Dafne Schippers wordt getroost door haar ouders nadat ze heeft besloten niet in actie te komen op de 200 meter.

PlusInterview

Dafne Schippers: ‘Ik moet mijn wereldtitel nu loslaten’

Dafne Schippers wordt getroost door haar ouders nadat ze heeft besloten niet in actie te komen op de 200 meter.Beeld Ronald Hoogendoorn Fotografie

Door haar liesblessure kon Dafne Schippers niet eens de baan op om haar wereldtitel op de 200 meter te verdedigen. Het is zorgelijk, tien maanden voor de Spelen van Tokio.

Pim Bijl

Ze zegt dat ze veel heeft gehuild, maar eigenlijk hoeft ze dat niet te zeggen, het is aan haar gezicht te zien. Ze zegt dat ze in trainingen eindelijk weer het goede gevoel van drie jaar geleden had, maar ze heeft die vorm niet aan de buitenwacht kunnen tonen. Ze slikt, als het over haar wereld­titel gaat, want ze krijgt niet eens de kans die te verdedigen.

Dafne Schippers (27) doet haar verhaal op vijftig meter van het Khalifa Stadion, waar niet veel later de series van de 200 meter zonder haar zullen beginnen. Ze heeft het nog even geprobeerd. Iets voor drieën in de middag stapte ze met een zuinig lachje de bus uit, op weg naar de warming-up. Ze zette licht aan voor een sprintje op pakweg 70 procent en voelde onmiddellijk de pijn in haar lies die haar de avond ervoor al uit de finale van de 100 meter had gehouden. En dus nam ze de beslissing die ze niet wilde nemen.

Niet favoriet

Na haar wereldtitels van Londen en Peking – in 2015 en 2017 – snelt morgen dus een andere vrouw naar die hoofdprijs. Met gebroken stem: “Ik moet mijn wereldtitel nu loslaten zonder ervoor te strijden. Dat is het pijnlijkste. Als je loopt en dan verliest, zeg je: oké. Nu kan ik er niet eens voor strijden.”

Niet dat ze favoriet was. Zeker niet. Het stond gezien haar moeizame aanloop haast in de sterren geschreven dat ze in Doha onttroond zou worden. Door de Britse Dina Asher-Smith bijvoorbeeld, die al het hele seizoen tijden loopt waar Schippers al zo lang vergeefs op hoopt.

Wat vooral zorgen baart, is dat de blessure erg lijkt op die uit 2016, toen haar linkerlies drie dagen voor haar eerste race op de Spelen van Rio ineens opspeelde en ze naast haar ­gedroomde gouden medaille greep. Weer schopt een tijdens een toernooi ontstane blessure haar belangrijkste doel van het jaar in de war.

Oude gevoel

Ze knikt. “Toen, in Rio, was ik óók in héél goeden doen. En op de toppen van mijn kunnen. Blijkbaar is het lijf het niet gewend om op die manier de klappen uit te delen. Het gevoel in mijn lies is nu exact hetzelfde. Alleen hadden we toen een paar dagen om te herstellen en nu 14 uur. We moeten goed nadenken: waar ligt het aan en hoe gaan we dit voorkomen?”

Over minder dan tien maanden beginnen in Tokio de Olympische Spelen. Waar ze in 2016 een van de favorieten was, moet ze nu het gat naar de ijzersterke concurrentie zien te dichten. Haar gestel hapert al het hele ­seizoen. Opnieuw loopt ze dit seizoen mindere tijden dan het jaar daarvoor. “Écht balen. Dit is vreselijk. Ik heb heel veel struggles gehad, heel het jaar achter de feiten aangelopen.”

Heel even breekt een lach door. “Net maakte ik al de grap: misschien had ik hordenloper moeten worden. Want in hobbels en hordes nemen, ben ik inmiddels hartstikke goed.”

Het gekke is, vertelt ze, dat ze kort voor dit toernooi dacht: kom maar op! Enthousiast schetst ze de progressie op het trainingskamp deze maand in Turkije. “Het ging zó goed, daar waren we zo blij mee. Ik had het gevoel dat ik een beetje mijn oude ik kon laten zien. Ik liet weer dingen en tijden op trainingen zien vergelijkbaar met misschien drie jaar geleden. Dat is een topgevoel, het positieve dat ik meeneem, maar ik had liever een medaille naar huis meegenomen.”

Overigens blijft Schippers nog even in Qatar. Ze houdt de deur voor deelname aan de 4x100 meter estafette op vrijdag en een eventuele finale zaterdag zelfs nog open, maar dan moet haar lies wel verbeteren.

Meer over