De hoogtepunten van het WK schaatsen allround

9, 10 en 11 maart vindt het WK schaatsen allround plaats op een speciaal aangelegde schaatsbaan in het Olympisch Stadion. Volg ons liveblog voor de hoogtepunten.

Ireen Wüst in actie op de 3000 meter tegen Ayaka Kikuchi uit Japan Beeld ANP
Ireen Wüst in actie op de 3000 meter tegen Ayaka Kikuchi uit JapanBeeld ANP

Patrick Roest heeft op sensationele wijze de wereldtitel allround in Amsterdam veroverd. De 22-jarige schaatser van Team LottoNL-Jumbo profiteerde op de afsluitende 10.000 meter van een dramatische valpartij van de Noor Sverre Lunde Pedersen, die in de laatste rit tegen de onttroonde Sven Kramer soepel op weg leek naar de wereldtitel.

Pedersen moest na zijn gedenkwaardige uitglijder genoegen nemen met zilver in het eindklassement. WK-debutant Marcel Bosker pakte verrassend brons. Kramer kwam na een troosteloze race op de 10.000 meter niet verder dan de vierde plek.

Sverre Lunde Pedersen heeft bij het WK allround in Amsterdam de leidende positie in het algemeen klassement overgenomen van Patrick Roest. De Noorse schaatser schreef in de laatste rit met een tijd van 1.48,33 de 1500 meter op zijn naam. Zijn tegenstander Roest gaf liefst 1,54 seconden toe op Pedersen met een tijd van 1.49,87. Titelhouder Sven Kramer reed de vijfde tijd (1.50,62).

Op de afsluitende 10.000 meter verdedigt Pedersen een voorsprong van 7,78 seconden op Roest, de nummer twee van het klassement. Nummer drie Kramer moet liefst 16,14 goedmaken op de Noorse koploper.
Roest behaalde vorige maand olympisch zilver op de 1500 meter, achter zijn superieure ploeggenoot Kjeld Nuis. De nummer twee was in Gangneung nog 1,26 seconde sneller dan Pedersen, die in Zuid-Korea slechts als negende eindigde.

Roest had op het zachte ijs in het droge Olympisch Stadion grote moeite om Pedersen bij te houden. De winnaar van de 500 meter verloor in de laatste ronde ook nog kostbare tijd toen hij bij de kruising even moest inhouden voor de demarrerende Noor, die vorig jaar in Hamar nog als vierde eindigde bij het WK allround.

In Noorwegen was Kramer in 2017 op de 10.000 meter ruim 14 seconden sneller dan Pedersen. De titelverdediger kon op de 1500 meter geen winst pakken. Met zijn grote en relatief zware lichaam reed hij ploeterend zijn rondjes.

De kans lijkt klein dat Kramer op de 10.000 meter zijn grote achterstand op Pedersen kan inlopen. Op de olympische 10.000 meter vorige maand in Zuid-Korea maakte hij geen beste indruk op de langste afstand (zesde). Kramer rijdt in de vierde en laatste rit tegen Pedersen.

In de derde race neemt Roest het op tegen landgenoot Marcel Bosker, de nummer vier van het klassement. De 21-jarige debutant reed op de 1500 meter de zevende tijd (1.51,27) en staat op 31,36 seconden van Pedersen.

In de stromende regen heeft Ireen Wüst haar titelkansen bij het WK allround in Amsterdam enigszins in stand kunnen houden. De 31-jarige schaatsster uit Brabant won in het Olympisch Stadion onder loodzware omstandigheden de 3000 meter met een tijd van 4.15,80.

Haar grote rivale Miho Takagi, de glorieuze winnares van de 500 meter (39,01), reed de tweede tijd: 4.19,78. Daardoor begint de Japanse rijdster zaterdag met een voorsprong van 3,42 seconden aan de 1500 meter.

Wüst begon slecht aan de wereldtitelstrijd in de buitenlucht voor eigen publiek. De titelverdedigster kwam op het Hollandse werkijs niet verder dan de negende tijd (40,81). Daarmee leek ze meteen kansloos voor haar zevende triomf bij dit toernooi, maar op karakter vocht de thuisfavoriet terug op de tweede afstand.

Antoinette de Jong, die als vijfde eindigde op de 3000 meter (4.23,04), is de nummer drie in het klassement, op 6,02 seconden van Takagi.

Ireen Wüst in actie op de 3000 meter tegen Ayaka Kikuchi uit Japan Beeld ANP
Ireen Wüst in actie op de 3000 meter tegen Ayaka Kikuchi uit JapanBeeld ANP
null Beeld ANP
Beeld ANP

Ireen Wüst staat na de 500 meter bij het WK allround in Amsterdam meteen op een flinke achterstand. De titelverdedigster reed in het regenachtige Olympisch Stadion slechts de negende tijd: 40,81 seconden.

Daarmee gaf ze liefst 1,80 toe op haar Japanse rivale Miho Takagi, die zegevierde in 39,01. De Aziatische titelkandidate bleef als enige schaatsster onder de 40 seconden.

Antoinette de Jong kwam de eerste afstand bij het WK in de buitenlucht beter door. De ploeggenote van Wüst belandde met een tijd van 40,47 op de vierde plek. Annouk van der Weijden, Nederlands kampioene allround, kwam met 40,89 op de tiende plaats uit.

Wüst reed vorig jaar bij het WK allround in Hamar op de 500 meter de tweede tijd (38,82), achter Takagi (38,15). Die marge maakte de Nederlandse topschaatsster daarna in Noorwegen op de 3000 en 5000 meter meer dan goed. "Maar het wordt nu een heel moeilijke opgave,'' gaf de zesvoudig kampioene bij de NOS ronduit toe.

Regen op het ijs
"Ik zit te ver van Takagi af. Ik ging hier voor de titel en dat ga ik nog steeds, maar ik zal er nu alles aan moeten doen om nog het podium te halen.''

Takagi zette haar prima tijd neer in de derde rit. Wüst was pas in de twaalfde en laatste race aan de beurt. "De regen bleef op het ijs liggen en dat ging natuurlijk ten koste van de ijskwaliteit,'' besefte de thuisfavoriet. "Maar ja, dat hoort erbij als je buiten schaatst. Daarmee moet je omgaan.''

Wüst was niet ontevreden over haar opening (11,09). "Maar daarna liepen mijn bochten niet goed. Ik kan straks voor de 3000 meter alleen maar hopen dat het droog wordt. Ik geef de strijd niet op.'' Takagi (23) won eind vorige maand bij de Winterspelen in Zuid-Korea drie medailles: goud op de ploegachtervolging, zilver op de 1500 meter en brons op de 1000 meter.

Ireen Wüst na haar race tegen Gabriele Hirschbichler uit Duitsland op de 500 meter Beeld ANP
Ireen Wüst na haar race tegen Gabriele Hirschbichler uit Duitsland op de 500 meterBeeld ANP

Het Olympisch Stadion staat 9, 10 en 11 maart in het teken van schaatsen. Schaatskampioenen als Sven Kramer, Ireen Wüst, Patrick Roest en Antoinette de Jong doen met de wedstrijden mee.

Het WK opent vrijdag met de Dames 500 meter om 19.30 uur.

Meer over