'Cruijffs revolutie kostte Ajax al 13 miljoen'

De 'fluwelen revolutie' die Johan Cruijff bij Ajax voert, heeft de club al 13 miljoen euro gekost. Dat becijfert dagblad De Pers.

Redactie
Johan Cruijff. Beeld anp
Johan Cruijff.Beeld anp

Afkoopsommen
Volgens het gratis dagblad betaalde de Amsterdamse club 3 miljoen aan afkoopsommen van werknemers die onder druk van Cruijff moesten vertrekken uit de Arena. Het gaat hier om Martin en Cock Jol, Michael Lindeman, Jan Olde Riekerink, Robin Pronk en Rik van den Boog.

Shirtwaarde
Daarnaast zou de shirtwaarde van Ajax gekelderd zijn. Aegon sponsort Ajax nu nog jaarlijks voor een bedrag van 12 miljoen euro. Door alle negatieve publiciteit rondom de club, is de verzekeraar niet happig om de in 2015 aflopende overeenkomst te verlengen. Door de opgelopen imagoschade, is het shirt van Ajax nog maar 7 miljoen waard, vermoedt De Pers. Een verlies van 5 miljoen euro dus.

Blessures
Ook voor het forse aantal blessures bij Ajax worden volgens de krant veroorzaakt door de bestuurlijke machtsstrijd. Doordat fysiotherapeut Lindeman vertrokken is, valt de ene na de andere speler weg met een spierkwetsuur, zo is de redenatie. Voor de zwaar geblesseerd geraakte spits Sigthorsson betaalde Ajax 4 miljoen euro. Als hij dit hele jaar niet meer in actie komt, kan Ajax een miljoen afschrijven op zijn vierjarige contract. De totaalkosten van alle blessures bij Ajax bedragen bijna 4 miljoen.

Contracten
De contracten die Wim Jonk, Dennis Bergkamp, Danny Blind en Martin Sturkenboom tekenden op aandringen van de verschillende kampen, hebben Ajax 9 ton gekost. Daar komen nog advocatuurkosten (180.000 euro) en de kosten voor vliegtickets naar Barcelona voor overleg met Cruijff (bijna 4.000 euro) bovenop.

Steven ten Have. Beeld anp
Steven ten Have.Beeld anp
null Beeld ANP
Beeld ANP
null Beeld ANP Pro Shots
Beeld ANP Pro Shots
Meer over