Langs de velden

De Dijk blijft komend seizoen op zaterdag spelen

De Dijk blijft op zaterdag spelen, ACC wint de Amsterdamse derby tegen VRA en de Crusaders hebben zich geplaatst voor de finale om de landstitel. Dat en meer in het wekelijkse rondje langs de velden.

Curt Simons
De kantine van voetbalclub De Dijk.  Beeld Dingena Mol
De kantine van voetbalclub De Dijk.Beeld Dingena Mol

Amateurvoetbal

De Dijk speelt komend seizoen in de zaterdag hoofdklasse A. Het wordt daarmee het tweede jaar op rij dat het eerste zondagelftal van de club uit Noord op zaterdag in actie zal komen. De Dijk werd afgelopen seizoen door de KNVB in de zaterdag derde divisie geplaatst, omdat er in die divisie te weinig clubs waren. De verhuizing zou voor een seizoen zijn, maar De Dijk speelt na de degradatie naar de hoofdklasse opnieuw op zaterdag. Dat heeft overigens geen gevolgen voor het eerste zaterdagteam van de club. Dat elftal blijft spelen in de derde klasse. Voor De Dijk staat er één Amsterdamse derby op het programma, tegen Swift. JOS Watergraafsmeer is de enige Amsterdamse club in de zondag hoofdklasse.

In zowel de zaterdag derde divisie als in de zondag derde divisie spelen komend seizoen geen achttien, maar zeventien clubs. Dat heeft de KNVB bevestigd. Het kleiner worden van de divisies komt, omdat de belofteteams van Jong FC Groningen en Jong Vitesse uit de zogenoemde voetbalpiramide zijn gehaald. Daardoor spelen alleen de belofteteams van Jong Almere City (zaterdag) en Jong ADO Den Haag (zondag) komend seizoen in de derde divisie. De amateurs van Ajax spelen in de zaterdag derde divisie, OFC uit Oostzaan in de zondag derde divisie.

IVV uit Landsmeer speelt komend seizoen in de zondag tweede klasse. Het won het beslissingsduel met SEW na verlenging met 4-2. Het is voor IVV de tweede promotie op rij.

American Football

Amsterdam Crusaders heeft zich geplaatst voor de finale van de Tulip Bowl om de landstitel. De ploeg won in de halve finales met speels gemak van Lightning Leiden: 62-0. In de eindstrijd treft Crusaders Commanders uit Lelystad. De Amsterdammers zijn torenhoog favoriet. Alle tien competitiewedstrijden werden met overmacht gewonnen. (doelsaldo +518).

Cricket

ACC heeft de Amsterdamse derby tegen VRA gemakkelijk gewonnen, De koploper in de topklasse (14 punten na 9 wedstrijden) won in het Amsterdamse Bos met 82 runs verschil. Door de nederlaag blijft VRA met twee punten uit acht duels hekkensluiter. Dosti, de derde Amsterdamse club op het hoogste niveau, had tegen VOC uit Rotterdam een gemakkelijke middag. De club uit Oost won met liefst 217 runs verschil en staat op vijfde plaats met zes punten minder dan ACC.

Honkbal

Werper Rob Cordemans van Amsterdam Pirates kan deze week in de topper tegen Neptunus een nieuwe mijlpaal in zijn al mooie loopbaan bereiken. Als de 44-jarige international met Pirates in Rotterdam wint, betekent dat zijn tweehonderdste overwinning in de hoofdklasse. Cordemans heeft met 199 zeges het nationaal record stevig in handen. Hij verbrak vorig jaar al het record strike-outs in de hoofdklasse (Momenteel staat de teller op 2036). Pirates won deze ronde drie keer van DSS uit Haarlem: 8-1, 6-2 en 7-2 en staat op de tweede plaats op de ranglijst.

Meer over