PlusColumn

De allernieuwste Kluivert heet Shane

Janneke van der Horst
Janneke van der Horst Beeld Wolff
Janneke van der HorstBeeld Wolff

Al een tijdje volg ik de nieuwste Kluivert op de voet. Er zijn veel mensen die uitkijken naar de nieuwe Herman Koch of naar een nieuwe Bondfilm. Maar de supporters van Ajax kijken vooral al heel, heel lang uit naar de nieuwe Kluivert.

Kluivert zelf heeft er werkelijk alles aan gedaan om Ajax een nieuwe Kluivert te geven. Vier Kluiverts heeft hij op de wereld gezet. Vier jongens. Allen begenadigde voetballers. Allen fotogeniek. Met parelwitte tanden, mooi haar, atletische lichamen, prachtige ogen en veel liefde voor hun eigen familie.

Ik volg ze allemaal op Instagram. Het is een ingewikkelde familie, de familie Kluivert, met kinderen uit verschillende huwelijken, stiefbroers en een stiefzus, heel veel honden en varkens en een kat en vogels en een goudvis, maar met een beetje googelen en logisch denken heb je toch wel binnen een à anderhalf uur uitgeplozen hoe het zit.

Een van de nieuwe Kluiverts speelt bij Ajax, in de jeugd: Justin. Hij maakte laatst zijn eerste minuten in Jong Ajax. Een andere, de jongste, speelt bij PSG onder tien. Hij, de allernieuwste Kluivert, is mijn favoriet. Hij heet Shane en is negen.

Zoals er kreunen van pijn en kreunen van genot bestaat en het onderscheid zonder de context bijna niet te maken is, zo bestaat er iets dat precies lijkt op verliefdheid maar dan zonder seksuele verlangens.

Ik voel het voor mijn dochter, voor puppy's en voor Shane Kluivert. Ik heb hem niet ontdekt, dat zal ik niet claimen, hij heeft al meer dan dertigduizend volgers op Instagram, en ik was een van de laatsten.

Maar in de zoektocht naar de nieuwe Kluivert kunnen we echt niet om hem heen. Shane is zo lief en tegelijkertijd ongelooflijk cool en hij heeft een leven waar je van droomt.

Als ik Patrick Kluivert was en ik mocht het leven overdoen, zou ik ondanks topscorerslijsten en Champions Leaguefinales terug willen komen als
Shane. De nieuwste Kluivert.

Reageren? j.vanderhorst@parool.nl

Janneke van der Horst (1981) is schrijfster. Elke woensdag verschijnt hier haar column over Ajax.

Meer over