PlusInterview

Dafne Schippers: ‘Hoop dat het beste van het seizoen nog komt’

Dit jaar zijn nogal wat sprintsters sneller dan Dafne Schippers (27), die twee weken voor het WK in Doha nog steeds tobt met rugproblemen. Toch blijft ze positief. ‘Ik ben een toernooiloper.’

Pim Bijl
Training nederlandse atletiekploeg voor WK in Doha;Dafne Schippers  traint op Papendal. Links Marije van HunenstijnFoto ; Pim Ras Beeld Pim Ras Fotografie
Training nederlandse atletiekploeg voor WK in Doha;Dafne Schippers traint op Papendal. Links Marije van HunenstijnFoto ; Pim RasBeeld Pim Ras Fotografie

Donderdag stapt ze op het vliegtuig naar Turkije voor een laatste trainingsstage. Dafne Schippers heeft er zin in. “Zin om mezelf helemaal af te sluiten. Echt in die bubbel, tot rust komen, specifieke trainingen doen om in vorm te raken en dan fit naar Doha gaan.”

Dat is de bedoeling. Het ideaalplaatje. Toch zijn er flinke twijfels. In trainingen moet ze soms nog rustig aan doen vanwege haar rug. Zo moet ze, voordat ze vertrekt naar Belek en in overleg met haar coaches en de medische staf, beslissen of ze een injectie in haar rug laat zetten. Dat deed ze eerder dit jaar al, nadat een val van de trap voor problemen had gezorgd. De slepende blessure heeft haar dit seizoen al veel kostbare trainingsuren gekost. De klacht leek even verdwenen, maar keerde vrijdag, vlak voor de Diamond Leaguewedstrijd in Brussel, plotseling terug.

Het gevoel? “Alsof iemand met een mes in mijn rug loopt te steken.” Toch is een tweede injectie geen uitgemaakte zaak. “Ik wil liever niets in mijn lijf, zorgen dat mijn lijf het zelf oplost. Ik vind het niet fijn daar veel aan te rommelen, maar ik moet het wel op korte termijn bedenken. Het moet óf nu gebeuren óf niet. Want ik laat het alleen in Nederland doen, door een ­goede arts.”

Toernooiloper

Het zijn puzzels die een topatlete niet wil hoeven oplossen in aanloop naar een WK. Schippers is in Doha ­titelverdediger op de 200 meter. Ze haalde in 2015 goud met historische tijden in Peking en was ook in 2017 in Londen de beste. En ze heeft – zoals altijd in haar carrière – straks een overvol programma, met ook de 100 meter en de 4x100 meter. Grijnzend: “Zo ben ik nu eenmaal. Ik wil altijd veel, ik ben hebberig.”

Het sentiment is deze dinsdagmiddag op sportcentrum Papendal anders dan anders. De laatste jaren was voor grote toernooien vaak de vraag: kan Schippers tevreden zijn met minder dan goud? Met welke medailleoogst is het toernooi geslaagd? Nu wordt betrekkelijk weinig over medailles gesproken. Het gaat over haar blessures, haar gemoed, de hernieuwde samenwerking met coach Bart Bennema, de zoektocht naar haar topsnelheid. Halverwege het seizoen leek ze de stijgende lijn te hebben ingezet, maar daarna kwam de klad er weer in.

“Ik ben niet in topvorm geweest dit seizoen,” zegt Schippers. “Daar was het te druk en te vol voor. Ik heb veel wedstrijden gedaan en veel gereisd. Bijna in elke race was het weer: het ene element wel goed en het andere niet. Ik ben natuurlijk van coach veranderd. Alles is anders, ik moet op 28 dingetjes letten. Het is moeilijk dat ­allemaal in één race te kunnen. Maar straks, in topvorm, op een toernooi, moet ik gewoon zo hard mogelijk van A naar B. Niet nadenken. Ik hoop dat het beste van het seizoen nog komt.”

Ze zegt er ondanks alle tegenslag vanuit te gaan dat ze in Doha haar ­beste tijden van het seizoen loopt, ze heeft de hoop op succes nog niet opgegeven. “Ik ben een toernooiloper. Mijn verwachtingen zijn nog altijd even hoog. Ik ga naar het WK om zo goed mogelijk te presteren, ik ga voor die medailles. Dat doel is niet veranderd. Ja, er zijn wat hobbels op de weg, die moet ik gewoon nemen.”

Favoriet is ze niet. Niet op de 100 meter, maar ook niet op ‘haar’ 200 meter. Haar 11,04 op de 100 meter is de veertiende tijd van de wereld dit seizoen, de 22,45 op de 200 meter is de dertiende tijd, onder haar gebruikelijke niveau.

Kop leegmaken

Schippers haalt daarover haar schouders op. “Weet je wat het grappige is? Voor Londen was het niet veel anders, maar ik kwam toen wel met de gouden medaille thuis. Tijden zeggen niet zo veel. Je moet op een toernooi gewoon de finale halen en op dat moment je kop leegmaken en kunnen vechten. Die eigenschappen heb ik ­gelukkig.” Na een korte stilte: “Hopelijk werkt mijn lijf een beetje mee.”

30 atleten naar WK

De Nederlandse ploeg voor het WK atletiek in Qatar, dat op 27 september van start gaat in hoofdstad Doha, telt negentien vrouwen en elf mannen. Hoge verwachtingen zijn er vooral van Sifan Hassan, die zich voor drie ­onderdelen heeft ingeschreven: de 1500, 5000 en 10.000 meter. Vermoedelijk zal ze na de 10.000 meter, die wordt gelopen op de eerste ­zaterdag, beslissen of ze daarna de 1500 of de 5000 meter loopt. ­Andere blikvangers in de Nederlandse WK-selectie zijn, naast Dafne Schippers, Nadine Visser (110 meter horden), ­Lisanne de Witte (400 meter) en Anouk Vetter (zevenkamp).

Meer over