. Het bereiken van het hoofdtoernooi levert de club 40 miljoen euro op.

Lees ook: Ajaxfan in Kiev ziekenhuis ingeslagen: 'We zaten in de val'

Meer over