De Jong verovert Europese titel allround

Schaatsster Antoinette de Jong heeft in Collalbo haar eerste Europese titel allround veroverd.

ANP
Antoinette de Jong op de 1500 meter tijdens het EK allround.  Beeld ANP
Antoinette de Jong op de 1500 meter tijdens het EK allround.Beeld ANP

De 23-jarige Friezin stelde op de afsluitende 5000 meter met een solide race haar eindzege veilig. Haar tijd van 7.13,73, waarmee ze op deze afstand als tweede eindigde, was ruim voldoende voor de glorieuze winst.

De Jong won bij de voorgaande EK’s allround twee keer brons. Ze behaalde op de Italiaanse buitenbaan haar eerste grote titel op het individuele vlak.

Drie afstanden

De Jong won de eerste drie afstanden in Collalbo. Daardoor kon ze met een marge van ruim 12 seconden op nummer twee Francesca Lollobrigida uit Italië aan de 5000 meter beginnen.

In het eindklassement was het zilver voor de Tsjechische Martina Sablikova, de winnares van de 5000 meter in 7.03,88, en het brons voor Lollobrigida.

De onttroonde Ireen Wüst, die door het verdriet over haar overleden hartsvriendin Paulien van Deutekom geen topprestatie kon leveren bij dit EK, belandde op de vierde plaats. De vijfvoudig kampioene reed op de 5000 meter de zevende tijd (7.22,99). Carlijn Achtereekte, derde op de 5000 meter met een tijd van 7.15,31, eindigde in het klassement op de zesde plek.

 Ireen Wust na de 3000m. Beeld ANP
Ireen Wust na de 3000m.Beeld ANP

WK Allround

De Jong verdiende met haar Europese titel een ticket voor het WK allround begin maart in Calgary. De andere twee startbewijzen worden in principe toegekend bij de NK allround eind deze maand in Heerenveen.

De Jong is de zoveelste kampioen die succescoach Jac Orie aflevert. Ze pakte in de afgelopen jaren genoeg medailles mee, waaronder twee keer WK-goud op de ploegachtervolging en olympisch zilver en brons (achtervolging en 3000 meter) bij de Winterspelen vorig jaar in Zuid-Korea.

Een grote internationale titel ontbrak echter nog op haar individuele erelijst. Onder leiding van Orie, die De Jong na de Pyeongchang 2018 naar Team Jumbo-Visma haalde, is ze een betere en meer complete schaatsster geworden, die ook mentaal tegen een stootje kan.

Antoinette de Jong met de gouden medaille na het behalen van de Europese titel allround in het Italiaanse Collalbo.  Beeld ANP
Antoinette de Jong met de gouden medaille na het behalen van de Europese titel allround in het Italiaanse Collalbo.Beeld ANP
Meer over