Plus

Dagen van coureur Vettel lijken geteld

Een jaar geleden begroef Sebastian Vettel in Duitsland zijn titelkansen onder een bed van grind. Sindsdien zit de Ferrari-coureur in een crisis waar geen einde aan lijkt te komen. Heeft hij nog wel toekomst in deze sport en bij deze renstal?

Arjan Schouten
Al 334 dagen verstreken sinds Vettel voor het laatst als winnaar met champagne mocht spuiten. Beeld EPA
Al 334 dagen verstreken sinds Vettel voor het laatst als winnaar met champagne mocht spuiten.Beeld EPA

Zijn tiende thuisrace, het hoort een feestje te zijn. Maar zo voelt het niet voor Sebastian Vettel. De terugkeer op de Hockenheimring, een jaar nadat hij er als titelkandidaat de controle over zijn Ferrari verloor na een buitje, is voor de 32-jarige Duitser een grote walk of shame. Op 45 minuten rijden van zijn geboorteplaats Heppenheim krijgt hij beter dan op welk Formule 1-circuit dan ook een spiegel voorgehouden. In niets is hij meer die titelkandidaat die hij hier vorig jaar nog was.

Die crash in het grind van de Sachs-Kurve kwam hij nooit meer te boven. Voor de Duitse tabloids was het de trigger voor een ‘Desaster-Domino’. Want ga maar na wat er daarna allemaal gebeurde. Vettel won nog in België, maar daarna was er meteen die peperdure touché met Hamilton in de openingsronde op Monza, waar het Italiaanse feestje al ingepland was. Een clash met Max Verstappen in Japan bij een onmogelijke inhaalpoging. Een spin in Amerika na een aanvaring met Daniel Ricciardo. En zo werd racejaar 2018 ondanks een geweldige start Vettels zoveelste faaljaar.

Excuses

De raceloze winterperiode maakte het er niet beter op. Geen tempo bij de herstart in Australië. Ook in Bahrein weer een pirouette. De schlemielig verloren GP van Canada. En natuurlijk twee weken terug die klapper op de kont van Verstappen, op Silverstone.

Dat hij daarna meteen zijn excuses aanbood aan de Nederlander, vertelde alles over de situatie waarin Vettel is beland. Hij vloekt amper meer, zoals hij vorig jaar op Hockenheim (’Verdammt noch mal!’) nog deed. Alsof het heilige vuur bij hem langzaam aan het doven is, zo gelaten en onverschillig lijkt hij deze fase in zijn carrière soms te ondergaan. Vorig jaar kwam hij hier nog als trotse WK-favoriet, nu staat hij vierde op liefst 100 punten achterstand op leider Lewis Hamilton. En dat na pas tien van de 21 races.

Al 334 dagen verstreken sinds Vettel voor het laatst als winnaar met champagne mocht spuiten, op Spa-Francorchamps. Toen was hij nog de onbetwiste Ferrari-kopman, met Kimi Räikkönen als bespeler van de tweede viool. Alle vertrouwen en steun voelde hij, maar dat was toen. Eerst ging de teamleiding op de schop. Vervolgens kwam jonkie Charles Leclerc, die opvallend snel zijn draai vond.

De uitblijvende prestaties, fouten, de nieuwe situatie bij Ferrari. Het draagt er allemaal aan bij dat er in de Formule 1-paddock meer en meer gespeculeerd wordt over de vraag: hoeveel toekomst heeft Vettel nog?

Stoppen

Volgens Helmut Marko, die alle vier de wereldtitels van Vettel mee mocht vieren bij Red Bull Racing, moet de Duitser rap op zoek naar nieuw vertrouwen in een andere omgeving. Eddy Jordan ziet voor Vettel nog maar twee opties: óf naar Mercedes óf stoppen. En Bernie Ecclestone ziet Vettel zijn huidige, laatste contractjaar bij Ferrari zelfs niet eens meer uitdienen.

Zelf ontkende Vettel dat scenario al. Maar in Hockenheim meldde hij nog wel een keer dat hij zijn toekomst wel laat afhangen van de veranderingen die aangekondigd zijn vanaf 2021. “Of ik er dan nog bij ben, hangt ook af van welke richting deze sport op wil.”

Na de tijdstraf die hem de zege koste in Canada, leek er wat geknakt bij de coureur. “Dit is niet meer de sport waar ik ooit verliefd op ben geworden,” vertelde hij emotioneel, nadat de zege hem was ontnomen omdat hij Hamilton hinderde, toen hij zijn auto op miraculeuze wijze uit de muur hield.

Een thuiszege morgen, die zou wellicht nog voor een nieuwe impuls in zijn loopbaan kunnen zorgen. Al zou echt niemand er gek van opkijken als Vettel opeens besluit af te zwaaien. De familieman (met vrouw Hanna heeft hij twee dochters, Emilie en Matilda) heeft er nooit een geheim van gemaakt dat hij niet racet voor de centen en dat het leven naast de auto en de spotlights hem veel meer waard is.

Maar zit een thuiszege bij misschien wel de laatste grand prix ooit op de noodlijdende Hockenheimring er nog wel in? “Ik heb hier nog wat goed te maken,” vertelde Vettel. “Er zullen veel familie en vrienden langs de kant staan, dus dat maakt deze race extra speciaal. Maar ik moet ook realistisch zijn: de favoriet ben ik natuurlijk niet.’’

Meer over