Voorbeschouwing

De halve Ajaxselectie speelt zondag tegen z’n oude club Utrecht

Een wekelijkse vooruitblik op de competitiewedstrijd van Ajax: zondag, thuis tegen FC Utrecht, aftrap kwart over twaalf. ‘Het is een ongeschreven voetbalwet dat spelers tegen hun oude club altijd goed voor de dag komen.’

Dick Sintenie
Adam Maher (L) en Zakaria Labyad tijdens de wedstrijd tussen Ajax en FC Utrecht in 2019.  Beeld ANP Sport
Adam Maher (L) en Zakaria Labyad tijdens de wedstrijd tussen Ajax en FC Utrecht in 2019.Beeld ANP Sport

Hoe eindigde Ajax-FC Utrecht vorig seizoen?

In een ruime zege voor Ajax: 4-0. Donny van de Beek (2x), Dusan Tadic en Lisandro Martínez scoorden.

Heeft Martínez nu een basisplaats afgedwongen?

Dat weet je maar nooit met trainer Erik ten Hag. Never change a winning team is niet bepaald zijn credo. Hij kijkt vooral wat hij nodig heeft tegen FC Utrecht.

En wat heeft Ten Hag nodig tegen FC Utrecht?

Zakaria Labyad. Althans, die speelde de laatste wedstrijden áltijd tegen FC Utrecht. En het moet gezegd: hij was in die duels ook belangrijk en vaak beslissend. Bij die 4-0 zege vorig seizoen was hij rechtsbuiten en gaf hij de assist voor de 3-0 van Van de Beek.

Rechtsbuiten speelt Labyad toch niet meer?

Nee, als hij meedoet, is hij meestal aanvallende middenvelder of spits. Eerder dit seizoen, in de uitwedstrijd tegen Utrecht, stelde hij Davy Klaassen in staat de belangrijke 0-1 te maken. Ajax won uiteindelijk met 3-0. In de bizarre bekerwedstrijd tegen FC Utrecht, die in 5-4 eindigde, was Labyad spits en maakte hij er twee. In de oefenwedstrijd vóór dit seizoen scoorde hij zelfs drie keer in één helft, waarvan twee uit een vrije trap. Labyad heeft wel een verklaring voor zijn hoge rendement tegen FC Utrecht: “Het is een ongeschreven voetbalwet dat spelers tegen hun oude club altijd goed voor de dag komen.”

Dat belooft wat, bijna de halve Ajaxselectie bestaat uit voormalige spelers van FC Utrecht...

Niet overdrijven, het zijn er behalve Labyad slechts twee: spits Sébastien Haller en Sean Klaiber. Die laatste is vooral een breedteaankoop gebleken, want Klaiber heeft niet alleen Noussair Mazraoui voor zich als rechtsback, ook jeugdspeler Devyne Rensch is hem voorbijgestreefd.

Zijn er bij FC Utrecht nog spelers die hun oude club pijn willen en kunnen doen?

Linksback Django Warmerdam heeft een verleden bij Ajax en Urby Emanuelson, maar die laatste komt weinig in actie. Zijn rol bij FC Utrecht is opvallend: Emanuelson (34) verlengde in oktober zijn contract tot 2023 als speler én individueel begeleider van toptalenten. “Urby heeft zich steeds meer ontwikkeld als mentor binnen de spelersgroep,” legde technisch directeur Jordy Zuidam uit. “Hij speelt een belangrijke rol in de ontwikkeling van de jongere spelers en ligt goed in de spelersgroep. Zijn adviezen en begeleiding als gelouterde prof zijn erg bruikbaar voor zowel de spelers van het eerste elftal, als voor de toptalenten.”

Welk verhaal uit de oude doos komt in de aanloop naar dit duel naar boven?

Nu Nederland zich opmaakt voor een weekeinde vol sneeuw en ijzel, zal de KNVB terugdenken aan 10 december 2017. Die dag waren veel wegen onbegaanbaar vanwege de sneeuwval. De voetbalbond kreeg hevige kritiek omdat heel lang werd getreuzeld met het afgelasten van de duels FC Utrecht-Feyenoord en Sparta–Vitesse. Veel supporters trokken vergeefs naar de stadions, met alle gevaarlijke gevolgen van dien. Dat is nu geen item, aangezien er geen supporters bij de wedstrijden mogen zijn. Ajax-FC Utrecht zal zeker doorgaan. Erik ten Hag: “Want we hebben een dak.”

Meer over