Daniël Giacon, Floretschermer, geboren in Amsterdam, woont in Aalsmeer, 19 jaar. Hij haalde in 2019 
de laatste 16 op de EK.

PlusQuarantraining

Daniël Giacon: ‘Ik wil wel fit blijven, maar waarvoor?’

Daniël Giacon, Floretschermer, geboren in Amsterdam, woont in Aalsmeer, 19 jaar. Hij haalde in 2019 de laatste 16 op de EK.Beeld Marc Driessen

Corona houdt voorlopig de sporthal dicht, het zwembad, de wielerbaan en het hockeyveld. Niemand weet hoe lang. Hoe blijf je onder deze omstandigheden in conditie en hoe bereid je je voor op een belangrijk toernooi – als dat er al komt?

Frank Hettinga

De schermschool, de Haagse ­Hogeschool, de sportschool: een voor een zag floretschermer Daniël Giacon (19) uit Aalsmeer de scholen sluiten vanwege de coronacrisis. “Dus ja, daar zit ik dan… Nu moet ik thuis een beetje trainen, maar dat is wel vreemd. Krachttraining, buikspieroefeningen. Ik heb toevallig een paar gewichten, van die kettlebells van 6 en 8 kilogram. Het wordt pittig om alleen daarmee fit te blijven.”

“Ik heb een paar keer hardgelopen, maar mijn ouders vinden dat niet zo fijn. Dan kom je toch buiten. En mijn vader heeft het aan zijn longen, we zijn daarom extra voorzichtig thuis. Hij moet het coronavirus écht niet krijgen. We kijken nu of ik privéles kan krijgen van mijn schermtrainer, hier in de achtertuin.”

Vorig jaar bereikte Giacon de laatste zestien op de EK. Ook dit seizoen begon veelbelovend voor de jonge schermer, met een zevende plaats op de EK onder 20. In april stond de

WK onder 20 in het Amerikaanse Salt Lake City op het programma, maar dat toernooi is vanzelfsprekend afgelast, evenals een olympisch kwalificatietoernooi in Madrid.

Volgens Giacon plaatst de top 30 van de wereld zich zo goed als zeker voor de Olympische Spelen. Met zijn 56ste plek op de wereldranglijst ligt het niet helemaal in de lijn der verwachting dat hij naar Tokio mag – als de Spelen al doorgaan.

Jammer, want hij had zo graag die olympische spanning op het kwalificatietoernooi willen voelen. “Ik wil natuurlijk fit blijven, maar waarvoor doe ik dat? Het volgende toernooi dat voor mij zeker lijkt, is eigenlijk pas volgend seizoen.”

Giacon grijpt daarom de gelegenheid maar aan om een inhaalslag te maken met zijn hbo-studie facility management. “Ik heb veel gemist door het schermen, ik kan de tijd goed gebruiken. Ik ben alleen best energiek, het voelt gek voor mij om steeds maar te zitten en te zitten. Voor het vak event management moesten we trouwens een evenement organiseren, maar dat gaat natuurlijk ook niet door.”

Meer over